Koronavírus miatti vészhelyzet

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a koronavírus miatt

Szélesi Ferenc - Főkertész

Egy héttel korábban is ülésezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), akkor még elutasították a nemzetközi egészségügyi vészhelyzet kihirdetését, azóta viszont sok minden megváltozott…

Egészségügyi vészhelyzet a koronavírus miatt

Az egész világnak cselekednie kell a koronavírus miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismét ülésezett, az egészségügyi program vezetője azt jelentette ki, hogy itt az idő, a világnak cselekednie kell, minél hamarabb. A főtitkár pedig úgy fogalmazott, hogy sajnálja, hogy a múlt heti ülésen a járvány veszélyességét csak mérsékelnek nevezte a WHO, magas helyett. 

A január 30-án tartott genfi tanácsülésen a WHO azt a döntést hozta, hogy életbe lépteti a globális egészségügyi vészhelyzetre kidolgozott protokollt a kínai Vuhanból elinduló koronavírusjárvány miatt. Ez annyit jelent, hogy a koronavírus közegészségügyi szempontból más országokat is veszélyeztet, ezért szükség van az összehangolt, közös nemzetközi fellépésre. 

hirdetes

Korábban is hirdettek már egészségügyi vészhelyzetet

Eddig összesen öt alkalommal került sor arra, hogy kihirdessék a globális egészségügyi vészhelyzetet. Ilyen alkalom volt a 2009-es sertésinfluenza, a 2014-es Nyugat-Afrikában tomboló ebola, a szintén 2014-es járványos gyermekbénulást okozó poliovírus, a 2016-os zikavírus, és a 2019-es Kongóban pusztító ebola. 

hirdetes

Miről szól az egészségügyi vészhelyzet?

Az államok számára a WHO ajánlásokat fogalmaz meg a járvány kezelésével, megfékezésével kapcsolatban. Ez többek között érinti a nemzetközi utazásokat, az utasok vizsgálatát, valamint az áruszállítás korlátozását is. Ugyanakkor a járvány kezelésére álló keretet is növelhetik, attól függően, hogy utalnak-e pénzt a tagországok a WHO részére. A világszervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus elmondta, hogy Kínán kívül olyan országokban is elterjedhet a koronavírus, ahol nagyon gyenge az egészségügyi ellátórendszer, ez pedig tovább növeli a helyzet súlyát. 

A koronavírussal kapcsolatos cikkeink

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-03-27

Tisztul a Föld a koronavírusnak köszönhetően

A koronavírus miatti intézkedéseknek köszönhetően hatalmas változások következtek be a Föld életében. Egyre jobban tisztul a levegő, ennek eredményeképpen egyre tisztább a Föld.

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


hőmérsékleti összeg

a hőmérsékletnek nemcsak a konkrét értékeit, hanem hatásuknak időtartamát is figyelembe... Tovább

zöld pántlikafű (Phalaris arundinacea [L.] Dum.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, laza ->gyepet nevelő, hosszú tarackot hajtó, magas... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem