Macskaháború Ausztráliában

hirdetes

Kíméletlen háború – Halálos géllel fújják le a macskákat Ausztráliában

Szélesi Ferenc - Főkertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Elgondolkodtató az emberi ostobaság, először betelepítik a macskákat a kontinensre, majd végignézik, ahogyan elszaporodnak, semmit sem tesznek, végül pedig, amikor már tarthatatlan az állapot, háborút indítanak és lemészárolják őket…

Az ausztrál macskaháború

Kétmillió macska kiirtása a cél

2015-ben jelentette meg az ausztrál kormány, hogy öt éven belül ki kell irtani a kontinensen kétmillió macskát, mert az állapotok már tarthatatlanok, és az őshonos fajok nagy veszélybe kerültek. 1788-ban rabokkal együtt érkeztek meg a macskák is Sydney partjaihoz, ekkor még mit sem sejtettek az emberek. Az azóta eltelt több mint 200 év bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy a kis állatok hihetetlen mértékben elterjedjenek a kontinensen.

Ennek pedig meg lett a nem várt következménye is: az első flotta megérkezése óta összesen 34 emlősfaj pusztult ki és további több százat veszélyeztet jelenleg is kihalás, ezzel pedig Ausztrália vezeti a világ kihalási ranglistáját. Ebben az is különös, hogy a legtöbb országban a nagyobb termetű állatok vannak veszélyben, az ausztrál kontinensen viszont az olyan kisebb méretű fajok, mint a bettongok, a potorók vagy a bandikutok – ebből pedig könnyen rá lehet jönni, hogy a macskák a tettesek. 

hirdetes

A kóbor macskák hihetetlenül nagy veszélyt jelentenek

Elképesztő veszélyt jelentenek a kóbor macskák, jelenleg 22 olyan kihalófélben lévő fajt tartanak nyilván, amikre a legnagyobb veszélyt a macskák jelentik. Sajnos a legnagyobb baj az, hogy a macskák vadászösztöne akkor is működik, amikor nem is éhesek, és az őshonos állatok többsége nem tudott alkalmazkodni a megjelenésükhöz, a pusztítás pedig elképesztő méretű.

Egyes kutatások megállapították, hogy évente mintegy 650 millió hüllővel és 380 millió madárral végeznek a kóbor macskák, és ezek a számok csak Ausztráliát érintik. Bármennyire is megdöbbentő, az Amerikai Egyesült Államokban még brutálisabbak a tények: az ottani becslések azt mutatják, hogy minden évben 6-22 milliárd kisemlőst és 1,5-3 milliárd madarat végeznek ki a macskák.

hirdetes

A kutatók az egész világon kijelölték azon szigeteket, amiknek a sajátos élővilágát csak úgy lehet megmenteni, ha kiirtják az emberek által ostobamódon behurcolt macskákat, patkányokat, kutyákat, disznókat és rágcsálókat – összesen több mint száz ilyen sziget létezik. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Klausing-eke

hagyományos egyvasú fogatos eke, amely a taligás ekéktől abban különbözik, hogy az ekefejet... Tovább

kumet hám

lovak külföldön elterjedt hámtípusa, régen nagyvárosi fuvarozásban nálunk is használták.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok