notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csoportos kifutós tartás, tervezési alapelvek

hirdetes

LOVARDÁK, ISTÁLLÓK TERVEZÉSE, ÉPÍTÉSE (VI.)

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Csoportos kifutós tartás A csoportos kifutós tartás a futóistálló (legtöbbször nyitott istálló) változatának tekinthető, amelyben nem az egész állományt, hanem csak kisebb csoportokat tartanak. Ezt a tartásmódot olyan lovak számára alakították ki, amelyeket rendszertelenül mozgatnak.
Csoportos kifutós tartás, tervezési alapelvek
Csoportos kifutós tartás

A csoportos kifutós tartás a futóistálló (legtöbbször nyitott istálló) változatának tekinthető, amelyben nem az egész állományt, hanem csak kisebb csoportokat tartanak. Ezt a tartásmódot olyan lovak számára alakították ki, amelyeket rendszertelenül mozgatnak.
A csoportos kifutós tartásban az állatnak önállóan, emberi beavatkozás nélkül kell megválasztania tartózkodási helyét az istállóban vagy a szabadban és kielégítenie a friss levegőre, a mozgásra, az ismerkedésre, a szociális kapcsolatokra, valamint a széllel, esővel való bőrápolásra vonatkozó igényeit. Ehhez biztosítanunk kell a tömegtakarmánnyal és abrakkal való, a fajnak és a teljesítménynek megfelelő (vagyis egyedi) ellátást, mégpedig a nap folyamán jól elosztva anélkül, hogy takarmányirigység és emiatt sérülés veszélye következne be. E tartásmódban fellazul a szigorú etetési idők rendszere, ám ezt sem a ló egészsége, sem az emberekhez való viszonya nem sínyli meg.
E tartásmód feltétele az állatcsoport állandó összetétele (és a lehetőleg patkolatlan lovak).Tervezési alapelvek


A pihenő-, etető- és itatótér következetes elválasztása megfelelő tér- és kifutókialakítással. A lovaknak kisebb területeken legyen kielégítő lehetősége a mozgásra és a kifutóban való bélsárürítésre. A terek szétválasztása megkönnyíti e szükségletek kielégítését és csökkenti az állatok össze-zsúfolódását az előnyben részesített helyeken. Kerüljük a holt terek, zsákutcák kialakítását, hogy az alacsonyabb rangú lovak számára a menekülés útja mindig szabad maradjon. Korlátok elhelyezése az ál-latokat hosszabb utak megtételére kényszeríti, nagyobb területeken (a kifutóban vagy a fekvőhelyeken) azonban a térelválasztók megkönnyítik az alacsonyabb rangú lovak kitérését agresszívabb társuk elől. A fekvőhely kizárólag a pihenést szolgálja, a takarmányozás a kifutóban vagy valamely szomszédos területen zajlik.
Tömegtakarmány etetése. A ló élettani igénye és szokása szerint egész nap legel. A szénarácson át egész nap elosztva adagolt takarmánnyal és (esetleg automatikusan adagolt) abrakkal kényelmesen elláthatja magát, takarmányirigység és az ebből adódó sérülés veszélye nélkül.
Az állatok lehetőleg a szélvédett oldalon juthassanak ki a kifutóba.
Nagyobb állományokban egyedi boxokra is szükség van a beteg lovak kezelésére vagy új állatok beszoktatásához.A mozgás élénkítésére és hogy a magasabb rangú állatok ne zárhassák el az alacsonyabb rangúakat egyszerre az etetőktől és az itatóktól, az itatókat lehetőleg az etetőtértől távol telepítik. A kereskedelemben fagyálló itatók is kaphatók.
Méretek. Legalább egy, nagyobb állományokban két, minimum 1,2 m széles ajtónyílás, valamint egy 3×3 m-es kapu szükséges a homlokrakodó számára.
A csoportos kifutós tartás példáit a 17-20. ábrán láthatjuk. Nagyobb lovardákban, amelyeknek heterogén ló- vagy póniállományuk van, eltérő hasznosítással és hasznosítási intenzitással (sport, versenyzés, oktatás, tenyésztés), ajánlatos többféle tartási módot vagy eltérő istállóbeosztást kialakítani. Erre ad példát a 21. ábra.Forrás: Mezőgazda Kiadó:
LOVASAKADÉMIA 9.
LOVARDÁK, ISTÁLLÓK TER-
VEZÉSE, ÉPÍTÉSE c. könyv.

A könyv kapható a KÖNYV-ISTÁLLÓBAN, megrendelhető: Mezőgazda Kiadó, 1165 Bp., Koronafürt u. 44. Lev. cím: 1631 Bp., Pf. 16.

T.: 407-1020, F.: 407-1020/32
E-mail: mezomark@axelero.hu


hirdetes

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
761
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 506 607
Közösség

heparin

a kötőszövete hízósejtek által termelt véralvadást gátló anyag; a protrombinnak trombinná... Tovább

betonpadló

betonból készült padlóburkolat. Állattartó telepeken párazáró és hőszigetelő burkolat v.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 239

Átlagos értékelés: 4.8