Külföldi piacaink nagy részét elvesztettük, a világranglista harmadik helyéről a sokadikra csúsztunk vissza, a termőterület megfeleződött, a feketegazdaság túlburjánzott

Lejtőn a dinnyepiac

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Külföldi piacaink nagy részét elvesztettük, a világranglista harmadik helyéről a sokadikra csúsztunk vissza, a termőterület megfeleződött, a feketegazdaság túlburjánzott – így írható le röviden a hazai dinnyetermesztés helyzete. S bár ebben ez évben a tavalyinál is kevesebb magot vetettek a termesztők, a héten induló szezontól a szűkebb kínálat mellett a minőség javulását várják.
Szűkebb kínálat, minőségibb termék

Indul a dinnyeszezonAz elmúlt hetekben egyre több kereskedő kínálatában jelent meg a görög- és a sárgadinnye, a hazai szezon azonban még csak most indul. A kedvező időjárásnak köszönhetően már a napokban megkezdik a termés betakarítását. „Ebben az évben, részben az elmúlt időszak hányattatásai miatt, szűkebb dinnyeszezonra számítanak a termelők, mivel az idén a múlt évinél is kevesebb magot vetettek. A termény minőségét tekintve azonban már kedvezőbbek a kilátások” – közölte lapunkkal Mártonffy Béla. A Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB elnöke kiemelte: annak ellenére, hogy hazánk nemrég még a világ harmadik legfontosabb dinnyeexportőrének számított, ma már az ország legnagyobb dinnyetermelő térségeiben – Békés és Heves megyében, a Jászságban, az Ormánságban és a Hajdúságban – a hét évvel ezelőtti dinnyetermő-területnek csupán a felén folyik termesztés. „Míg 2004-ben csaknem tízezer hektáron termeltek dinnyét a magyar gazdálkodók, ma alig haladja meg az ötezer hektárt a termőterület nagysága” – mondta Mártonffy Béla. A termelőképesség csökkenését az elmúlt két-három év katasztrofális időjárásával és a feketekereskedelem előretörésével magyarázza az elnök. „Az elmúlt években számos alkalommal voltak kénytelenek elszenvedni károkat a dinnyetermesztők a katasztrofális időjárás miatt. A gazdasági válság, a pénztelenség és az ágazatban egyre jobban elburjánzó feketekereskedelem sem tett jót, nagyon sok termelő hagyott fel a dinnyézéssel, és nézett más megélhetési lehetőség után” – magyarázta Mártonffy. Kiemelte: a hazai dinnyemennyiség csökkenéséért nem elsősorban az import megjelenése, hanem a szervezetlen gazdálkodás, a heterogén minőség, a feketegazdaság és a külföldi piacaink elvesztése a felelős. „Látok némi esélyt exportpiacaink újraépítésére, azonban ahhoz, hogy beinduljon a skandináv és a német kereslet, elsősorban forró, száraz nyárra lenne szükség” – jelentette ki Mártonffy.


Az olcsó dinnye vevőcsalogató
Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy az áruházláncok egymásra licitálva próbálják a minőség rovására egyre olcsóbb – a beszerzési árral megegyező vagy az alatti – dinnyével magukhoz csalogatni a vevőket.A FruitVeB elnöke szerint azonban nemcsak a multiknál van baj a minőséggel. „Számos termelő – fittyet hányva portékája minőségére – áron aluli dinnyével csábítja a vásárlókat. Ezzel azonban a kiváló minőséget képviselő termelők számára lehetetlenné teszik, hogy érvényesíthessék a magasabb árszintet” – közölte az elnök. Kiemelte, reményei szerint már az idén megjelenik a termények minőségét szabályozó szakmaközi rendelet.

„A termelőknek a mennyiséggel ellentétben csak a minőséget kellene szem előtt tartaniuk, koncentrálva a korszerű és ellenálló fajták honosítására, a termelés modernizálására, valamint a csomagolásra és a tisztításra is” – mondta Mártonffy Béla. És az időzítésre sem árt figyelnie annak, aki dinnyetermesztésre adja a fejét. Nem szerencsés ugyanis, ha a szezon elején eladott mennyiséggel megelégedve máris felhagynak az értékesítéssel. Mártonffy úgy látja, a dinnyeszezon két-két és fél hónapig tartó időszak, s csak akkor lehet egyenletes a piac, ha július közepétől szeptember végéig folyamatos az ellátás. Mivel azonban a dinnyepiac soktényezős terület, ezért a termelőkön kívül számos más körülmény is befolyásolja a szezon alakulását. „Bár úgy gondolom, az idei szezon kedvezőbben alakul majd a tavalyinál, mégis több körülmény is áthúzhatja a számításainkat” – közölte. Elmondása szerint sokszor előfordul, hogy egyszerre hirtelen nagy mennyiség érik be, és ilyenkor a termés nagy része a bőség miatt eladhatatlanná válik.

Akció a magyar termény eladásához

Mintegy tízmillió forint összegű promóciós kampányt indít a magyar dinnye eladásának ösztönzésére július elején a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). A szervezet lépését az indokolja, hogy bár a magyar dinnyeszüret csak most indul, sok helyen – főleg az áruházláncok üzleteiben – még jelentős mennyiségű külföldi dinnye vár eladásra. Ezt a több száz tonnás mennyiséget sok üzletben akciók keretében próbálják értékesíteni, azaz olcsóbban adják az eredeti árnál, letörve ezzel a magyar áru induló árát. Ez károkat okoz a termelőknek a belföldi dinnyeszezon kezdetén.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

jak (yak, Poephagus [Bos] grunniens)

a —>szarvasmarha-félek családjába tartozó, Közép-Ázsia magas hegyei között,... Tovább

ion

elektromos töltésű atom, atomcsoport v. molekula. A pozitív töltésű ionok, a kationok... Tovább

Tovább a lexikonra