Lóistálló boxok

Dr. Makovényi Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Istálló boxok válaszfalai A versenyló istálló boxok válaszfalainál elvárás, hogy a kellően szilárd legyen, könnyen tisztítható, a lovaknak ne okozzon sérülést, tartós legyen, a lovak ne tehessenek kárt benne. Épített válaszfalak esetében – és régebben erre is volt példa – a 25 cm vastag falat ajánlottuk, elsősorban azért, mert a válaszfal nem ment az istálló mennyezetéig, így nem is lehetett kiékelni, mint egy szabályos válaszfalat. Kellő tömegűnek kellett tehát lennie, hogy egy 500 kilogramm tömegű ló lendületből ki ne dönthesse. A falazott válaszfalat acél huzalokkal merevítettük, és a tetejére a falba bekötött vasbeton gerendát építettünk.
 

Istálló boxok válaszfalai

 

Ma már a boxok válaszfalai szinte kivétel nélkül szerelt jelleggel készülnek, elsősorban fából.

 

 


 

A nyugat-európai szakirodalom olyan válaszfalakat ajánl, melyeknél csak az alsó 130-150 centiméter tömör fa burkolat a felette lévő válaszfal acél pálca korlát. Ez a megoldás csak korlátozottan használható, hiszen kanca és mén még tömör fal esetében sem tartható egymás mellet. Verseny istállóban, ahol elvárjuk, hogy a lovak nyugodtan pihenjenek, a legalább két méter magas tömör válaszfalat tanácsoljuk megépíteni. Kedvtelésből, hobby célokra tartott lovaknál a felül áttört válaszfal is jó megoldás.

 


A bemutatott képeken jól látszik, hogy az acél keretbe az 5 centiméter vastag pallókat hogyan csúsztatják be. Itt két apróságnak tűnő, de komoly sérüléseket okozó körülményre kell felhívni a figyelmet. A faanyag természetesen csak keményfa lehet, akác, tölgy vagy bükk. Jelen esetben az történt, hogy a kivitelező meghozta ugyan a kívánt fa pallókat, és azokat be is csúsztatta az acél „U” szelvénybe, de miután a fa nem volt eléggé kiszáradva, néhány hét után a pallók elvetemedtek, összeszáradtak, és a száradási nyílások összeadódva centis nagyságrendű rések keletkeztek a válaszfalban. Ez felkeltette a lovak érdeklődését, fokozatosan mozgatták, piszkálták a lötyögő pallókat, míg olyan széles rést nem alakítottak ki, hogy abba a patájuk beszorulhatott.

Hirdetés

 


 

Egy három méteres szakaszon a harminc palló 3-5 milliméteres összeszáradása tíz centis réseket okozott, ami balesetek forrása lett.

Hasonlóan apróságnak tűnik a pallók befogadást biztosító „U” profil helyes kialakítása.

Az természetes kell legyen, hogy legalábbis tüzihorganyzott kivitelben készüljön ez a profil, de legalább ilyen fontos, hogy úgy legyen kialakítva, hogy belőle a víz/vizelet alul el tudjon folyni. Amennyiben nem fúrunk lyukakat erre a profilra, akkor egy olyan vályút hozunk létre a boxban, ahol a vizelet folyton megáll, ráadásul a boksz elválasztó keményfa pallók is ebben állnak.

 

Boxok ajtajának kialakítása

Az köztudott, hogy a boxokat nyíló szárnyak esetében balos ajtóval kell felszerelni, mivel így a gondozó a boxba való bevezetéskor bal kezével ki tudja támasztani az ajtót. A nyíló szárnyaknál jobban elterjedtek a toló ajtók, erre mutatunk példát a következőkben. A tolókapu felső megvezetésű legyen, ugyanakkor záródáskor az alsó sarka is reteszelhető legyen. Fontos követelmény, hogy a kapu semmilyen körülmények között ne legyen lengő, és mind a két végállásnál ütközést kell kialakítani. Úgy kell a kapunak működnie, hogy a ló véletlenül se tudja kiemelni a felső vezető sínről, mert egy nehéz kapu eldőlve komoly balesetet okozhat.

Hirdetés

 

A tolókapu felső megvezetése olyan legyen, hogy a vezető sínen a kapu könnyen és csöndesen mozogjon, ezért a tolókapu kerekeket mindig műanyagból készítjük.

Természetesen a kapunak zárhatónak kell lennie úgy, hogy a ló ne tudja azt kinyitni. A közönséges riglit, tolózárat hamar megtanulja kinyitni a ló, ezért inkább olyan megoldást ajánlunk, mint az a képen látható. A függőleges pálcák közül az utolsó olyan kialakítású, hogy tengely irányban elmozdulhat, és ez egy rugós szerkezettel zárja a kaput.

Bemutatunk egy képet arról is, hogy a boxok belső berendezéseinek rögzítése sem mindig problémamentes. Az önitató rácsra szerelése ebben az esetben nem megfelelően biztonságos, a lovak azt hamar elmozdították. Elvileg helyes ugyan, hogy a vizet a belső, – meleg – oldalra szereljük, mégis a rácshoz történő rögzítés tűnik a nehezebben megvalósíthatónak.

 

Nyugat-Európában, az USA-ban és Ausztráliában hihetetlen választékban kaphatók előregyártott istállóboxok ajtókkal, teljes technológiával felszerelve, Magyarországon ez a piac még csak most van kiépülőben

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Gombaölo Falcon 460 EC

Felszívódó gombaölő permetezőszer kalászos gabonák, szőlő és borsó... Tovább

influenza

különféle állatfajokban (sertés, ló, madarak) és az emberben főként a légzőszervek... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés