notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lisztharmat elleni védekezési módk

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Hirdetés

Hogyan szabaduljunk meg a lisztharmattól

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A lisztharmat közönséges gombás fertőzés, amely szinte minden kerti növényt érint, az apró paradicsompalántáktól a gyümölcsfákig. Némely növények azonban hajlamosabbak elkapni a gombás megbetegedést – ilyenek például a rózsa, az uborka, a dinnye, a tök, a padlizsán, a paprika, a borsó és a bab.

Védekezz eredményesen a lisztharmat ellen

Szerencsére semmi szükség rá, hogy a gombával együtt a növénytől is megszabaduljunk. A gomba, amely a betegséget egyfajta növényen okozza, általában azon a növényen marad, és nem terjed át egy másik fajtára. A lisztharmatért és más gombás fertőzésekért különféle gombák felelősek, amelyek akár növényenként is változhatnak.

                                                                                                                                                

A lisztharmat általában akkor jelenik meg, amikor több hideg és nedves nap után a levegő felmelegszik. Pontszerűen vagy nagyobb foltokban fehér por jelenik meg a levél felületén, ami hamarosan sárgás, majd barna színű lesz. Ilyenkor a levél gyakran összesodródik, majd lehull. A virágzó növényeknél és gyümölcsfáknál ez a bimbó és a gyümölcs halálát jelenti.

                                                                                                                                               

Bár súlyosan csökkenti a növények hozamát, a lisztharmat nem öli meg az egész növényt, kivéve, ha gyenge a palánta vagy a fertőzés túlságosan súlyos. Csökkenthetjük a veszteséget, ha a gombás részektől már a betegség legkorábbi szakaszában megszabadulunk, de inkább ajánlatos megelőző lépéseket tenni.

                                                                                                                                               

Hogyan előzzük meg a lisztharmatot?

 

A lisztharmat spórái mindenhol megtalálhatóak, de a fertőzés csak akkor jelenik meg, ha a spóráknak minden feltétel adott a szaporodáshoz, hogy elszórják a micélium finom hálóját a befogadó növényekre. A következő oldalon mutatok néhány lépést, amivel elkerülhetjük a fertőzést!

                                                                                                                                               

Védekezz eredményesen a lisztharmat ellen

Ellenálló növények termesztése

Manapság számos olyan zöldség és dísznövény található a piacon, amelynek a tudománynak köszönhetően már fejlettebb az ellenálló képessége. Lehetőség szerint ilyeneket vásároljunk! Találhatunk olyan örökségfajtákat is, amelyek a gombás megbetegedésnek természetes módon állnak ellen.

 

Bőséges napsütés

Az árnyékot kedvelő növények különösen hajlamosak a lisztharmat fertőzésre. A napfény látszólag csökkenti a kockázatot, bár nem biztos, hogy a fertőzésre közvetlen hatással van-e. Az is elképzelhető, hogy a teljes napfényben növő növények egyszerűen csak sokkal erősebbek, szöveteik pedig keményebbek, mint azoknak, amelyek az árnyékban bújnak. Ahogy a napok egyre melegszenek, a cserepes növényeket vigyük nyitott területre. Metsszük meg azoknak a fáknak az ágait, amelyek beárnyékolják a veteményest és a virágokat. A napfény segít megelőzni a satnya növekedést, ami miatt a növény könnyebben esik áldozatul a gombás megbetegedéseknek.

Hirdetés

 

Kerüljük a zsúfolást

A növények körüli jó levegőáramlás egy másik olyan tényező, amely segít megelőzni a gombák és a kártevők által okozott betegségeket. A buja tavaszi növekedés miatt az ágyások zsúfolttá válhatnak – ilyenkor minden gyengébbnek tűnő palántát távolítsunk el! A bébirépa levelei, a retek és a saláta gazdagíthatják a tavaszi salátákat. A maradékot kidobhatjuk a komposztba. Jobb elveszíteni előbb néhány növényt a fertőzés miatt, mint később az egész termést. A következő oldalon még több tanács vár! 

 

Védekezz eredményesen a lisztharmat ellen

Ügyeljünk a páratartalomra

Bár a leveleken lévő nedvesség nem feltétlenül szüksége a lisztharmatnak, jobb elkerülni a felesleges páratartalmat. A gyakori esőzések és az egész növény napi vízpermetezése segít megelőzni a gombás fertőzést. A víz nagy valószínűséggel lemossa a spórákat, ezzel megakadályozva, hogy azok megfertőzzék a növényi szöveteket. Azonban a maradék nedvesség a leveleken már egy egészen más kérdés. Biztosítsuk a vizet a gyökérterületnek, ha szükséges, de kerüljük a növény felsőbb részeinek öntözését, különösen, ha a növény kissé hervadtnak tűnik a forró napsütésben.                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                               

Tartsuk tisztán a virágágyakat

A lehullott levelek és egyéb lebomló hulladék nem csak a lisztharmat számára jelent hívogató környezetet. Takarítsuk ki az ágyást és távolítsuk el a szár alsó részén levő sárguló leveleket, amelyek mindig árnyékban vannak. Ezek a növény számára is terhet jelentenek, mivel nem járulnak hozzá a tápanyagok előállításához. 

                                                                                                                                                                               

Gondoskodjunk a növények egészségéről

Hirdetés

Azok a növények, amelyeken sok levél jelenik meg növekedéskor a gyakori táplálékfelvétel miatt, hajlamosabbak a gombás megfertőződésre. Használjunk lassított lebomlású és tápanyagleadású szerves trágyát, amely segít az egyenletes növekedésben.

                                                                                                                                                                               

Védekezz eredményesen a lisztharmat ellen

A gombás fertőzésekkel szembeni megelőző intézkedések ellenére a lisztharmat okozta fehér, poros bevonat hirtelen megjelenhet. Amint ez megtörténik, a hangsúlyt a fertőzés megszüntetésére kell fektetni, a környezetnek és a növénynek okozott minimális károkkal. Nagyon fontos a betegség korai felismerése – a fehér foltok észlelése után azonnal érdemes intézkedni.

 

A gombaölő vegyszerek, mint a klórtalonil a penészgomba szabályozásában hatásosak, ám mérgezőek a környezetünkre. Az organikus kertészek a lisztharmat kezelésére inkább a biztonságosabb alternatívákat javasolják.

 

A pH érték változtatása

A gombák érzékenyek a környezeti változásokra, beleértve a drasztikus pH-változást is. A pH-t növelhetjük lúgos oldatok permetezésével és savas anyagok csökkentésével. Mivel a savak és lúgok elégethetik a növényi szöveteket, valamint a gombaspórákat, azokat megfelelően fel kell hígítani, mielőtt a lombozatot permeteznénk vele.

 

Nátrium- és kálium-karbonát-sók

A szódabikarbóna már a múltban is a gomba elleni harc egyik csodafegyvere volt. Keverjünk össze egy evőkanál szódabikarbónát 3,5-4 liter vízzel. A permet kijuttatásának és hatékonyságának növelése érdekében adjunk hozzá egy teáskanál magasan finomított növényi olajat vagy ásványolajat és egy teáskanál mosogatószert. Permetezzük bőségesen a fertőzött és minden ugyanazon fajtájú növényt a kertben.

 

Védekezz eredményesen a lisztharmat ellen

Ecet

Az ecettel való permetezés alkalmasabb lehet a rózsák, és más savas jellegű növények esetében. Az élelmiszer-készítményekben széles körben használt szintetikus fehér ecet nem más, mint 5%-os ecetsav. Ugyanolyan jó, mint a szerves ecetek, például az almaecet és a rizsbor ecet. Töltsük fel a permetezőt vízzel és adjunk hozzá egy csésze fehér ecetet. Alapos rázás után fújjuk a fertőzött növényekre! Ebben a koncentrációban az ecet lehet, hogy megégeti a növények levelét, de közben az egész növényt megmenti a betegségtől.

 

Tejes spray

Ez az ártalmatlan gombásodás elleni eljárás állítólag ugyanolyan hatékony, mint a különböző kémiai gombaölő szerek. Mindössze annyit kell tenni, hogy tej és víz 40:60 arányú keverékét permetezzük a növényekre. Ezt csak napos időben tegyük, heti rendszerességgel, mindaddig, amíg a gombásodás vissza nem húzódik. A hatás vagy a tejfehérjék napfénnyel történő reakciójában, vagy pedig a levél felületét bevonó tejben rejlik, ami meggátolja, hogy a gomba spórái behatoljanak a levél szövetébe, vagy egyszerűen elfojtja a micéliumot. Ezt a kezelést nagyobb ültetvényeken is alkalmazzák Kanadában, Ausztráliában, és a világ számos más részén is.

 

Házi bordóilé-keverék

A bordóilé, vagy Bordeaux-keverék egy hatékony gombaölő szer. Bár enyhén mérgező hatású, sokkal biztonságosabb, mint sok más hasonló készítmény. Adjunk 31/2 evőkanál réz-szulfátot 3,5-4 liter vízhez, majd hagyjuk állni. Adjunk a réz-szulfát-oldathoz 10 evőkanál hidratált meszet (kalcium-hidroxid), majd alaposan keverjük el. A keveréket permetezzük a fertőzött felületre. Ez a módszer a gombás megbetegedés megelőzésére is kiváló.

 

Ne hagyjuk, hogy a lisztharmat felüsse fejét a kertben! Ha napi rendszerességgel ellenőrizzük növényeinket és teszünk azért, hogy megelőzzük a bajt, nyugodtan élvezhetjük munkánk gyümölcsét.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
452 535
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 211 208
Közösség

tájrendezés

a —>táj különböző célokra való felhasználása érdekében végzett tevékenység. A... Tovább

gyulladás

az állati szervezet reakciója a főként kívülről jövő és tartósabban ható károsító... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 156

Átlagos értékelés: 5.0

Növényvédelem