notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kukorica intervenció, EU-tagországok, kukoricaintervenciós rendszer, Mariann Fischer Boel, Magyarország, bizottság, javaslat, költség, gabonatermelési év, mezőgazdasági garanciaalap, agrárstruktúra,

Hirdetés

Kukorica intervenció

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az EU-tagországok többsége megértette és támogatta a magyar álláspontot - Jelenleg jó esély van arra, hogy a kukoricaintervenciós rendszer idei teljes megszüntetésére vonatkozó európai bizottsági javaslatok kedvező időzítéssel és más tartalommal kerüljenek bevezetésre - jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfő esti brüsszeli sajtótájékoztatóján, az európai uniós agrárminiszterek tanácskozását követően.
Kukorica intervenció, EU-tagországok,  kukoricaintervenciós rendszer, Mariann Fischer Boel, Magyarország, bizottság, javaslat, költség, gabonatermelési év, mezőgazdasági garanciaalap, agrárstruktúra,

Közvetve megerősítette szavait Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos a záró sajtóértekezleten, jelezve, hogy a nem várt ellenállás miatt a javaslat módosításán dolgozik.
 
Az ülés tanúsága szerint ugyanis az EU-tagországok többsége (14 tagállam) megértette a magyar érvelést, és támogatta a magyar álláspontot - tette hozzá, jelezve, ennek különleges jelentőséget ad, hogy a tervezett leépítés Magyarországot érinti legmélyebben és leginkább negatívan. Mások mellett Bulgária, Csehország, Ausztria, Franciaország, Románia, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Portugália, Olaszország, Finnország és Spanyolország értett egyet azzal a magyar állásponttal, hogy a brüsszeli javaslat túlzott reakció a kialakult készletekre, míg a bizottsági előterjesztést csak a költségcsökkentésre hagyományosan érzékeny Dánia, Nagy-Britannia és Svédország támogatta egyértelműen. Ez abszolút többséget jelent a 27 tagország között (ráadásul a tagállamok egyharmadának támogatása már elég a javaslat leszavazásához).
 
Az is bizonyos azonban, hogy hosszú távon, változatlan formában nem fog fennmaradni a rendszer - ismerte el Gráf József. "A háborúnak még messze nincs vége" - mondta, jelezve, hogy Fischer Boel biztos asszony a mostani tárgyalás után is elég határozottnak tűnt abban, hogy lépéseket fog tenni, de abban már meginogni látszott az álláspontja, hogy azonnali megszüntetésről legyen-e szó.
 
Fischer Boel kijelentette, meglepte, hogy a javaslatot a tagországok többsége nem támogatta. Különösen azért találta ezt érthetetlennek, mert - mint mondta - a találkozón felhívta a figyelmet a szélsőségesen magas árakra.
 
Gráf József úgy vélte, a márciusi miniszteri ülésen dőlhet el a kérdés végérvényesen. Addig még szakértői szinten tovább vizsgálják a most elhangzott érveket.

Hirdetés

Horst Seehofer német mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter, az agrárminiszteri tanács soros elnöke egy kérdés kapcsán szintén megjegyezte, hogy meggyőződése szerint a témát még ebben a félévben lezárják.
 
Magyarország minden szinten erőteljes kampányt folytatott az uniós partnereknél, a többi tagországnál, és sikerült is elfogadtatnia érvrendszerét - emelte ki a miniszter. Hátravan még az Európai Parlament állásfoglalása is a kérdésben, ahol két magyar képviselő: Glattfelder Béla (Fidesz-MPSZ) jelentéstevő és Tabajdi Csaba (MSZP) társjelentéstevő dolgozik a témán.
 
Az Európai Bizottság fő érve az, hogy a jelenlegi rendszer kizárólag egyetlen ország érdekeit képviseli, a megmaradt készletek több mint 90 százaléka ugyanis Magyarországon található. Az EU-nak ez nagy költséget jelent Brüsszel szerint, emellett eltéríti a piac hatásait - emlékeztetett Gráf József.
 
Magyarország azonban "teljes mértékig" elfogadhatatlannak tartja a bizottság javaslatait - fejtette ki a miniszter a találkozón. Megítélése szerint először is egyoldalú lépésről van szó minden olyan tagállammal szemben, amely kukoricát termel.
 
Másfelől Magyarország az uniós csatlakozástól egyebek között kiszámíthatóságot, előre tervezhető szabályozást remélt, ám a bizottság fél év alatt másodszor tett olyan előre be nem jelentett, váratlan lépést, amely alapvetően befolyásolta a kukoricapiaci viszonyokat. Elfogadhatatlan az időzítés is, hiszen az idei vetés szerkezetét a gazdák már tavaly elkészítették, és ezen változtatni nem lehet, mert a kalászosok egy részét már ősszel elvetették.

Hirdetés

Azzal sem értett egyet a magyar miniszter, hogy a jelenlegi rendszer változatlanul hagyása mellett néhány éven belül elviselhetetlenül magas költségei lesznek az uniónak. A 2006/2007-es intervenciós évben például sem Európában, sem Magyarországon nem történt intervenciós felvásárlás. A jelenlegi készletek azért keletkeztek, mert Magyarországon "két elképesztően jó gabonatermelési év volt egymás után", és nem alakultak ki az uniós árviszonyok sem. A korábbi 114,6 euró/tonna ár mellett viszont jelenleg már 120 euró/tonna az eladási ár - ez pedig már olyan összeg, amely fedezi az uniós költségeket is.
 
Uniós források mindazonáltal megerősítették, hogy a német elnökség támogatásával az Európai Bizottság elérte: a kukoricaintervenció megszüntetésével egy blokkban tárgyalják azt a javaslatot, hogy módosítsák az agrárstruktúra korszerűsítését szolgáló mezőgazdasági garanciaalap (EAGGF) szabályozását, kamattámogatással lehetőséget teremtve a készletezési költségproblémák enyhítésére. Tekintettel arra, hogy ez egyebek között Magyarországnak kedvezne, Brüsszel egyfajta politikai kompenzációként kezeli a kukoricajavaslathoz.
 
Fischer Boel a következő lépésekről nem kívánt érdemben nyilatkozni. Csupán annyit jegyzett meg, hogy "vannak ötletei", de mielőtt nyilvánosságra hozná azokat, még "tesztelni" kívánja a fogadtatásukat. Utalt mindazonáltal arra is, hogy az új bizottsági javaslat várhatóan enyhébb lesz a teljes és azonnali megszüntetést tervező jelenleginél.

Forrás: FVM

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
365 195
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 959 930
Közösség

kockázat

a mezőgazdasági termelés folyamán előre nem ismerhető, bizonytalansági tényező, amely az... Tovább

Gyomirtó Dual Gold 960 EC

Kiemelkedő szelektivitású preemergens egyszikűirtó. Kiváló hatékonyságú a magról kelő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 157

Átlagos értékelés: 4.9