Koronavírus miatti vészhelyzet

hirdetes

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a koronavírus miatt

Szélesi Ferenc - Főkertész

Egy héttel korábban is ülésezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), akkor még elutasították a nemzetközi egészségügyi vészhelyzet kihirdetését, azóta viszont sok minden megváltozott…

Egészségügyi vészhelyzet a koronavírus miatt

Az egész világnak cselekednie kell a koronavírus miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismét ülésezett, az egészségügyi program vezetője azt jelentette ki, hogy itt az idő, a világnak cselekednie kell, minél hamarabb. A főtitkár pedig úgy fogalmazott, hogy sajnálja, hogy a múlt heti ülésen a járvány veszélyességét csak mérsékelnek nevezte a WHO, magas helyett. 

A január 30-án tartott genfi tanácsülésen a WHO azt a döntést hozta, hogy életbe lépteti a globális egészségügyi vészhelyzetre kidolgozott protokollt a kínai Vuhanból elinduló koronavírusjárvány miatt. Ez annyit jelent, hogy a koronavírus közegészségügyi szempontból más országokat is veszélyeztet, ezért szükség van az összehangolt, közös nemzetközi fellépésre. 

hirdetes

Korábban is hirdettek már egészségügyi vészhelyzetet

Eddig összesen öt alkalommal került sor arra, hogy kihirdessék a globális egészségügyi vészhelyzetet. Ilyen alkalom volt a 2009-es sertésinfluenza, a 2014-es Nyugat-Afrikában tomboló ebola, a szintén 2014-es járványos gyermekbénulást okozó poliovírus, a 2016-os zikavírus, és a 2019-es Kongóban pusztító ebola. 

hirdetes

Miről szól az egészségügyi vészhelyzet?

Az államok számára a WHO ajánlásokat fogalmaz meg a járvány kezelésével, megfékezésével kapcsolatban. Ez többek között érinti a nemzetközi utazásokat, az utasok vizsgálatát, valamint az áruszállítás korlátozását is. Ugyanakkor a járvány kezelésére álló keretet is növelhetik, attól függően, hogy utalnak-e pénzt a tagországok a WHO részére. A világszervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus elmondta, hogy Kínán kívül olyan országokban is elterjedhet a koronavírus, ahol nagyon gyenge az egészségügyi ellátórendszer, ez pedig tovább növeli a helyzet súlyát. 

A koronavírussal kapcsolatos cikkeink

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2022-06-07

Ezekkel az olcsó módszerekkel tudod elűzni a csigákat!

Nem feltétlen kell drága vegyszereket alkalmaznunk a csigák és a kártevők elűzésére, ezekkel az olcsó és természetes praktikákkal elérhetjük a célunkat.

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

2022-03-03

Tavaszi kertészkedés – dughagyma ültetése

Nem tudod hogyan állj neki a hagyma termesztésének? A hagyma ültetés nem egy bonyolult kertészeti feladat, kezdőként is bevállalhatjuk! Mutatjuk hogyan!

További cikkek ebben a témában


Ledec (S 2263)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

kányafű (Rorippa)

keresztesvirágúak családjának nemzetsége. Évelő, az egész országban előf. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem