Különös állatok.

hirdetes

Állati különlegességek - I. rész

T.J.Lora
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 

Bolygónkat igen színes és változatos élővilág népesíti be, s legtöbb képviselőjét még alig vagy egyáltalán nem is ismerjük. A Föld majdnem minden szegletében megtalálható az élet, s olykor egészen csodálatos külsővel vagy alkalmazkodóképességgel mutatkozik meg az ember előtt. Néhány elragadó állatról olvashattok az alábbi cikkben.

Meglepő állatvilág

Muntyákszarvas

Ez a különleges „arcú”, a szemei fölött feketesávval díszített apró – mindössze 20-30kg – szarvasfajta elsősorban Kína és Tajvan esőerdeiben honos. A vizes területeket kedveli, tápláléka főként gyümölcsökből, gombákból, magvakból áll, de olykor kiegészül rovarokkal és döggel is, ha rászorul.   

 

Csak a hímek növesztenek nem túl nagy agancsokat, s emellett hosszabb szemfogakat is, bár ez utóbbi nem nő olyan hosszúra a muntyákszarvas esetében, mint a víziőzeknél. A muntyákszarvas magányosan járja területét, ám mivel egész évben szaporodnak, a hímek gyakran összetűzésbe keverednek egymással a nőstények kegyeiért. A hét hónapos vemhesség után a kicsiket csupán két-három hónapig neveli anyjuk, utána önálló életet kezdenek.  

Homoki macska vagy margaritamacska

Ez a magányosan élő jószág egy Észak-Afrika, Arábia, Közép-Ázsia és Pakisztán sivatagos területein őshonos, kistermetű macskaféle. Jól alkalmazkodik, hiszen a sivatag szélsőséges körülményei között is elboldogul. Többnyire éjszakai állat, csak télen vadászik nappal. Ilyen élőhelyen nélkülözhetetlen, hogy hónapokig is képes legyen megélni víz nélkül a zsákmányban lévő nedvességen. Kisrágcsálókkal, madarakkal, hüllőkkel táplálkozik.

hirdetes

hirdetes

Érdekessége, hogy bundája annyira sűrű, hogy a mérges kígyók harapásától is megóvja az állatot. Az illegális állatkereskedelem és a sportvadászat miatt sajnos jelentősen csökken a számuk. Sok kölyök nem éri meg a felnőttkort, illetve a nőstények is évről-évre kevesebb utódot hoznak a világra. Sokan háziállatként is tartják őket. Jelenleg alig él belőlük 50 000 egyed a vadonban. 

Arany aguti

Az agutiféléknek már alig maradt két élő fajuk. A legismertebb az arany aguti, mely szőrének aranyos-narancssárgás színéről kapta a nevét. Ez a mindössze 6 kg-os, 15 cm marmagasságú rágcsáló a trópusi esőerdők lakója. Dél-Amerika északkeleti részén – Brazília, Guyana, Suriname, Venezuela stb. – találkozhatunk vele.

Az agutik egy életre választanak párt, utódaikat közösen nevelik, s azok 9 hónapos korukig maradnak szüleikkel. A sűrű aljnövényzet között keresgélik főeleségüket, a gyümölcsöket, melyekhez néha a prédáló majomcsapatokat követve jutnak hozzá. Veszély esetén 2 m-es ugrásokkal menekül. A legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan, mellső lábain négy, a hátsókon három ujja van.

Az érdekes állatok sora a következő oldalon folytatódik. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-15

Így hasznosítsd fel a háztartási cikkeket a kertedben

Nem is gondolnád, mennyi féle módon fel tudod használni a kiürült háztartási cikkek tárolóit a kertészkedésed során: kövesd környezetbarát tippjeinket te is!

2023-02-27

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-02-10

Így készíts komposztot a növények táplálására és a hulladék csökkentésére

A komposztálás nem csak környezetbarát tevékenység, de csodálatos módja a növényeink táplálásának: kezdd el te is még ma, és sohasem akarod majd abbahagyni ezt!

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

páni félelem

az állatok rendellenes — indulati zavarai közé tartozó — magatartási reakciója.... Tovább

4/2006. (I. 20.) FVM rendelet

az anyakecsketartás támogatásáról Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997. évi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetvédelem