Koronavírus miatti vészhelyzet

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a koronavírus miatt

Szélesi Ferenc - Főkertész

Egy héttel korábban is ülésezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), akkor még elutasították a nemzetközi egészségügyi vészhelyzet kihirdetését, azóta viszont sok minden megváltozott…


Egészségügyi vészhelyzet a koronavírus miatt

Az egész világnak cselekednie kell a koronavírus miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismét ülésezett, az egészségügyi program vezetője azt jelentette ki, hogy itt az idő, a világnak cselekednie kell, minél hamarabb. A főtitkár pedig úgy fogalmazott, hogy sajnálja, hogy a múlt heti ülésen a járvány veszélyességét csak mérsékelnek nevezte a WHO, magas helyett. 

A január 30-án tartott genfi tanácsülésen a WHO azt a döntést hozta, hogy életbe lépteti a globális egészségügyi vészhelyzetre kidolgozott protokollt a kínai Vuhanból elinduló koronavírusjárvány miatt. Ez annyit jelent, hogy a koronavírus közegészségügyi szempontból más országokat is veszélyeztet, ezért szükség van az összehangolt, közös nemzetközi fellépésre. 

Korábban is hirdettek már egészségügyi vészhelyzetet

Eddig összesen öt alkalommal került sor arra, hogy kihirdessék a globális egészségügyi vészhelyzetet. Ilyen alkalom volt a 2009-es sertésinfluenza, a 2014-es Nyugat-Afrikában tomboló ebola, a szintén 2014-es járványos gyermekbénulást okozó poliovírus, a 2016-os zikavírus, és a 2019-es Kongóban pusztító ebola. 

Miről szól az egészségügyi vészhelyzet?

Az államok számára a WHO ajánlásokat fogalmaz meg a járvány kezelésével, megfékezésével kapcsolatban. Ez többek között érinti a nemzetközi utazásokat, az utasok vizsgálatát, valamint az áruszállítás korlátozását is. Ugyanakkor a járvány kezelésére álló keretet is növelhetik, attól függően, hogy utalnak-e pénzt a tagországok a WHO részére. A világszervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus elmondta, hogy Kínán kívül olyan országokban is elterjedhet a koronavírus, ahol nagyon gyenge az egészségügyi ellátórendszer, ez pedig tovább növeli a helyzet súlyát. 

A koronavírussal kapcsolatos cikkeink

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

További cikkek ebben a témában


fattyazás

a kukorica főhajtása a talajszinti csomókból gyakran erőteljes mellékhajtásokat (fattyú)... Tovább

zeolit

szemcsés, laza szerkezetű szilikátásvány, Mo.-on jelentős készletek találhatók belőle. Mg.... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem