notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Növénysávok, térközök, az ültetés ideje, ápolás és környezetvédelem, az építés módjai és anyagai, vizes akadályok, állványok, vágtapálya

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Lovardák, istállók tervezése, építése

A növénysáv szélessége az egysoros, nyírott sövény esetében a magasságtól függően kb. 1 m lehet. A természetesen növekvő, ritkán nyírott sövényre legalább 3 m széles helyet számítsunk. A dombokon, zajcsökkentőül ültetett növényzet szélessége 510 m legyen, és lehetőleg sűrűn elágazó fajtákat válasszunk e célra.
Növénysávok, térközök, az ültetés ideje, ápolás és környezetvédelem, az építés módjai és anyagai, vizes akadályok, állványok, vágtapálya

Növénysávok, térközök

A növénysáv szélessége az egysoros, nyírott sövény esetében a magasságtól
függően kb. 1 m lehet. A természetesen növekvő, ritkán nyírott sövényre legalább 3 m széles helyet számítsunk. A dombokon, zajcsökkentőül ültetett növényzet szélessége 510 m legyen, és lehetőleg sűrűn elágazó fajtákat válasszunk e célra.

A növények közötti távolság egysoros sövények esetében a fajtól függően 5060 cm, a szabadon növekedő sövényeknél a növényzet magassá

gához igazodva 12 m. Itt 35 évbe telik, mire az állomány zárttá válik. Kis koronájú fákat egymástól 56, nagy lombkoronájúakat 610 m távolságra ültessünk.

Az ültetés ideje, ápolás és környezetvédelem

Az időjárástól függően november végétől április ülte thetünk. Az ültetési gödör kétszer olyan széles legyen, mint a gyökértörzs.

A fiatal ültetvényeket fakerítéssel vagy villanypásztorral védjük a megrágás ellen. Az első években a növényeket szárazság idején öntözni kell, mégpedig inkább ritkán, de annál kia dósabban: a talaj 2040 cm mélységig nedvesedjen át.

A harmadik évtől a nyírás hozzájárul a sövény sűrűsödéséhez, ezáltal jobb fészkelési lehetőséget teremt a madaraknak. A madárvédelemnek különösen a tüskés növények (galagonya, magyal, kökény stb.) telepítésével kedvezhetünk. A nyírás legkedvezőbb időpontja március első fele, ilyenkor ugyanis még egyszerű a munka a csupasz fán, és a madarak költését sem zavarjuk.

Az üregben költő és félig üregben költő madárfajok számára helyezzünk ki fészekodút (pl. csűr, fedeles lovarda teteje alá a gyöngybagoly számára), a denevéreknek pedig fészkelő- és alvóládákat. Gondozásukat bízzuk a helyi madárvédő egyesület egyik tagjára vagy a lovarda személyzete, illetve állandó vendégei közül egy megbízható „szakértőre”.

A term észetes állapotában meghagyott vadvirágos rétek, tavak esetében is igaz: a kis terület is több, mint a semmi; egy halom rőzse is sok állatfaj, rovarok, kisemlősök (pl. sün) élettere lehet.

Természetes akadályok

A természetes akadályok (mászatók, kisebb do mbok, völgyek, kis ugrások) a szabadban való nyugodt viselkedésre tanítják a lovast és a lovat. Az egyenlőtlen talajon
nő a biztonságérzetük és javul az egyensúly is. Mivel a lovak ilyen helyeken könnyebben feloldódnak, hátuk és hátulsó lábuk izomzata erős ödik, és ügyességük is fokozódik.

A természetes akadályok illeszkedjenek harmonikusan a terepviszonyokhoz. A meglévő terepegyenetlenségeket (föld-hányásokat, árkokat, facsoportokat, lejtőket) igen jól kihasználhatjuk. Ilyenek híján maguk is kialakíthatunk természetes akadályokat, amelyek építésénél tartsuk szem előtt a szilárdságot és a megfelelő elhelyezést is, hogy évekig használhatók maradjanak.

Az akadályoknak egyenes vonalban rálovagolhatóknak kell lenniük, hogy miután túljutottunk rajtuk, harmonikusan folytathassuk a lovaglást. A vonalvezetésnek ütemes, folyamatos vágtázást kell lehetővé tennie. Elhelyezésük lehetőleg olyan legyen, hogy természetes akadályainkat kisebb tereplovagló vagy E, illetve A kategóriájú tereplovagló stílusverseny rendezésekor i s felhasználhassuk.
A helyes elrendezés egyaránt megfelel a tájalakítási és a sportszakmai követelményeknek, célszerű tehát tapasztalt terepépítő szakember tanácsát kérni az építés/telepítés előtt. Nem érdemes a kivitelezésen takarékoskodni.

hirdetes

Az alábbi akadályok mindenképpen legyenek meg:
strapabíró, több oldalról megközelíthető, esetleg lépcsősen
kiképzett (64. ábra) földhányás,
benk (64. ábra),
vizes akadály,
különböző szélességű, nyitott és fedett árkok (65. ábra),
különféle vastagságú, rendszertelenül elhelyezett fatörzsek.
A helyviszonyoknak megfelelően szóba jöhet még:
főként sík terepen fontos a hullámpálya,
mélybeugrások, felugrások,
Pullvermann-árok (65. ábra),
árkokhoz vagy földhányásokhoz csatlakozó akadályok,
egyéb, különlege
sen célzott rálovaglást igénylő akadályok (pl. V akadályok, juhkarám stb.).
a a hely nem túl tágas, az akadályokat úgy építsük, hogy mindkét oldalról ugrathassunk.

Az építés módjai és anyagai

A természetes akadályok legyenek meghívóak, de impozánsak, ma sszívak és ellenállók, hiszen jelentős terhelést (eső, fagy, szárazság, taposás) kell elviselniük.

Az alap- és a felső vonal jól felismerhető legyen, hiszen alap-elv: minél masszívabb, annál biztonságosabb.

A természetes akadályok minél szélesebbek, 45 m- esek legyenek, és építsünk hozzájuk kitörőt (telepíthetünk e célból növényeket) is.

A hosszú élettartamú akadályok leghelyesebb, ha keményfából (pl. kiszáradt
tölgyből) készülnek. A függőleges tartóoszlopokat mélyen beásva, szilárdan rögzítsük, egymástól való távolságuk a talajtól és az akadály jellegétől függően legfeljebb 3 m legyen. Az oszlopok felső végének egy vonalba kell esnie az akadály felső vonalával, és nem lehetnek éles sarkai vagy szélei.

A vizesárkok, irish benkek, földhányások és hasonló akadályok ne legyenek négyzetes alaprajzúak, jobb pl. az ovális, a vese vagy trapéz formájú kialakítás. Minthogy az ilyen akadályok sokoldalúan kihasználhatók, többféle változatukat is telepíthetjük, pl. állványos részekkel kiegészítve.

Ahol összeköttetésül csavarokat vagy menetes rudakat alkalmazunk, ezeket védjük a korróziótól. A szögek vagy csavarok feje semmiképpen sem állhat ki, mert sérülést okozhatnak.

Az újonnan kialakított akadályt addig nem vehetjük használatba, amíg a talaja le nem ülepedett és a növ ényzete kellőképpen meg nem gyökerezett.

Teraszok, benkek, „coffin”-ek

Kialakításuknál fontos, hogy

a szélek, illetve a fel- és leugrások stabilak és jól felismerhetők legyenek,

a függőleges oszlopokat a talajtól függően, masszívan rögzítsük,

az ala pépítményt (apró kavics, vízáteresztő anyaggal, esetleg vékony betonnal, törmelékkel vagy kövekkel kiegészítve) az építéskor rétegenként megfelelően tömörítsük, nehogy később megsüllyedjen,

a távolságokat helyesen méretezzük; a szokásos távolságokból (3, 5 m, 7,5 m) a fel- és leugrásoknál az akadály magasságától függően 0,51,0 m-t kell levonni.

Vizes akadályok

Építésükkor a többi akadály telepítésénél felsoroltakon kívül lényeges szempontok az alábbiak.

Azok a vizes akadályok, amelyekbe bele kell ugratni , legalább 7 m szélesek legyenek. A vizesárkokat 3 m szélességig úgy kell elhelyezni, hogy át is ugrathassunk rajtuk. Ne telepítsünk 3 és 7 m közötti szélességű vizes akadályokat, mert az ilyen méretezés megzavarja a lovakat.

Legalább az egyik oldalt úgy képezzük ki, hogy ugrás nélkül is könnyedén ki- és belovagolhassunk.

hirdetes

Fontos a talaj minősége, terhelhetősége és egyenletessége (ne legyenek benne lyukak), valamint hogy ne álljon ki belőle semmi, ami sérülést okozhatna.

A vizesárkokat rendszerint fóliával s zigetelik. Efölött mészzúzalékhomok keverék vagy kvarchomokkal felszórt, gondosan rögzített műanyag szőnyeg szolgálja a csúszásmentesítést.

A vizes akadály esetleges víztelenítéséről és túlfolyásának elvezetéséről előre gondoskodni kell, hogy a vízmélység egyenletes, 3040 cm-es legyen, és a karbantartás se okozzon gondot.

Az egyéb célokra szolgáló vizes akadályok edzéskor előnyösen kombinálhatók az 1,02,5 m széles vizesárokkal.

Állványok

A stabil, hordozható, a terepbe illő és eltérő nagyságú állványok (amelyekre két példát a 66. ábrán láthatunk) lehetővé teszik az állandó akadályokkal felszerelt lovaglópályák tetszés szerinti változtatását.

Természetes akadályok a versenypályákon

Ha a versenypálya kellően tágas, természetes akadályokat is építhetünk rá

. E megoldás ismert példája az aacheni és a warendorfi (67. és 68. ábra), valamint a remek faállományú wiesbadeni pálya, továbbá a hamburgi derby pályája.


A vágtapálya

A galopp-pálya az egész lovarda vagy a legelő, a karám és a lovaglópálya körül vezetve nemcsak a versenyző lovasok edzésekor tehet jó szolgálatot, hanem a szabadidőlovasok is szívesen használják, amikor a szabadban kívánnak lovagolni. Megfelelő hely a tereplovaglás változatosabbá tételére, a lovak könnyű ügetésben való feloldására a lovaglópályán végzett munka vagy sétálásra megerőltetés után.

Társadalmi élet a lovardában

A lovarda vendégeinek igényeiről és arról, hogy ezeknek hogyan tegyünk eleget, már esett szó. Ha van hozzá helyünk, alakítsunk ki olyan területeket, ahol a látogatók pihenh etnek, beszélgethetnek, a gyerekek játszhatnak.

A lovaglás szabadidős tevékenység. A lovarda törzsvendégeinek vagy a település lakóinak közösségében kellemes légkört teremthetnek az évszakonként változó, ló nélküli rendezvények, pl. a farsangi bál, az „öre g fiúk” klubja vagy a közös grillezések. Meleg, nyári estéken sokszor szívesen ülnek össze kisebb társaságok, hogy a lovakról beszélgessenek.

A lovarda a nem lovaglók számára is legyen nyitott és vonzó, a település életében fontos szerepet játszó hely. A közösség számára a rendezvényeken kívül vonzóvá tehetjük

hintával, homokozóval, fából készült játékokkal felszerelt játszótér,

strapabíró gyepfelület (focimeccsek, sátorozás, íjászat vagy csak hancúrozás céljára),

pingpongasztalok,

grillsütő hely,

futópálya

kialakításával.

Tisztelt Olvasóink! A könyv leközlése a végéhez érkezett, a hátralévő két fejezet: a lovaglóutak ill. a fontosabb építészeti jogszabályok gyűjteménye a könyvben részletesen megtalálható (a könyv beszerzési lehetőségeit lásd az a lábbiakban).

Forrás: Mezőgazda Kiadó:
LOVASAKADÉMIA 9.
LOVARDÁK, ISTÁLLÓK TERVEZÉSE, ÉPÍTÉSE c. könyv.

A könyv kapható a KÖNYVISTÁLLÓBAN,
megrendelhető: Mezőgazda Kiadó,
1165 Bp.,
Koronafürt u. 44.
Lev. cím: 1631 Bp., Pf. 16.
T.: 407-1020, F.: 407-1020/32
E-mail: mezomark@axelero.hu


Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
47 885
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 626 487

63/2008. (V. 6.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból az energetikai célból termesztett növények... Tovább

gyepművelés

a mest. gyep telepítésének ideje a kora tavasz v. a nyárutó. Az apró magvakból álló, a... Tovább

Tovább a lexikonra