A mezőgazdasági termékek jelölése, feliratozási szempontok

A mezőgazdasági termékek jelölése

Kun László, Bizerba Mérleg Hungária Kft.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A termékek megfelelő jelölése Magyarországon, valamint a világban is napjaink fontos kérdése. Nemzetközi kitekintésben a világ mezőgazdaságának bruttó teljesítménye megduplázódott az elmúlt 30 év alatt és a modern mezőgazdaságnak köszönhetően a fogyasztók számára több és jobb minőségű áru áll rendelkezésre.
A mezőgazdasági termékek jelölése, feliratozási szempontok

A termékek megfelelő jelölése Magyarországon, valamint a világban is napjaink fontos kérdése. Nemzetközi kitekintésben a világ mezőgazdaságának bruttó teljesítménye megduplázódott az elmúlt 30 év alatt és a modern mezőgazdaságnak köszönhetően a fogyasztók számára több és jobb minőségű áru áll rendelkezésre.Napjaink élelmiszereit nem a korábbi igények alapján kell előállítani, csomagolni, feliratokkal ellátni, hanem jellemzően az egyre inkább az „igényes” fogyasztók elvárásait kell kielégíteni.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk még időszerűbbé tette a termékek feliratozásának fontosságát, mert egy több szereplős piacon kell versenyezni a termelőknek, és minőségi, figyelemfelkeltőbb áruval kell megjelenni a piacon.

A mezőgazdasági termékek fontosabb feliratozási szempontjai

Szakemberek segítségével, formatervezéssel úgy megnövelhető a csomagolás felülete, a címke nagysága, hogy a termék nevét feltüntető feliratok nagyobbak és vastagabbak lesznek, így a vásárló könnyebben ráismerhet az általa megszokott márkára. A jelölési előírások miatt úgy megnövekedett a szövegek, jelölések száma, hogy a feliratokon sok esetben összefolynak az egyes információk, így pl. a fogyasztót aktuálisan informáló fontos adatok (minőség-megőrzési időtartam, súly, összetételi adatok) és a promocionális elemek: márkajelzések, minőségtanúsító jelek egymástól nem különböztethetők meg. Az információhordozó csomagolások fontos feladata, hogy kialakítsák a fogyasztók és az élelmiszeripar közötti megbízható viszonyt. A fogyasztó irányába mutató kommunikáció a korrekt hirdetéseken vagy a hiteles termék-feliratozáson alapszik.

A nyomon követhetőségre utaló, célzott információ jó lehetőség a bizalom megerősítésére. 2005. január elsejétől a nyomon követhetőségi törvény által -az Európai Parlament és a Tanács 178/2002/ek rendelete - előírt kötelezettség a farmtól a tányérig - from farm to fork - való nyomon követés az élelmiszer szektor teljes egészére vonatkozik.

Logisztikai szempontból

egyre több nagykereskedő és élelmiszeripari multinacionális vállalat várja el a beszállítóitól, hogy szabványos jelöléssel lássák el termékeiket, hogy az azonosítást, a nyilvántartást, a nyomon követést lehetővé tegyék. A teljes láncot lefedő igény, valamint a termelési rendszer bonyolultsága miatt, a hathatós megoldás jelentős idő és pénz kérdése. Informatikai rendszerekre és logisztikai megoldásokra van szükség, vonalkódos (pl. EAN128), -jeladós (RFID), -jelölési, -automatizálási kérdések sorát kell megoldani, főleg ott, ahol sok forrásból, homogenizált tételeket, egynemű terméket kell előállítani.

Az előállított termékekre vonatkozó jelölési irányelvek

Az élelmiszerek jelölését az Európai Uniós előírásokkal megegyező 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet szabályozza. A rendelet az élelmiszerek jelölésének általános, minden élelmiszerre kiterjedő szabályait tartalmazza. Azonban egy-egy speciális élelmiszercsoportot érintő szabályozásban is megjelennek jelölési előírások, amelyeket az előállítóknak figyelembe kell venni, és megfelelően alkalmazni kell.

A fogyasztóvédelmi törvény értelmében bármely áru címkéjének tartalmaznia kell az áru:

- pontos megnevezését, amelyet védjegy vagy fantázianév nem helyettesíthet;

- gyártójának vagy forgalmazójának nevét és címét azonosításra alkalmas módon;

- származási helyének megjelölését abban az esetben, ha az adott termék nem az EGT tagállamaiból származik.

Az áru jellegétől és rendeltetésétől függően a címkének az előzőeken túl tartalmaznia kell az áru:

- méreteit, nettó mennyiségét az árura jellemző mértékegységben vagy darabszámban,

- előállításához felhasznált összetevőket (minőségi, mennyiségi összetételét),

- rendeltetésszerű használhatóságának vagy minőségmegőrzésének várható időtartamát,

- alapvető műszaki jellemzőit,

- minőségi osztályba sorolását,

- energiafelhasználásának ismérveit,

- környezet-, illetve természetkímélő jellegét

- megfelelőségi jelölését vagy engedélyköteles árunál az engedélyszámot.

Ha az áru jellege indokolja, a címkének megfelelő tájékoztatást kell tartalmaznia az áru rendeltetésszerű használatával együtt járó, az áru előrelátható használati ideje alatt fennálló veszélyességi tényezőről úgy, hogy a fogyasztó a veszélyt képes legyen felmérni és megtenni az elhárításához szükséges intézkedéseket.

A jelöléstechnikai berendezések

Magyarország mezőgazdasági termelőüzemeit járva alapvetően kétféle jelöléstechnikai berendezéssel találkozhatunk. Az egyik csoport a ma még széles körben elterjedt mechanikus jelölési eljárások valamelyikét alkalmazza. Az egyre inkább kiszoruló technológia legnagyobb hátránya, hogy az adatok megváltoztatása beállítása körülményes, a gépsorokat hosszabb ideig terheli az átállásból eredő termeléskiesés.

A másik csoportba tartoznak a korszerű, számítógépes vezérlést alkalmazó eszközök, ezen belül is a mezőgazdasági termékek jelölésében nagy szerepet betöltő különféle címkéket feliratozó nyomtatók.

A címkenyomtatók lehetnek kézi, hordozható kivitelű, asztali illetve ipari alkalmazásokhoz használható automata berendezések, 200-600 DPI felbontással. A berendezésekhez különböző kiegészítők: külső feltekercselők, címkeleválasztók, kereszt és hosszirányú vágókészülékek, vonalkód olvasók, transzferszalagot kezelő egységek kapcsolhatók. Speciális megoldások is lehetnek, például ahol a mért információkat kell feliratozni, ekkor a nyomtatók közvetlenül a mérleggel is összeköthetők.

A logisztika és a gyártás technológia minőségbiztosítása egyre több információt igényel. Néhány jellemzően előforduló változó információ, pl. a gyártási idő (naptári hónap, nap, óra, perc), a gyártásért felelős műszakszám, személy, vagy csoport, terméknek vagy alváltozatának azonosító információja, címzések, szállítási egység, stb. Gyakori követelmény, hogy az információ felvitele a termelési és csomagolási folyamat zavarása nélkül, annak mozgása közben történjen, ekkor alkalmazható az automata futószalagos nyomtatós- mérlegelő-címkefelrakó berendezés valamelyik típusa.

Az azonosítás és a jelölés-technika szolgáltatások piacán jelentős átalakulások kezdődtek meg, amelyek legfontosabb jellemzői:

- A rendszerintegráció, a teljes körű megoldások, előtérbe kerülése. Az ügyfelek egyre inkább komplex megoldásokat keresnek a problémáik megoldására.

- Az árucikkek különböző típusú EAN/UCC vonalkódos címkével való ellátása. A vonalkódban pl. a termék jellemzők (ár, súly), vagy nyomonkövetési adatok rögzítése.

- Új RFID alkalmazások megjelenése, olyan automatikus azonosítási és adatgyűjtési technológia, amely rádióhullámok segítségével adja át az információt annak az író-olvasó eszköznek, amely jellemzi az azonosító chippel ellátott terméket.

Az előállítók a jövőben a mezőgazdasági jelölés és a feliratozás adta kihívásoknak csak úgy tudnak megfelelni, ha

- a marketing adta lehetőségeket maximálisan kihasználják,

- csomagolástechnológia és jelöléstechnika területén gyors korszerűsítéseket hajtanak végre,

- nyitottak a modern technológia alkalmazására,

- gyorsan kihasználják a változó piac adta lehetőségeket,

- komplex feladatmegoldásokra törekednek.

Mindezt oly módon, hogy az Előállító és a Fogyasztó között kialakult megbízható viszony szorosabbá váljon, és mindkét fél megelégedését szolgálja.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vérfestékvizelés (hemoglobinuria,haemoglobinuria)

Hemolízis és hemoglobinémia következménye,mikor a vérből a vesén (kiálasztószervek)... Tovább

heterotróf szervezetek

azok az élőlények, amelyek szervetlen anyagoknak szerves anyaggá való átalakítására nem... Tovább

Tovább a lexikonra