Macskaháború Ausztráliában

hirdetes

Kíméletlen háború – Halálos géllel fújják le a macskákat Ausztráliában

Szélesi Ferenc - Főkertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az ausztrál macskaháború

Nem Ausztrália az első, ahol az irtás a cél

Korábban már az Új-Zéland mellett található Little Barrier-szigeten is úgy döntöttek, hogy véget vetnek a macskák szaporulatának. Az 1980-es évek elején háborút indítottak a macskák ellen, amit pár év alatt meg is nyertek – azóta az őshonos fajok ismét kezdenek magukra találni. Ott belátták már korábban, hogy olyan állatok túlélése múlik a macskák kiirtásán, amik csak ezen a területen fordulnak elő. 

Az ausztráliai macskaháború

Az utóbbi években tehát megkezdődött a macskák elleni harc, ami egyáltalán nem könnyű. A vadászok mindent bevetnek, mérgezett húsokat tesznek ki, csapdákat állítanak, kilövik az állatokat, van, ahol hobbiból/kedvtelésből vadásznak, van, ahol még fizetnek is egy-egy elejtett macska után. Mégis talán a nem régen kitalált ötlet vezethet úgy célra, hogy az mindenkinek megfelel. Kifejlesztettek egy lézeres méregszórót, ami teljes mértékben automata.

Lényege az, hogy a lézeres szenzor azonosítja a macskát, amikor az elhalad előtte, majd jön a mérgező gél, ami az állat bundáján landol. A gélt a macska lenyalogatja, öntudatlan állapotba kerül, majd leáll az agyműködése – a méreg kifújása után maximum 10 órával az állat elpusztul, legalábbis a tesztek ezt mutatják. A csapda felismeri a macskáktól eltérő állatokat, és azokra nem fúj mérget, ráadásul olyan anyagot használnak, ami nem tesz kárt az őshonos állatokban. 

hirdetes

Csak a kóbor macskák esnek áldozatul

Jobb esetben…Minden macskatartónak felhívták a figyelmét arra, hogy kis kedvencét ne tartsa szabadon, mert könnyedén végzetes lehet. A felelősen tartott, gazdis állatokat megkímélik. A lézeres méregszóró esetében is védve vannak a házi macskák, mivel a szenzor érzékeli a rádiós nyakörvet, és így nem fúj mérget. 

Sajnos elengedhetetlen a macskák irtása

Az Amerikai Egyesült Államokban, Európában, de még Ausztráliában is tiltakoznak a macskák irtása ellen, ráadásul sokan elkezdtek aláírásokat gyűjteni, hogy a kóbor macskák megmeneküljenek. Azonban érdekesség, hogy még az ausztrál PETA is elismerte a macskairtó program létjogosultságát. A legtöbben mára azon a véleményen vannak, hogy szükséges rossz megszabadulni a kóbor macskáktól, és ezt azért kell megtenni, hogy ne tehessenek még nagyobb kárt, és ne végezzenek az őshonos állatokkal.

hirdetes

Abban pedig mindenki egyetért, hogy jó lenne végre időben gondolkozni, és nem eljutni arra a szintre, hogy bármilyen állat ilyen mértékben elszaporodjon. Az állatvédő szervezeteknek egyébként most már csak azellen van kifogása, hogy az irtás sok esetben szenvedést okoz az állatoknak – volt nem egy olyan macska, aki egy rosszul sikerült kilövés után órákon át küzdött, szenvedett és csak azután pusztult el. Szerintük az irtás egyetlen elfogadható módja az elaltatás lenne, ehhez viszont csapdázni kéne a macskákat, ami egyáltalán nem egyszerű. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában