Illatos virágokat keresel a kertbe? Ez a 8 legjobb illatú, csodás virág biztosan mámorítóan jó illatot fog árasztani a kertedben!

Ez a 8 legillatosabb virág, amitől mámorítóan édes illat lesz a kertedben

NA
Frissítve: 2024.05.26
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az illatos virágok csodás érzékszervi örömöt kölcsönöznek a kertnek, olyan illatot hozva, amely emlékeket idézhet, és a közelgő tavaszi vagy nyári szezon hírnökei is egyben. Amikor kifejezetten az illatuk miatt ültetünk virágokat, ne feledjük, hogy egyes virágok enyhe illatúak, és közelről érezzük csak az illatukat, míg mások az egész udvart elárasztják a parfümjükkel – gondoljunk csak az orgonára vagy a gyöngyvirággal teli domboldalra. Ha készen állsz egy kis illattal kiegészíteni a kertedet, akkor itt a remek alkalom, mutatjuk a 8 legillatosabb virágot a kertedbe! 

Illatos virágok

Tippek illatos virágok ültetéséhez

Ha szeretnél néhány illatanyagot elhelyezni a kertedben, kövesd néhány alapvető tippünket, hogy a legtöbbet hozza ki illatos virágaiból:

•    Ültesd el őket oda, ahol a leggyakrabban élvezheted az illatukat – például egy ösvény mellé, teraszra, nyitott ablakhoz vagy egy olyan konténerbe, ami mellett gyakran elhaladsz a kertben.
•    A legerősebb hatás érdekében nagy csomókba ültessük. A virágok illata elillan, ha tágas szeles helyre ültetik őket.
•    Teríts illatos növényeket az egész udvaron, hogy a különböző illatok ne versenyezzenek egymással.
•    Kísérletezni kell az illatos növényekkel, hogy megtudd, melyik nő jól a te kertedben és mely kombinációk tetszenek. 
•    Sok rovart is vonzanak az illatos növények. A pillangókat és méheket is szívesen látjuk, de az illatos virágokat tartsuk távol a játszóterektől és a méhcsípésre rendkívül érzékeny emberektől.

Angyaltrombita (Brugmansia spp.)

Az angyaltrombita egy nagy, faszerű növény 20-22 centis virágokkal, amelyek fejjel lefelé lógnak, és citrusos-virágos illatot árasztanak: ezeknek illata esténként a legjellegzetesebb. Télen érdemes zárt, melegebb térbe átvinni.

Ánizsillatú izsópfű (Agastache foeniculum)

Az izsópfű levelei és apró, tüskés lilás-kék virágai egyaránt erős ánizsillatúak. A mentafélék családjába tartozik, érdekesség, hogy levelei és virágai egyaránt ehetők.

Fehér gyömbérliliom (Hedychium coronarium)

A fehér gyömbérliliom csodálatos, illatos és fehér virágainak a nyár leghosszabb napjaira van szükségük ahhoz, hogy kinyíljanak és kiengedjék loncszerű illatukat, mellyel szinte megbódítanak minket.

Kerti szegfű (Dianthus caryophyllus)

A szegfű fűszeres illata az egyik legismertebb virágillat. Ügyelj arra, hogy olyan fajtát vásárolj, amelyen kifejezetten illatos, mivel sok hibridet nemesítettek nagyobb virágokra és hosszabb virágzásokra, melyeknek nincs kifejezetten jellegzetes illatuk. 

Kamilla (Chamaemelum nobile)

A kamilla nagyon kellemes gyógynövényes, füves illatú, amely nagyon hasonlít a forró kamillatea illatához. Gyakran használják aromaterápiában, mert belélegezve nyugtató hatású.

Henye boroszlán (Daphne cneorum)

A boroszlán egy gyönyörű kis cserje fényes, zöld levelekkel és virágokkal, amelyek valódi parfümminőségű illatot árasztanak, amely édes és földes illat csodás keveréke. 

Pompás birs (Chaenomeles speciosa)

Van, aki a virágzó birsalma illatát gyümölcsösnek és édesnek találja, míg mások már túlzónak gondolják. Az biztos, hogy nagyon egyedi, és a méhek nagy kedvence is.

Frézia (Freesia spp.)

A frézia népszerű esküvői virág, de trópusi, így nem gyakran találkozunk vele a kertekben. Szobanövényként azonban termeszthető. A csőszerű virágok friss, gyümölcsös, virágos illatúak, nyáron pedig a teraszra kirakhatóak. 

Hogy illatozzanak sokáig a virágok?

A legjobb illatú virágok hosszú távú illatozásának érdekében fontos néhány egyszerű, de hatékony kertészeti technikát alkalmazni. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy virágaid illata hosszabb ideig megmaradjon:

1. Rendszeres metszés

A virágok rendszeres metszése ösztönzi az új hajtások és virágok növekedését. Az elnyílt virágokat távolítsd el, hogy a növény energiáját új virágok képzésére fordíthassa.

2. Megfelelő öntözés

A megfelelő öntözés elengedhetetlen a virágok egészségéhez és illatuk megőrzéséhez. Ügyelj arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen túl nedves. A korai reggeli vagy késő délutáni öntözés a legjobb.

3. Tápanyag-utánpótlás

A virágok rendszeres trágyázása biztosítja a szükséges tápanyagokat a hosszú távú virágzáshoz és illatozáshoz. Használj kiegyensúlyozott, virágzó növényekhez kifejlesztett műtrágyát.

4. Védelmi intézkedések

Védd a virágokat a kártevőktől és betegségektől, mivel ezek károsíthatják a növényeket és csökkenthetik az illat intenzitását. Használj természetes rovarirtó szereket és figyelj a növények egészségére.

5. Kerti talajtakaró használata

A talajtakaró segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és csökkenti a gyomok növekedését. Emellett segít a talaj hőmérsékletének szabályozásában, ami előnyös a virágok számára.

6. Illatos virágok stratégiai elhelyezése

Helyezd el az illatos virágokat olyan helyekre, ahol a széljárás vagy a kert természetes légáramlása segít elterjeszteni az illatukat. Ez biztosítja, hogy a kerted különböző részein is élvezheted a virágok illatát.

7. Szélvédett helyek kialakítása

Ha lehet, ültesd az illatos virágokat szélvédett helyekre, mivel a szél gyorsan elsodorhatja az illatukat. A szélvédett helyek kialakítása hozzájárul ahhoz, hogy az illat koncentráltabban maradjon a kertben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Kullancs a bőr alatt: így vedd észre a leghamarabb!

A kullancscsípés felismerése sajnos nem egyszerű, mivel nem okoz azonnali viszketést. Ismerd fel a jeleket időben és tudd meg, mit tehetsz a csípés ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hasznos élettartam

az ->évelő növényeknek az az élettartama, amely alatt a termőképességük még nem csökken jelentősen. Tovább

géptároló telep

olyan üzemrész a gazd. üzemi központjában, ahol az erő- és munkagépek tárolása,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert