Légycsapda készítése házilag - Hogyan tudsz sikeresen megszabadulni a legyektől?

Így kapj el több száz legyet házi légycsapdáddal

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Házilag készíthetünk légycsapdát

A légycsípések megelőzése

Habár a bolti légyriasztó szerekhez csak végső esetben érdemes fordulni, még ezek alkalmazásakor sem árt további megelőző óvintézkedéseket tenni a légycsípések elkerülése végett. Ha csak lehet, tartózkodj a legyes területektől, de ha mindenképpen muszáj ilyen helyre menned, tedd azt olyankor, amikor kevésbé aktívak, és viselj vastag, világos színű, hosszú ujjú ruhákat. Rendkívüli esetekben egy, a méhészek által használt hálós fejvédő is bevethető, míg az apróbb termetű legyek beleragadhatnak a testre kent sűrű testápoló-rétegekbe.

Milyen egy hatékony házi légycsapda?

A legyek ellen különféle kreatív csapdákkal is felléphetsz, a most bemutatott darabot pedig percek alatt el lehet készíteni. Fontos tudni a legyekről, hogy fototróp élőlények, ami azt jelenti, hogy a fényhez vonzódnak. Ezt a jellegzetességüket használhatod fel ellenük egy hatékony légycsapda elkészítéséhez! A csapdához szükséged lesz egy nagyobb műanyag palackra, némi erős madzagra, egy fekete műanyag kukászacskóra, némi vízre, és olyan organikus anyagra, ami vonzza a legyeket (ez lehet például rothadó hús, vagy állati trágya).

Először is fogd a műanyag palackot, és vágd le a tetejét – csak az alsó kétharmadára lesz szükséged. Ez után szúrj egy-egy lyukat egymással szemben két oldalra, amin átvezetheted a madzagot. Ügyelj rá, hogy a lyukak ne legyenek sokkal nagyobbak, mint amekkorára a madzag átdugásához szükséged lesz. Ha ez megvan, kösd össze a madzagot, hogy legyen mivel fellógatnod a csapdát.

Ezután helyezz egy kis vizet és némi nyers húst a palack aljába. Rögzítsd a fekete műanyag kukászacskót a palack tetejére, és szúrj rá két akkora lyukat, amin a legyek átférhetnek. A bejárat tehát megvan, de egyszerűen csak kiszállnak rajta, nem? Nos, itt jön a trükk – mivel a legyek a fény felé repülnek, ha nem látnak valahol fényt, akkor arra nem próbálnak majd megszökni a palackból.

Ehhez a lényeg az, hogy felülről le kell árnyékolnod a két lyukat, amit szúrtál a műanyagon, hogy minél kevesebb fény jusson be rajtuk a palackba, de elérhető maradjon a legyek számára. Fogd a maradék madzagot, és szúrd át valamin, ami árnyékolóként szolgálhat, hogy aztán fel tudd lógatni a csapda fölé. Ez lehet például egy darab sötét karton, vagy egy kisméretű merev, fekte tál.

Fontos megjegyezni, hogy ez a csapda nagyon büdös lesz, és ha túl sok légy esik foglyul benne, akkor az elpusztult rovarok tetemeit az újonnan érkezők arra használják majd fel, hogy beléjük petézzenek. Ezzel lényegében egy légytenyészetet helyezel el kertedben, szóval rendszeresen érdemes némi mérget tölteni a legyek közé, hogy elpusztuljanak, és meg tudj szabadulni tőlük, mielőtt visszafelé sülne el a csapda.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lenbetakarító gépek

a rostlen, olajlen és kéthasznú len betakarítási munkáit ált. összevontan, hasonlóan... Tovább

sarkantyú

1. (bfi.) Kakasok és bakpulykák lábán a lábközépcsontok szarutokkal fedett, s.-szerűen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek