Magyar városok a legnépszerűbb városok között!

hirdetes

Ismerd meg te is, mely városok szerepelnek a legnépszerűbb úti célok között!

GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudd meg te is, mely magyar városok a legnépszerűbbek!

Szeged

Szeged is éppen csak belekerült a top 50-be, ugyanis pont az ötvenedik helyezést érte el! Ismerjük meg ezt a csodálatos várost közelebbről! Szeged megyei jogú város, Magyarország harmadik legnépesebb városa, a Dél-Alföld legnagyobb városa, Csongrád megye és a Szegedi járás székhelye a Tisza és a Maros találkozásánál. Napjainkban Szeged a régió legfontosabb városa, egyetemi város, és a turisták körében is népszerű. Egyik legfőbb vonzereje a nyaranta megtartott Szegedi Szabadtéri Játékok, melyet 1931 óta rendeznek. A századfordulóra sugárútjaival és körútjaival kiépülő Szeged a Magyar Királyság második legnépesebb városa volt Budapest után, népessége megközelítette a 100 000 főt (a mainál lényegesen nagyobb közigazgatási területen).

Trianon után a népességnövekedés lelassult, mivel elvesztette vonzáskörzetének jelentős részét, a népességfejlődésben a hagyományosan vitális Debrecen és a gyorsan iparosodó Miskolc is megelőzte. A Kádár-korszak alatt tapasztalható jelentős népességnövekedés szinte teljes egészében a betelepülésből táplálkozott, mivel a városban és Csongrád megyében is nagyon lassú volt a természetes szaporodás, csökkenés váltakozott enyhe növekedéssel, elterjedt az egykézés.

+Látnivalók Szegeden

Dóm tér

A Rerrich Béla által tervezett, 1929-1932 között épített Dóm tér legnevesebb épülete a híres Fogadalmi templom. Nyaranta a Dóm téren tartják az országos hírű Szegedi Szabadtéri Játékokat, színházi-, opera-, és musical-előadásokkal. A Dóm tér a helyszíne az évente megrendezésre kerülő Bortér nevű borfesztiválnak is.

hirdetes

A téren a 11-12. századi Dömötör-templom egy tornya még ma is látható. A torony az egyik a nagyon kevés, az 1879-es szegeid árvíz után épen maradt épületből. A Dóm téren áll még a püspöki palota, a papi szeminárium, több egyetemi épület, és az Apáthy kollégium. A teret szegélyező falakon a történelmi Magyarország címerei láthatók. A Dóm tér árkádjai alatt egy történeti szoborcsarnok jött létre, az 1930-ban alkotott Pantheon, amely Stróbl Alajos szobrász hagyatékára alapul. A Pantheonban a magyar irodalom, történelem, művészet, és tudomány nagyjait bemutató domborművek láthatók.

Eljutás: 1-es, és 2-es villamos: Aradi vértanúk tere megálló. Közeli nevezetességek: Kárász utca (450 méter), Széchenyi tér (800 méter). Minden az oldalon feltüntetett szegedi nevezetesség térképen látható az oldal alján.

hirdetes

Kárász utca

A Kárász utca Szeged egyik legfestőibb, legélénkebb és legismertebb utcája. Ez Szeged fő sétálóutcája, számos étteremmel, kávézóval, bárral és üzlettel, valamint sok ülőhellyel és pálmafával, amelyek hozzájárulnak a kellemes hangulathoz. Érdemes kint ülni valamelyik kávézóban, és figyelni a nyüzsgést, magunkba szívni az utca hangulatát.

Sok házat javítottak ki, és az úttestet 2000-ben feldíszítették. A rehabilitációért Szeged városa megkapta az áhított Europa Nostra-díjat (pontosabban a városközpont felújításáért). Az utcán általában zene szól, a zenészek és a gitározó csonka fiatalok gyakori látogatók.

Az utcán általában zene szól; a zenészek és a gitározó, csonka fiatalok gyakori látogatók. A Kárász utcában több csodálatosan felújított szecessziós, romantikus lakóház található. Az 1845-ben emelt Kárász-ház volt az a hely, ahol Kossuth Lajos 1849-ben 60 ezer ember előtt elmondta utolsó magyarországi beszédét, és ahol Károlyi Gyula 1919-ben kihirdette kormányalakítását. Sok szép szobor is szegélyezi az úttestet.

Eljutás: 1-es, 2-es villamos: Somogyi utca vagy Széchenyi tér megálló. Közeli nevezetességek: Széchenyi tér, Reök-palota (300 m-re), Dóm tér (450 méter).

Móra Ferenc Múzeum

A Tisza partján, a fent említett látnivalók közelében található az 1883-ban megnyitott, 1896-ban épült Móra Ferenc Múzeum.

A Somogyi Könyvtár 1950-es szétválásakor vette fel Móra Ferenc nevét. A múzeum régészeti gyűjteménye közel 270 000 tételével figyelemre méltó. Ezek segítenek a magyarság és a Kárpát-medence honfoglalás előtti történetének megértésében. A természettudomány (50 000 lelet), az antropológia és a numizmatika is képviselteti magát (57 000 érme). Ezenkívül rendszeresen tartanak érdekes időszaki kiállításokat.

Eljutás: 9-es, 19-es trolibusz: Múzeum megállóhely. Legközelebbi villamosmegálló: 1-es, és 2-es villamos - Széchenyi tér (240 m-re). Közeli nevezetességek: Széchenyi tér (250 m), Kárász utca (400 m). Cím: 6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-03-29

Kávézacc komposztálás- Így használd a kávézaccod tavaszi kertedben!

Jó ötlet a kávézacc műtrágyaként való használata? Hogyan segít vagy árt a kertben használt kávézacc? Mutatjuk hogyan használhatod a kávézaccot a kerben!

2023-05-19

Így lesz gyönyörű a pázsitod kutya mellett is!

Egy kis odafigyeléssel megóvhatod pázsitodat a háziállatok károsításától, és gyönyörű, egészséges fű marad a kertedben, amelyet a kutyáid is élvezhetnek!

2023-05-20

Gondoltad volna? – ezek a lóhere és a pitypang előnyei a kertedben

Tudtad, hogy a gyomoknak is vannak előnyeik? Bizony, ezek a lóhere és pitypang előnyei; nézd meg a cikkben, hogy mik is a gyomoknak titulált növények előnyei!

2023-03-29

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposztba, és mit nem, de van néhány szokatlan dolog, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni.

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-28

Így készíts tojáshéjból csodaszép húsvéti gyertyák, húsvéti koszorú

Mindjárt itt a húsvét és neked még semmi dekoráció nem díszíti a házadat? Akkor most mutatunk egy filléres, csodaszép ötletet: gyertya és koszorú tojáshéjakból!

2023-03-29

Ez a 6 legszebb húsvéti virág- nem is gondolnád, milyen különleges jelentéssel bírnak

Nem is gondolnád, hogy mennyi tavaszi virág kapcsolódik hagyományosan a húsvéti szezonhoz- itt vannak a legszebb húsvéti virágok és a mögöttük rejlő jelentés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Budakörnyéki Földhivatal

Földhivatal Közszolgáltató Hétfõ, Szerda: 08:30 - 16:00, Péntek: 08:30 - 12:00 Cím:... Tovább

lucerna növényvédelmi technológiája

a kártevők és kórokozók visszaszorítása végett telepítéskor megfelelő térbeli és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Húsvét