notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A rügypattanás - fajtától függően - március végétől, április elejétől indult meg, a zöldbimbós állapot április első felében volt jellemző, a virágzás április 20- tól, a sziromhullás a hónap végétől ke

Hirdetés

Körte periódikus jelentés 2006, várható helyzet 2007 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

ONTSZ
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

2007-01-08 A rügypattanás - fajtától függően - március végétől, április elejétől indult meg, a zöldbimbós állapot április első felében volt jellemző, a virágzás április 20- tól, a sziromhullás a hónap végétől kezdődött meg. Augusztus 20-tól a korai fajták (Clapp, Vilmos), szeptember elején a Bosc kobak betakarítását kezdték meg. Októberben a piaci igény szerint szedték a Conferance, Seres, Téli Esperes fajtákat.
Körte periódikus jelentés 2006, várható helyzet 2007 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
A termésátlag 20-25 t/ha volt. Körtelevélbolha (Cacopsylla pyri)Az első körtelevélbolha imágók március végétől hagyták el a telelő helyüket; a tojásrakás április közepétől vált folyamatossá, nagy számú tojást raktak; a lárvakelés április 24-től tömeges volt. Május első felében (05.10.) már megjelentek a frissen kelt imágók és a hónap végére újabb lárvageneráció is károsított.A rügyfakadás idején az ültetvények 62 %-án jelen volt a kártevő, gyenge (56%) - közepes (12 %) hajtásfertőzöttséget okozott. Június első felében a fertőzés terjedt, a vizsgált ültevények 88%-át érintette: 80%-on gyenge, 8 %-on közepes kártételt regisztráltunk. A kártevő szaporodása csaknem zavartalan volt, július végén a terület 79 %–án a fertőzött hajtások száma 5 alatt, 11 %-án 5 –20 között volt és csak 10 %-án nem fordult elő fertőzés.A nemzedékek szeptember végéig, szinte folyamatosan követték egymást, kártételük következtében helyenként a korompenész is megjelent.A nyár végi és őszi időjárás is kedvező volt; nagy számú, jó kondíciójú imágó vonult telelni, ezért tavasszal nagy számú egyed megjelenése várható.
Hirdetés
A további, lárvakártétel mértékét - a környezeti tényezők mellett- az alkalmazott növényvédelmi technológia alapvetően befolyásolja.Körtefa varasodás (Venturia pyri)A környezeti feltételek kedveztek a fertőzés kialakulásának, a kórokozó a teljes vegetációs időszakban jelen volt. Az első tünetek a levélen május közepétől jelentek tünetek. Május második felében a területek 22 %-án 3 alatti, 4 %-án 3-10 között volt a volt a fertőzött levelek száma; gyümölcsön még nem jelentek meg a tünetek. Június második felében a leveleket vizsgálva, az ültetvények 27 %-án fordult elő gyenge és 12 %-án közepes fertőzés; a termésen a vizsgált gyümölcsösök 5%-án volt gyenge fertőzés. Augusztusban a levélen gyenge (39%) és közepes (14 %) mértékű volt fertőzöttség; termésen a terület 25 %-án 3 alatti, 1 %-án ezt meghaladó számú foltos körte fordult elő.Kis-közepes mennyiségű fertőzőanyag halmozódott fel, ennek ellenére azonban a kórokozó kedvező környezeti feltételek estén gyors szaporodásnak indulhat.
Hirdetés
Tűzelhalás (Erwinia amylovora)A körte virágzása idején az erwiniás fertőzés számára a környezeti tényezők nem kedveztek, az átlag hőmérséklet alacsonyabb volt, a legtöbb napon a 15,6 °C-ot alatt maradt , az epifita fertőzési potenciál értéke a virágzás végén érte csak el a maximum 120-as értéket, ezt megelőzően 100 alatt volt. A Mary Blyt program csak a másodvirágzás stádiumban jelzett infekciót .A hajtásfertőzés számára a sem voltak optimálisak a viszonyok, a fertőzött hajtások száma alacsony (1-5 db/fa) maradt; a mechanikai (fertőzött hajtások eltávolítását és megsemmisítését) és kémia (rézoxiklorid) védekezéseket a termelők rendszeresen végezték.A fertőzőanyag általánosan jelen van; jövőre alapvetően az érzékeny fenológiai állapotban uralkodó környezeti tényezők alakulása befolyásolja a fertőzöttség alakulását.Miskolc, 2006 november 16.Dr. Gyulainé Garai Adrienneelőrejelző

Forrás: ONTSZ

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 494
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 056 652
Közösség

Biatorbágy és Vidéke Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Egyesületünk közhasznú, nonprofit tevékenységet végez. Céljaink... Tovább

Szekszárdi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Szekszárd Széchenyi u. 54-58. 7100 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 190

Átlagos értékelés: 4.7