Külföldről zúdítják a nyakunkba az olcsó bort

hirdetes

Külföldről zúdítják a nyakunkba az olcsó bort

P.M.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Pedig kitűnő termést ígérnek idén a szőlőültetvények.

Külföldről zúdítják a nyakunkba az olcsó bort

Bár a megye déli részéről helyenként fagykárokról is érkeztek bejelentések, a gyümölcsösök összességében jól teleltek át, és a virágzást követően is biztató képet mutatnak, miként a szőlőültetvények is Bács-Kiskunban - közölte a helyi agrárkamara elnöke az MTI-vel.

Külföldről zúdítják a nyakunkba az olcsó bort

Domján Gergely elmondta: a megye gyümölcs- és szőlőültetvényei a virágzás és a korai terméskötődés időszakában jó termést ígérnek. Különösen érvényes ez az összesen 18 435 hektárt kitevő termő szőlőterületre, amelyen a bőséges fürtkezdemények átlagon felüli hozamokat vetítenek előre.

 

Emiatt a termelők között már-már pánikhangulat kezd kialakulni, mert külföldről "ömlik be" az olcsó bor Magyarországra, a megyei pincék készletei pedig nem fogynak az előzetes várakozásoknak megfelelően. Mindez célzott szakmapolitikai beavatkozások nélkül a szüret idejére értékesítési gondokat okozhat - mondta az elnök.

hirdetes
Külföldről zúdítják a nyakunkba az olcsó bort

Szólt arról is, hogy a mintegy 6100 hektáron telepített csonthéjasok szintén jól porzódtak és a terméskötődés is megfelelően alakult. A kajsziültetvények helyenként kisebb fagykárokat szenvedtek, az összesen 2000 hektárnyi, ugyancsak bőséges termést ígérő almásokban pedig súlyosabb veszteségeket is okozott a fagy a megye déli részén, elsősorban Sükösd környékén.

hirdetes

 

A szokatlanul enyhe tél miatt a kórokozók és kártevők zöme áttelelt, így a növényvédelem várhatóan a szokásosnál nagyobb figyelmet igényel majd és költségesebb is lehet, mint egy átlagos évben - mondta Domján Gergely. Hozzátette, hogy a várható terméseredményeket befolyásolhatja a későbbiekben az egyre fokozódó csapadékhiány is. Bács-Kiskun megyében 2013 ősze óta mintegy 200-250 milliméternyi eső és hiányzik a talajból, ezen pedig alig enyhített az áprilisban eddig területi átlagban lehullott 32 milliméternyi eső, ami inkább a szántóföldi növénykultúrák fejlődésére volt jótékony hatással.

Forrás: agrárszektor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

aldehidek

azok az oxigéntartalmú szerves vegyületek, amelyekben a kettős kötésű oxigénatom (az... Tovább

Csávázó Prestige

Rovar és gombaölő csávázó szer a burgonya vetőgumó csávázására.Hatóanyag: 140 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra