Kivi termesztése a kertben – Tippek, hogyan tudsz otthon kivit termeszteni

hirdetes

Kivi termesztése a kertben – Tippek, hogyan tudsz otthon kivit termeszteni

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sokan szeretik az egzotikus gyümölcsöket, azonban, ha nincs szezonja frissen nem is kapjuk a boltban és sokszor elég drága is. Azonban a kivi nem számít déligyümölcsnek, hiába hiszik róla ezt nagyon sokan, így otthonodban is könnyedén termesztheted. Mutatjuk hogyan!

kivi termesztése

Egzotikus, mégsem déli gyümölcs a kivi, így otthonodban is könnyen termesztheted!


A kivi eredete


Mindenki ismeri a kivit, így ha beszélünkről, egyből szemünk elé ugrik a kívül barna és szúrós, de belül zöld és savanykás ízű gyümölcs. Te is termesztheted könnyedén a saját kertedben és hidd el, nem is olyan ördöngösség. A kivi eredeti neve „kínai egres” volt, ugyanis Dél-Kína nemzeti gyümölcsének számít, de a huszadik század közepén először elkezdték „dinnyécskének”, azaz „melonette”-nek hívni világszerte, majd 1959-ben megkapta a hivatalos kivigyümölcs nevet. A kivi név egy Új-Zélandon őshonos madár nevéből ered, hiszen a külsőségeit nagyon hasonlítanak, a madárka is olyan kicsi és barna, mint a gyümölcs.

hirdetes
A kivit nagyon sokan szeretjük, de mégsem elterjedt a gondolat, hogy saját kertünkben termesszük, pedig nem csak finom, de a növény egzotikus látványa is feldobná a kert kinézetét. Nézd meg, hogyan termeszthetsz Te is otthon kivit!

Te szereted az egzotikus gyümölcsöket?

Kivi termesztés otthon


Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a kivi egy déli gyümölcs, ezért nem is jut eszünkbe, hogy saját kertünkben is termeszthetnénk. A kivi kínai eredetű, így az itthoni éghajlat tökéletes a termesztésére Magyarországon is.

hirdetes

A kivi virágainak megkülönböztetése


A kivi egy kétlaki növény, ami annyit jelent, hogy külön töveken fejlődnek a porzós és a termős virágai. Az önporzós kivi mindig kevesebb termést hoz. Tehát, ha neked is van már kivi a kertedben, de az nem hoz termést, vagy csak nagyon keveset, az azért van, mert elsőként meg kell határozni a kivi nemét, ami nem olyan nehéz feladat, mint ahogy hallatszódik. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy virágzáskor jobban szemügyre vesszük a virágokat. A termős virág közepében nagyon jellegzetes formát alkotó, keréküllőre emlékeztető, sugaras alakzatban elhelyezkedő bibeszálak láthatóak, míg ezek a porzós virágban nincsenek jelen, de a virágpora így is megtermékenyítő képes.

Kattints a következő oldalra, ha kíváncsi vagy a kivi termesztés következő lépéseire!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-02-03

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Márciusi kerti munkák, beleértve az elvetendő magvakat és a betakarítandó növényeket: mert itt az idő a kerti tevékenykedéshez, amit annyira vártunk mindannyian!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

élettan (fiziológia)

a növényi és az állati szervezet működésével, annak törvényeivel foglalkozó tudományág,... Tovább

Gyomirtó Callisto 4 SC

A Callisto - a kukorica gyomirtásában fogalommá vált atrazin hatóanyag bevezetése óta - az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet