Emberi fogyasztásra alkalmassá nyilvánították a lisztkukacot!

Emberi fogyasztásra alkalmassá nyilvánították a lisztkukacot!

GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Már nem kell sokat várni és egész Európában felkerül az éttermek kínálatára a lisztkukac segítségével készült ételek, ugyanis az EU élelmiszerbiztonsági hatósága megállapította, hogy alkalmas emberi fogyasztásra a lisztkukac.

Emberi fogyasztásra alkalmassá nyilvánították a lisztkukacot!

A világon elsőként állapította meg az Európai Unió élelmiszerbiztonsági hivatala, hogy a lisztkukac alkalmas emberi fogyasztásra. És nemcsak alkalmas, hanem nagyon fenntartható is, mivel sokkal kisebb energiafelhasználással lehet nevelni, mint a disznókat, csirkéket és egyéb haszonállatokat, amik idáig az emberiség fő fehérjeforrásaként voltak számon tartva. Ráadásul a lisztkukac kevesebb takarmányt igényel és nem termel olyan sok szemetet, mint a nagyobb jószágok – tehát sokkal gazdaságosabban lehet ugyanakkora fehérjemennyiséget előállítani a segítségükkel. 

Még az ízük is jó

Azok, akik kóstolták már a lisztkukacot, úgy számoltak be róla, mint a mogyoróhoz hasonlító ízt, senki sem mondta, hogy rossz íze van. Meg kell viszont jegyeznem, hogy ez annyira nem számít, mivel a szárított lárvákat lisztté darálják, ezt pedig bárhogy lehet ízesíteni, bármilyen főételt vagy akár desszertet is elő lehet belőle állítani. 

Nem mindenkinek ajánlott

Nincs másképpen a lisztkukaccal sem, mint más táplálékforrásokkal, az Európai Uniós hatóság tudósai megállapították, hogy azoknál okozhat elsősorban allergiás reakciókat a lisztkukac, akik érzékenyek a rákhúsra vagy a poratkára. 

Korábban tilos volt

Franciaországban, Németországban, valamint Spanyolországban is tilos volt árusítani a lisztkukacot, sokan vártak arra, hogy az EU végre úgy dönt, hogy engedélyezi ezeket a termékeket. Az uniós hatóság után viszont várható, hogy az egész Európai Unióban megkezdődik a gyártás és a forgalmazás. Továbbá el kell mondanom még, hogy nemcsak a lisztkukacot vizsgálja a hatóság, hanem többek között a szárított tücsköt és a sáskát is.

katerinavulcova képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

élesztőgombák

egyes rendszerekben a tömlős-gombák osztályába sorolt rend (Endomycetales), más... Tovább

aminosavak (amino-karbonsavak)

a ->karbonsavakhoz levezethető vegyületek, a szénhidrogéncsoport egy v. több hidrogénatomját... Tovább

Tovább a lexikonra