notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Koronavírus miatti vészhelyzet

hirdetes

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a koronavírus miatt

Szélesi Ferenc - Főkertész

Egy héttel korábban is ülésezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), akkor még elutasították a nemzetközi egészségügyi vészhelyzet kihirdetését, azóta viszont sok minden megváltozott…

Egészségügyi vészhelyzet a koronavírus miatt

Az egész világnak cselekednie kell a koronavírus miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismét ülésezett, az egészségügyi program vezetője azt jelentette ki, hogy itt az idő, a világnak cselekednie kell, minél hamarabb. A főtitkár pedig úgy fogalmazott, hogy sajnálja, hogy a múlt heti ülésen a járvány veszélyességét csak mérsékelnek nevezte a WHO, magas helyett. 

A január 30-án tartott genfi tanácsülésen a WHO azt a döntést hozta, hogy életbe lépteti a globális egészségügyi vészhelyzetre kidolgozott protokollt a kínai Vuhanból elinduló koronavírusjárvány miatt. Ez annyit jelent, hogy a koronavírus közegészségügyi szempontból más országokat is veszélyeztet, ezért szükség van az összehangolt, közös nemzetközi fellépésre. 

hirdetes

Korábban is hirdettek már egészségügyi vészhelyzetet

Eddig összesen öt alkalommal került sor arra, hogy kihirdessék a globális egészségügyi vészhelyzetet. Ilyen alkalom volt a 2009-es sertésinfluenza, a 2014-es Nyugat-Afrikában tomboló ebola, a szintén 2014-es járványos gyermekbénulást okozó poliovírus, a 2016-os zikavírus, és a 2019-es Kongóban pusztító ebola. 

hirdetes

Miről szól az egészségügyi vészhelyzet?

Az államok számára a WHO ajánlásokat fogalmaz meg a járvány kezelésével, megfékezésével kapcsolatban. Ez többek között érinti a nemzetközi utazásokat, az utasok vizsgálatát, valamint az áruszállítás korlátozását is. Ugyanakkor a járvány kezelésére álló keretet is növelhetik, attól függően, hogy utalnak-e pénzt a tagországok a WHO részére. A világszervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus elmondta, hogy Kínán kívül olyan országokban is elterjedhet a koronavírus, ahol nagyon gyenge az egészségügyi ellátórendszer, ez pedig tovább növeli a helyzet súlyát. 

A koronavírussal kapcsolatos cikkeink

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-01-31

A koronavírus tünetei - Erre érdemes odafigyelni!

Sajnos javában zajlik az új évtized járványa, mi nem más, mint a koronavírus. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a koronavírus tüneteiről, tartsatok velem!

2020-02-20

Szomorú, hogy valaki képes erre - Gázolajjal öntözték meg az Újszülöttek ligetét

Elképesztő, hogy mire képesek az emberek, csak azért, mert őket zavarja valami. Most az újszülöttek tiszteletére ültetett fákat locsolták le gázolajjal.

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-01-28

Világjárvány a küszöbön – Minden a koronavírusról

A koronavírus egyre gyorsabban terjed, az egész világot rettegésben tartja. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Kínából kiinduló koronavírusról.

2020-03-27

Tisztul a Föld a koronavírusnak köszönhetően

A koronavírus miatti intézkedéseknek köszönhetően hatalmas változások következtek be a Föld életében. Egyre jobban tisztul a levegő, ennek eredményeképpen egyre tisztább a Föld.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
344 591
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 850 437

emésztés

a felvett táplálék makromolekuláinak a lebontása, a szervezet számára felhasználható,... Tovább

.../2006. (...) FVM-GKM-EÜM-SZMM-PM együttes rendelet az egyes rizstermékek behozataláról és forgalomba hozataláról

A géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény 34. §-a (3)... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem