Az őszi, téli időszakban különleges sütőtökös ételek készítése izgalmas és finom. Bemutatunk nektek négy változatot: fahéjas, gyömbéres, chilis, rozmaringos.

Különleges sütőtök: süsd meg ezekkel a fűszerekkel, ha igazán finomat akarsz enni!

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A sütőtök az ősz és a tél egyik legkedveltebb zöldsége, amit számos étel elkészítéséhez felhasználhatunk. Ha azonban valami különlegeset szeretnénk alkotni, akkor érdemes kísérletezni a különleges fűszerekkel. Ebben a cikkben négy különböző sütőtök receptet mutatunk be, mindegyik más-más fűszerrel készül. Fahéjas, gyömbéres, chilis és rozmaringos változatok segítségével garantáltan meglepetést okozhatunk a családnak és a vendégeknek egyaránt.

fahéjas sütőtök

1. Fahéjas sütőtök

A fahéj az egyik legismertebb és legkedveltebb őszies fűszer, amely tökéletesen passzol a sütőtök ízéhez. A fahéjas sütőtök készítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükségünk:


1 közepes méretű sütőtök
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál barna cukor
Só és bors ízlés szerint

Az elkészítés menete:

  1. Először melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
  2. A sütőtököt hámozzuk meg, távolítsuk el a magjait, majd vágjuk kisebb kockákra.
  3. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a fahéjat, a barna cukrot, a sót és a borsot.
  4. Forgassuk bele a sütőtök kockákat ebben a keverékben, hogy jól bevonják őket.
  5. Tegyük a sütőbe a tepsiben elosztva a sütőtököt, és süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg puha és aranybarna nem lesz.
  6. A fahéjas sütőtök finom, édes és aromás íze garantáltan mindenkit elvarázsol.

2. Gyömbéres sütőtök

A gyömbér kissé csípős és frissítő íze egy izgalmas dimenziót ad a sütőtöknek. A gyömbéres sütőtök elkészítéséhez a következő hozzávalókra van szükség:

1 közepes méretű sütőtök
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál méz
Só és bors ízlés szerint

Az elkészítés menete:

  1. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
  2. Hámozzuk meg a sütőtököt, távolítsuk el a magjait, majd vágjuk kisebb darabokra.
  3. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a frissen reszelt gyömbért, a mézet, sót és borsot.
  4. Forgassuk be a sütőtök darabokat ebben a keverékben, hogy jól bevonják őket.
  5. Tegyük a sütőbe a tepsiben elosztva a sütőtököt, és süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg puha és aranybarna nem lesz.
  6. A gyömbéres sütőtök frissítő és élénkítő íze egyedülálló.

3. Chilis sütőtök

Ha egy kicsit több izgalomra vágysz az őszies ételekben, próbáld ki a chilis sütőtök receptet. Ehhez a pikáns változathoz a következő hozzávalókra lesz szükséged:

1 közepes méretű sütőtök
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt chili (választhatod a számodra megfelelő erősségűt)
1 teáskanál őrölt kömény
Só és bors ízlés szerint

Az elkészítés menete:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
  2. Hámozzuk meg a sütőtököt, távolítsuk el a magjait, majd vágjuk kisebb kockákra.
  3. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a őrölt chilit, a köményt, sót és borsot.
  4. Forgassuk be a sütőtök kockákat ebben a keverékben, hogy jól bevonják őket.
  5. Tegyük a sütőbe a tepsiben elosztva a sütőtököt, és süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg puha és kissé ropogós nem lesz.
  6. A chilis sütőtök pikáns és fűszeres, és azoknak ajánlott, akik kedvelik az erősebb ízvilágú ételeket.

4.Hagymás-rozmaringos sütőtök


A hagymás-rozmaringos sütőtök egyedi íze és az aromás rozmaring illata garantáltan elvarázsolja azokat, akik asztalunkhoz ülnek.

Hozzávalók:

1 közepes méretű sütőtök
2 közepes vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál friss rozmaring (vagy 1 evőkanál szárított)
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
  2. Hámozzuk meg a sütőtököt, távolítsuk el a magjait, majd vágjuk kockákra.
  3. A vöröshagymákat vágjuk félkarikákra.
  4. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a friss vagy szárított rozmaringot, a fokhagymát, sót és borsot.
  5. Forgassuk bele a sütőtök kockákat és a vöröshagymát ebben a keverékben, hogy jól bevonják őket.
  6. Tegyük a sütőbe a tepsiben elosztva a sütőtököt, majd süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg a sütőtök megpuhul és aranybarna nem lesz.
  7. Tálaljuk melegen, frissen szedett rozmaringágakkal díszítve.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenékgát

kis vizű vízfolyások duzzasztására v. fenékmélyülésének megakadályozására épített,... Tovább

83/2006. (XI. 30.) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek