Különös állatok.

hirdetes

Állati különlegességek - I. rész

T.J.Lora

 

Bolygónkat igen színes és változatos élővilág népesíti be, s legtöbb képviselőjét még alig vagy egyáltalán nem is ismerjük. A Föld majdnem minden szegletében megtalálható az élet, s olykor egészen csodálatos külsővel vagy alkalmazkodóképességgel mutatkozik meg az ember előtt. Néhány elragadó állatról olvashattok az alábbi cikkben.

Meglepő állatvilág

Muntyákszarvas

Ez a különleges „arcú”, a szemei fölött feketesávval díszített apró – mindössze 20-30kg – szarvasfajta elsősorban Kína és Tajvan esőerdeiben honos. A vizes területeket kedveli, tápláléka főként gyümölcsökből, gombákból, magvakból áll, de olykor kiegészül rovarokkal és döggel is, ha rászorul.   

 

Csak a hímek növesztenek nem túl nagy agancsokat, s emellett hosszabb szemfogakat is, bár ez utóbbi nem nő olyan hosszúra a muntyákszarvas esetében, mint a víziőzeknél. A muntyákszarvas magányosan járja területét, ám mivel egész évben szaporodnak, a hímek gyakran összetűzésbe keverednek egymással a nőstények kegyeiért. A hét hónapos vemhesség után a kicsiket csupán két-három hónapig neveli anyjuk, utána önálló életet kezdenek.  

Homoki macska vagy margaritamacska

Ez a magányosan élő jószág egy Észak-Afrika, Arábia, Közép-Ázsia és Pakisztán sivatagos területein őshonos, kistermetű macskaféle. Jól alkalmazkodik, hiszen a sivatag szélsőséges körülményei között is elboldogul. Többnyire éjszakai állat, csak télen vadászik nappal. Ilyen élőhelyen nélkülözhetetlen, hogy hónapokig is képes legyen megélni víz nélkül a zsákmányban lévő nedvességen. Kisrágcsálókkal, madarakkal, hüllőkkel táplálkozik.

hirdetes

hirdetes

Érdekessége, hogy bundája annyira sűrű, hogy a mérges kígyók harapásától is megóvja az állatot. Az illegális állatkereskedelem és a sportvadászat miatt sajnos jelentősen csökken a számuk. Sok kölyök nem éri meg a felnőttkort, illetve a nőstények is évről-évre kevesebb utódot hoznak a világra. Sokan háziállatként is tartják őket. Jelenleg alig él belőlük 50 000 egyed a vadonban. 

Arany aguti

Az agutiféléknek már alig maradt két élő fajuk. A legismertebb az arany aguti, mely szőrének aranyos-narancssárgás színéről kapta a nevét. Ez a mindössze 6 kg-os, 15 cm marmagasságú rágcsáló a trópusi esőerdők lakója. Dél-Amerika északkeleti részén – Brazília, Guyana, Suriname, Venezuela stb. – találkozhatunk vele.

Az agutik egy életre választanak párt, utódaikat közösen nevelik, s azok 9 hónapos korukig maradnak szüleikkel. A sűrű aljnövényzet között keresgélik főeleségüket, a gyümölcsöket, melyekhez néha a prédáló majomcsapatokat követve jutnak hozzá. Veszély esetén 2 m-es ugrásokkal menekül. A legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan, mellső lábain négy, a hátsókon három ujja van.

Az érdekes állatok sora a következő oldalon folytatódik. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2022-06-07

Ezekkel az olcsó módszerekkel tudod elűzni a csigákat!

Nem feltétlen kell drága vegyszereket alkalmaznunk a csigák és a kártevők elűzésére, ezekkel az olcsó és természetes praktikákkal elérhetjük a célunkat.

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-07-06

Gozo sziget 10 kihagyhatatlan látnivalója – Ismerd meg Kalüpszó szigetét

Homérosz Odüsszeia-jából Gozot Kalüpszó szigeteként ismerhetjük, ahol idilli halász falvakat és békés öblöket találkozhatunk a Máltához tartozó kis szigeten.

2022-07-06

Hol együnk a Balatonnál? – Ezek az Északi part legjobb éttermei

A Balaton északi partján rengeteg olyan éttermet találhatunk, ahol remek ételeket kóstolhatunk, ráadásul lenyűgöző panoráma mellett fogyaszthatunk mindent.

2022-07-06

Mit tudunk csinálni a Balatonnál, ha esőt mondanak a nyaralás alatt? – Mutatunk pár ötletet!

Pont esőt mondanak a balatoni nyaralásotok idejére? Nem kell aggódni, ugyanis így is remek programokat szervezhetünk, azokra a napokra amikor esik! Programok:

További cikkek ebben a témában


közvetlen haszon-előállító keresztezés

az állattenyésztésben használatos eljárás. Célja olyan egyedek létrehozása, amelyeket nem... Tovább

Mv 223

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetvédelem