Lisztharmat elleni védekezési módok - hogyan védekezz sikeresen a lisztharmat ellen?

Hogyan szabaduljunk meg a lisztharmattól

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A lisztharmat közönséges gombás fertőzés, amely szinte minden kerti növényt érint, az apró paradicsompalántáktól a gyümölcsfákig. Némely növények azonban hajlamosabbak elkapni a gombás megbetegedést – ilyenek például a rózsa, az uborka, a dinnye, a tök, a padlizsán, a paprika, a borsó és a bab.

Védekezz eredményesen a lisztharmat ellen

Szerencsére semmi szükség rá, hogy a gombával együtt a növénytől is megszabaduljunk. A gomba, amely a betegséget egyfajta növényen okozza, általában azon a növényen marad, és nem terjed át egy másik fajtára. A lisztharmatért és más gombás fertőzésekért különféle gombák felelősek, amelyek akár növényenként is változhatnak. A lisztharmat általában akkor jelenik meg, amikor több hideg és nedves nap után a levegő felmelegszik. Pontszerűen vagy nagyobb foltokban fehér por jelenik meg a levél felületén, ami hamarosan sárgás, majd barna színű lesz.

Ilyenkor a levél gyakran összesodródik, majd lehull. A virágzó növényeknél és gyümölcsfáknál ez a bimbó és a gyümölcs halálát jelenti. Bár súlyosan csökkenti a növények hozamát, a lisztharmat nem öli meg az egész növényt, kivéve, ha gyenge a palánta vagy a fertőzés túlságosan súlyos. Csökkenthetjük a veszteséget, ha a gombás részektől már a betegség legkorábbi szakaszában megszabadulunk, de inkább ajánlatos megelőző lépéseket tenni.

Hogyan előzzük meg a lisztharmatot?

A lisztharmat spórái mindenhol megtalálhatóak, de a fertőzés csak akkor jelenik meg, ha a spóráknak minden feltétel adott a szaporodáshoz, hogy elszórják a micélium finom hálóját a befogadó növényekre. A következő oldalon mutatok néhány lépést, amivel elkerülhetjük a fertőzést!

Ellenálló növények termesztése

Manapság számos olyan zöldség és dísznövény található a piacon, amelynek a tudománynak köszönhetően már fejlettebb az ellenálló képessége. Lehetőség szerint ilyeneket vásároljunk! Találhatunk olyan örökségfajtákat is, amelyek a gombás megbetegedésnek természetes módon állnak ellen.

Bőséges napsütés

Az árnyékot kedvelő növények különösen hajlamosak a lisztharmat fertőzésre. A napfény látszólag csökkenti a kockázatot, bár nem biztos, hogy a fertőzésre közvetlen hatással van-e. Az is elképzelhető, hogy a teljes napfényben növő növények egyszerűen csak sokkal erősebbek, szöveteik pedig keményebbek, mint azoknak, amelyek az árnyékban bújnak. Ahogy a napok egyre melegszenek, a cserepes növényeket vigyük nyitott területre. Metsszük meg azoknak a fáknak az ágait, amelyek beárnyékolják a veteményest és a virágokat. A napfény segít megelőzni a satnya növekedést, ami miatt a növény könnyebben esik áldozatul a gombás megbetegedéseknek. A következő oldalon még több hasznos tanácsot olvashattok!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Fortuna Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Kricskovicsné Gerencsér Éva Cím: Budapest Karácsony S. u. 24. 1083... Tovább

kataszteri osztályozás

minőségi osztályozás, amely a termőföldet művelési ágak és minőségi osztályok alapján... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem