notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Légycsapda készítése házilag

Hirdetés

Így kapj el több száz legyet házi légycsapdáddal

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A legyek életünk megkeserítői – ezeket az apró, első ránézésre jelentéktelen rovarokat senki sem látja szívesen, és az emberiség számos módszerrel előállt már a legyek távoltartására, vagy foglyul ejtésére – mai cikkünkbe az utóbbira törekszünk. A következőkben mélyebben is beleássuk magunkat a légyproblémába, majd eláruljuk, hogy hogyan készítheted el házi légycsapdádat!

Házilag készíthetünk légycsapdát

Amit a legyekről és csípésükről tudni kell

A legyek – sok más szárnyas rovarral ellentétben – négy helyett csupán két szárnnyal rendelkeznek. Szájszervük úgy fejlődött ki, hogy alkalmas legyen a folyadékok felszívására, habár nem egy olyan légyfajta is létezik, amelyek szájszerve a bőr átszúrására alkalmas. Ebből következik, hogy a legyek nem „csípnek”, hanem szúrnak, de hogy a köznyelvvel párhuzamban maradjunk, ezt a szúrást csípésként emlegetjük majd cikkünkben.

 

Szinte mindenkit csípett már meg valamilyen légy élete során, habár ezek a támadások messze nem olyan sűrűek, mint a szúnyogcsípések (amelyek egyébként szintén nem csípések, hanem szúrások). Hasonlóképpen a szúnyogokhoz, a legyek is bizonyos anyagok érzékelésével találnak rá áldozataikra (állatokra és emberekre egyaránt), például a kilélegzett levegő szén-dioxid vagy páratartalma alapján, de a sötétebb színeket, a mozgást, a testhőmérsékletet és az izzadtságot is képesek érzékelni.

 

Miután rátaláltak és rászálltak áldozatukra, a legyek átszúrják annak bőrét hegyes szájszervükkel, majd véralvadásgátló anyagot fecskendeznek a sebbe, hogy az áldozat vére tovább folyjon. Bizonyos emberekből a legyek nyálában található anyagok életveszélyes allergiás reakciókat válthatnak ki, nem is beszélve a megannyi súlyos betegségről, amit terjesztenek. 

Hirdetés

 

Mit lehet tenni a csipkelődő legyekkel?

A legyek széleskörű megfékezése rendkívül nehéz feladat, többnyire azért, mert lárváikat rejtett helyeken teszik le, amelyektől akár több kilométer távolságra is elrepülhetnek. A megelőzés rendkívül fontos – fontos odafigyelni a megfelelő tisztaságra. A szuronyos istállólégy például többek között rothadó szénába, szalmába, vagy más növénybe petézik. Ahol csak lehetséges, érdemes megakadályozni, hogy ilyen, szaporodásra alkalmas helyek jöjjenek létre a telken.

 

Nem árt az sem, ha az istállók és egyéb állattartásra használt épületek ajtóit és ablakait szúnyogháló védjük meg, hogy a legyek ne férhessenek hozzá a táplálékot biztosító haszonállatokhoz. Érdemes megjegyezni, hogy egy átlagos szúnyogháló nem valószínű, hogy elég sűrű a legapróbb vérszívó legyek távoltartására, de mindenképpen sokat segíthet.

Hirdetés

 

Sajnos a légypapír nem túl hatékony a vérszívó legyek ellen ugyanis egyrészt minimális teret „véd be”, másrészt pedig messze nem olyan csábító az ilyen rovaroknak, mint a melegvérű állatok és emberek. Egy jó megoldás lehet ventillátorokat alkalmazni, ami kifejezetten hatékony az olyan aprótestű legyek ellen, amelyek repülését megzavarhatják az erősebb légáramlatok (hasonlóan hatékony lehetnek a füstöt termelő fáklyák is). Egy másik lehetőség közvetlenül a lárvákat támadni, amire alkalmasak például a Bacillus thuringiensist tartalmazó készítmények. A következő oldalon viszont egy olyan módszert ismerhettek meg, ami 100 százalékosan hatékony, biztosak lehettek benne, hogy az összes légytől meg fogtok szabadulni! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
354 532
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 938 707
Közösség

megdőlés (szármegdőlés)

a gabonaszalma v. kukoricaszár roskadása, elterülése. Tetemes kárt okozhat, mert az elfekvő... Tovább

lórdózis (lordosis)

a gerincoszlop lefelé (ventrálisan) irányuló elgörbülése. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 84

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek