Különös állatok.

hirdetes

Állati különlegességek - I. rész

T.J.Lora

 

Bolygónkat igen színes és változatos élővilág népesíti be, s legtöbb képviselőjét még alig vagy egyáltalán nem is ismerjük. A Föld majdnem minden szegletében megtalálható az élet, s olykor egészen csodálatos külsővel vagy alkalmazkodóképességgel mutatkozik meg az ember előtt. Néhány elragadó állatról olvashattok az alábbi cikkben.

Meglepő állatvilág

Muntyákszarvas

Ez a különleges „arcú”, a szemei fölött feketesávval díszített apró – mindössze 20-30kg – szarvasfajta elsősorban Kína és Tajvan esőerdeiben honos. A vizes területeket kedveli, tápláléka főként gyümölcsökből, gombákból, magvakból áll, de olykor kiegészül rovarokkal és döggel is, ha rászorul.   

 

Csak a hímek növesztenek nem túl nagy agancsokat, s emellett hosszabb szemfogakat is, bár ez utóbbi nem nő olyan hosszúra a muntyákszarvas esetében, mint a víziőzeknél. A muntyákszarvas magányosan járja területét, ám mivel egész évben szaporodnak, a hímek gyakran összetűzésbe keverednek egymással a nőstények kegyeiért. A hét hónapos vemhesség után a kicsiket csupán két-három hónapig neveli anyjuk, utána önálló életet kezdenek.  

Homoki macska vagy margaritamacska

Ez a magányosan élő jószág egy Észak-Afrika, Arábia, Közép-Ázsia és Pakisztán sivatagos területein őshonos, kistermetű macskaféle. Jól alkalmazkodik, hiszen a sivatag szélsőséges körülményei között is elboldogul. Többnyire éjszakai állat, csak télen vadászik nappal. Ilyen élőhelyen nélkülözhetetlen, hogy hónapokig is képes legyen megélni víz nélkül a zsákmányban lévő nedvességen. Kisrágcsálókkal, madarakkal, hüllőkkel táplálkozik.

hirdetes

hirdetes

Érdekessége, hogy bundája annyira sűrű, hogy a mérges kígyók harapásától is megóvja az állatot. Az illegális állatkereskedelem és a sportvadászat miatt sajnos jelentősen csökken a számuk. Sok kölyök nem éri meg a felnőttkort, illetve a nőstények is évről-évre kevesebb utódot hoznak a világra. Sokan háziállatként is tartják őket. Jelenleg alig él belőlük 50 000 egyed a vadonban. 

Arany aguti

Az agutiféléknek már alig maradt két élő fajuk. A legismertebb az arany aguti, mely szőrének aranyos-narancssárgás színéről kapta a nevét. Ez a mindössze 6 kg-os, 15 cm marmagasságú rágcsáló a trópusi esőerdők lakója. Dél-Amerika északkeleti részén – Brazília, Guyana, Suriname, Venezuela stb. – találkozhatunk vele.

Az agutik egy életre választanak párt, utódaikat közösen nevelik, s azok 9 hónapos korukig maradnak szüleikkel. A sűrű aljnövényzet között keresgélik főeleségüket, a gyümölcsöket, melyekhez néha a prédáló majomcsapatokat követve jutnak hozzá. Veszély esetén 2 m-es ugrásokkal menekül. A legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan, mellső lábain négy, a hátsókon három ujja van.

Az érdekes állatok sora a következő oldalon folytatódik. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2021-03-27

Az esték szépsége – ismerd meg Te is a holdvirágot

Ez a gyorsan fejlődő szépség biztos, hogy az esti légkört megtölti majd édeskés illatával. Mostani cikkemben egy nagyon különleges szépséget fogok bemutatni.

2021-04-08

Indás ínfű – ismerd meg Te is ezt a kicsi növényt

Amikor valami olyan növényt keresel, mely szépségével képes fedni egy nagyobb területet, akkor ezzel a növénnyel biztosan nem fogsz mellé fogni! Ismerd meg.

2021-04-02

Hogyan biztosíts cicádnak megfelelő otthont?

Neked is van cicád lakásodban és szeretnél egy számára megfelelő környezetet kialakítani? Mostani cikkemben elárulom, hogy ezt hogyan teheted meg könnyen.

További cikkek ebben a témában


fajtaatalakító keresztezés

—>sertéstenyésztési eljárások, —>szarvasmarha-tenyésztési eljárások,... Tovább

kártétel-előrejelzés

az előrejelzésnek az a formája, amely a növényvédelmi beavatkozások gazdaságosságának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetvédelem