Világrekord repesztés egy traktorral

A világ leggyorsabb traktora

Szélesi Ferenc - Főkertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mindenki azt hiszi, hogy a traktorok lassúak és lomhák, most aztán erre is rácáfoltak. A világ leggyorsabb traktora 130 km/h-ás sebességre is képes, ezt mutatjuk most meg nektek. Eszméletlen száguldás a jégen!

Nem hitted volna, hogy ennyivel is képes menni egy traktor

A helyszín szinte természetes, Finnország. Itt született meg a legújabb traktoros sebességi világrekord februárban. A kormány mögött, Juha Kankkunen, a négyszeres rali világbajnok foglalt helyet. A Valtra T234-es traktor egész pontosan 130, 165 km/h-ás sebességgel repesztett Finnország jeges útjain. A traktorra kisszöges abroncsokat szereltek fel, ami segített abban, hogy ne csússzon a gépezet.


A jég egyébként sokat segített a világrekord létrejöttében, ugyanis a jégborítás előnye az, hogy tökéletesen sima felületet ad, így megfelelő abroncsokkal a tapadás megfelelő, annyira, hogy ezek a körülmények lehetővé teszik a világrekord megszületését is. A Valtra traktorgyár – ami egyébként finn nemzetiségű – ezt ki is használta, és a legújabb modelljének, a T234-esnek teljesítményét ki is próbálták azonnal.  Ez a próba végül annyira jól sikerült, hogy világrekord lett belőle.


Néhány módosítást el kellett végezni a traktoron, mielőtt belevágtak, ugyanis ez a sebesség nem egy normál működésű traktornak való azért.  Az első kísérlet kudarcba is fulladt, megemelték a motor üzemi fordulatszámát elektronikusan, ennek következményeképp a traktor 50 méter megtétele után elcsavarta majd el is törte a féltengelyt. Ezután viszont már minden simán ment, és megszületett a világrekord.

A Guinness szabályok úgy szólnak, hogy ugyanazon útszakaszon oda-vissza mért sebesség átlagát kell figyelembe venni. Így a 130,165 km/h-ás sebesség került be a könyvbe. A következő oldalon megtekintheted videón is a rekordkísérletet!

Nem hitted volna, hogy ennyivel is képes menni egy traktor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csillagfürt (Lupinus L.)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Egyiptomban mintegy 4000 éve vonták... Tovább

dongásság (mellkasszélesség)

a bordafal legtávolabbi pontjainak egymástól való távolsága, közvetlenül a lapocka... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek