Kovászos uborka készítése – Kovászos uborka recept mindenkinek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Kovászos uborka készítése tartósítószer nélkül!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Kovászos uborka recept

Kovászos uborka készítése – A lényeg, jöjjön a recept! 

Helyezzünk egy csokor kaprot a befőttesüveg aljára, majd kezdjük el pakolni az uborkákat. Helyezhetjük őket szépen egymásra, vagy egymás mellé, teljesen mindegy, a lényeg az, hogy egymás mellé legyenek szorítva, mivel a kovászolás folyamán összesnek (tehát el fognak férni). Az uborkák után tegyük bele a fokhagymagerezdeket, a maradék kaprot.

Jöhet a víz! Én langyos vizet szoktam használni, és ebben keverem fel a három evőkanál sót. Ezután öntsük a befőttesüvegbe – ügyelve arra, hogy ne lepje el az uborkákat teljesen. A tetejére helyezzünk szikkadt kenyeret és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a kenyeret is. 

Kovászos uborka készítése – A kovászos uborka titka

hirdetes

Ha mindennel megvagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint lezárni az üveget egy tányérral vagy csészealjjal, és tegyük ki a szabadba, meleg helyre. Az általános vélekedéssel szemben nem kötelező a napfény, csak a meleg (30 Celsius fok feletti hőmérséklet) – ha nagyon tűz a Nap, akkor tegyük árnyékba a befőttesüveget, így maradnak roppanósak az uborkák!

Egy nap kint lét után szinte biztos, hogy a víz egy része elforr és az uborkák kissé kilógnak az üvegből. Ezért mindenképpen pótoljuk a sós vizet, különben az uborkák kiszáradnak. 

Kovászos uborka készítése – Mikor készül el a kovászos uborka? 

Időjárástól függően a kovászos uborka három-négy nap alatt készül el tökéletesre – csak és kizárólag kóstolással tudjuk eldönteni, hogy jó-e már, vagy kell még neki egy kis idő. Ne legyünk türelmetlenek, ha szükséges, várjunk, megéri! Ha már tényleg érett, akkor szedjük le róla a kenyeret, és helyezzük tárolóedénybe a finom, ropogós kovászos uborkákat.

hirdetes

A levét véletlenül se öntsük ki, egy szűrőn keresztül töltsük rá az uborkákra. A tárolóedényt zárjuk le és tegyük a hűtőbe. Az így elkészült kovászos uborka 3-4 hétig is friss marad, ha szerencsénk van, még tovább is (de biztos, hogy a 2 hetet sem fogja megérni, mert mindet megeszitek).

Hogy tetszik a kovászos uborka receptje?

    

Krzysztof Jaracz képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


szórófejek

Az öntözőberendezések és a permetezőgépek olyan szerkezeti eleme, amelyen keresztül a... Tovább

kipállás

1. (növ.) Hónyomás. 2. (áeü.) A bőr (köztakaró) hámrétegének fellazulása, ami akkor... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek