Macskaháború Ausztráliában

Kíméletlen háború – Halálos géllel fújják le a macskákat Ausztráliában

Szélesi Ferenc - Főkertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Elgondolkodtató az emberi ostobaság, először betelepítik a macskákat a kontinensre, majd végignézik, ahogyan elszaporodnak, semmit sem tesznek, végül pedig, amikor már tarthatatlan az állapot, háborút indítanak és lemészárolják őket…

Az ausztrál macskaháború

Kétmillió macska kiirtása a cél

2015-ben jelentette meg az ausztrál kormány, hogy öt éven belül ki kell irtani a kontinensen kétmillió macskát, mert az állapotok már tarthatatlanok, és az őshonos fajok nagy veszélybe kerültek. 1788-ban rabokkal együtt érkeztek meg a macskák is Sydney partjaihoz, ekkor még mit sem sejtettek az emberek. Az azóta eltelt több mint 200 év bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy a kis állatok hihetetlen mértékben elterjedjenek a kontinensen.

Ennek pedig meg lett a nem várt következménye is: az első flotta megérkezése óta összesen 34 emlősfaj pusztult ki és további több százat veszélyeztet jelenleg is kihalás, ezzel pedig Ausztrália vezeti a világ kihalási ranglistáját. Ebben az is különös, hogy a legtöbb országban a nagyobb termetű állatok vannak veszélyben, az ausztrál kontinensen viszont az olyan kisebb méretű fajok, mint a bettongok, a potorók vagy a bandikutok – ebből pedig könnyen rá lehet jönni, hogy a macskák a tettesek. 

A kóbor macskák hihetetlenül nagy veszélyt jelentenek

Elképesztő veszélyt jelentenek a kóbor macskák, jelenleg 22 olyan kihalófélben lévő fajt tartanak nyilván, amikre a legnagyobb veszélyt a macskák jelentik. Sajnos a legnagyobb baj az, hogy a macskák vadászösztöne akkor is működik, amikor nem is éhesek, és az őshonos állatok többsége nem tudott alkalmazkodni a megjelenésükhöz, a pusztítás pedig elképesztő méretű.

Egyes kutatások megállapították, hogy évente mintegy 650 millió hüllővel és 380 millió madárral végeznek a kóbor macskák, és ezek a számok csak Ausztráliát érintik. Bármennyire is megdöbbentő, az Amerikai Egyesült Államokban még brutálisabbak a tények: az ottani becslések azt mutatják, hogy minden évben 6-22 milliárd kisemlőst és 1,5-3 milliárd madarat végeznek ki a macskák.

A kutatók az egész világon kijelölték azon szigeteket, amiknek a sajátos élővilágát csak úgy lehet megmenteni, ha kiirtják az emberek által ostobamódon behurcolt macskákat, patkányokat, kutyákat, disznókat és rágcsálókat – összesen több mint száz ilyen sziget létezik. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szuperpresszió

Olyan gén. folyamat, amelyben egy mutáció hatását egy másik, tőle független mutáció... Tovább

Gazdit Keresõ Érdi Kutyák és Macskák

Állatvédõ szervezet Menhelyünk sajnos nincsen, ideiglenes befogadóként próbálunk segíteni... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok