Magyar városok a legnépszerűbb városok között!

Ismerd meg te is, mely városok szerepelnek a legnépszerűbb úti célok között!

GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudd meg te is, mely magyar városok a legnépszerűbbek!

Szeged

Szeged is éppen csak belekerült a top 50-be, ugyanis pont az ötvenedik helyezést érte el! Ismerjük meg ezt a csodálatos várost közelebbről! Szeged megyei jogú város, Magyarország harmadik legnépesebb városa, a Dél-Alföld legnagyobb városa, Csongrád megye és a Szegedi járás székhelye a Tisza és a Maros találkozásánál. Napjainkban Szeged a régió legfontosabb városa, egyetemi város, és a turisták körében is népszerű. Egyik legfőbb vonzereje a nyaranta megtartott Szegedi Szabadtéri Játékok, melyet 1931 óta rendeznek. A századfordulóra sugárútjaival és körútjaival kiépülő Szeged a Magyar Királyság második legnépesebb városa volt Budapest után, népessége megközelítette a 100 000 főt (a mainál lényegesen nagyobb közigazgatási területen).

Trianon után a népességnövekedés lelassult, mivel elvesztette vonzáskörzetének jelentős részét, a népességfejlődésben a hagyományosan vitális Debrecen és a gyorsan iparosodó Miskolc is megelőzte. A Kádár-korszak alatt tapasztalható jelentős népességnövekedés szinte teljes egészében a betelepülésből táplálkozott, mivel a városban és Csongrád megyében is nagyon lassú volt a természetes szaporodás, csökkenés váltakozott enyhe növekedéssel, elterjedt az egykézés.

+Látnivalók Szegeden

Dóm tér

A Rerrich Béla által tervezett, 1929-1932 között épített Dóm tér legnevesebb épülete a híres Fogadalmi templom. Nyaranta a Dóm téren tartják az országos hírű Szegedi Szabadtéri Játékokat, színházi-, opera-, és musical-előadásokkal. A Dóm tér a helyszíne az évente megrendezésre kerülő Bortér nevű borfesztiválnak is.

A téren a 11-12. századi Dömötör-templom egy tornya még ma is látható. A torony az egyik a nagyon kevés, az 1879-es szegeid árvíz után épen maradt épületből. A Dóm téren áll még a püspöki palota, a papi szeminárium, több egyetemi épület, és az Apáthy kollégium. A teret szegélyező falakon a történelmi Magyarország címerei láthatók. A Dóm tér árkádjai alatt egy történeti szoborcsarnok jött létre, az 1930-ban alkotott Pantheon, amely Stróbl Alajos szobrász hagyatékára alapul. A Pantheonban a magyar irodalom, történelem, művészet, és tudomány nagyjait bemutató domborművek láthatók.

Eljutás: 1-es, és 2-es villamos: Aradi vértanúk tere megálló. Közeli nevezetességek: Kárász utca (450 méter), Széchenyi tér (800 méter). Minden az oldalon feltüntetett szegedi nevezetesség térképen látható az oldal alján.

Kárász utca

A Kárász utca Szeged egyik legfestőibb, legélénkebb és legismertebb utcája. Ez Szeged fő sétálóutcája, számos étteremmel, kávézóval, bárral és üzlettel, valamint sok ülőhellyel és pálmafával, amelyek hozzájárulnak a kellemes hangulathoz. Érdemes kint ülni valamelyik kávézóban, és figyelni a nyüzsgést, magunkba szívni az utca hangulatát.

Sok házat javítottak ki, és az úttestet 2000-ben feldíszítették. A rehabilitációért Szeged városa megkapta az áhított Europa Nostra-díjat (pontosabban a városközpont felújításáért). Az utcán általában zene szól, a zenészek és a gitározó csonka fiatalok gyakori látogatók.

Az utcán általában zene szól; a zenészek és a gitározó, csonka fiatalok gyakori látogatók. A Kárász utcában több csodálatosan felújított szecessziós, romantikus lakóház található. Az 1845-ben emelt Kárász-ház volt az a hely, ahol Kossuth Lajos 1849-ben 60 ezer ember előtt elmondta utolsó magyarországi beszédét, és ahol Károlyi Gyula 1919-ben kihirdette kormányalakítását. Sok szép szobor is szegélyezi az úttestet.

Eljutás: 1-es, 2-es villamos: Somogyi utca vagy Széchenyi tér megálló. Közeli nevezetességek: Széchenyi tér, Reök-palota (300 m-re), Dóm tér (450 méter).

Móra Ferenc Múzeum

A Tisza partján, a fent említett látnivalók közelében található az 1883-ban megnyitott, 1896-ban épült Móra Ferenc Múzeum.

A Somogyi Könyvtár 1950-es szétválásakor vette fel Móra Ferenc nevét. A múzeum régészeti gyűjteménye közel 270 000 tételével figyelemre méltó. Ezek segítenek a magyarság és a Kárpát-medence honfoglalás előtti történetének megértésében. A természettudomány (50 000 lelet), az antropológia és a numizmatika is képviselteti magát (57 000 érme). Ezenkívül rendszeresen tartanak érdekes időszaki kiállításokat.

Eljutás: 9-es, 19-es trolibusz: Múzeum megállóhely. Legközelebbi villamosmegálló: 1-es, és 2-es villamos - Széchenyi tér (240 m-re). Közeli nevezetességek: Széchenyi tér (250 m), Kárász utca (400 m). Cím: 6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.

Forrás: Wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-03-05

Ez a leghatékonyabb eszköz a gyomok ellen: Ismerd meg a geotextíliát

A geotextília egy áteresztő, szövet alapú anyag, amelyet széles körben használnak a kertészetben és tájépítészetben. Számos előnye van, véd a gyomok ellen...

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-06-10

Legjobb programok Balatonfüreden: gasztronómia, kirándulás...

Legjobb programok Balatonfüreden (2024): strandok, pihenés, feltöltődés, kirándulás, gasztronómia, kultúra, programok, legjobb helyek, Északi parti borászatok.

2024-03-26

Tavaszi tuja mosás: 5 fontos lépés a betegségek elkerüléséhez

Fedezze fel az 5 legfontosabb lépést a tuják tavaszi ápolásához: így óvhatja meg növényeit a kártevőktől és betegségektől! Így egész évben egészségesek maradnak.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-03-26

Ültessünk kálát tavasszal, és gyönyörködjünk benne őszig!

Március végén vagy áprilisban ültessük el a csodálatos kála virágot, amiben, ha megfelelően gondozunk egészen őszig gyönyörködhetünk, mutatjuk, mi a trükkje neki!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

homodinámia

az allélpárok vagy tulajdonságpárok között fennálló olyan kölcsönhatás, amelyben egyik... Tovább

szállítószövet-rendszer

a hajtásos növények szerveiben a tápanyagszállítást végző, szállítósejtekből álló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Húsvét