Kivi termesztése a kertben – Tippek, hogyan tudsz otthon kivit termeszteni

Kivi termesztése a kertben – Tippek, hogyan tudsz otthon kivit termeszteni

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sokan szeretik az egzotikus gyümölcsöket, azonban, ha nincs szezonja frissen nem is kapjuk a boltban és sokszor elég drága is. Azonban a kivi nem számít déligyümölcsnek, hiába hiszik róla ezt nagyon sokan, így otthonodban is könnyedén termesztheted. Mutatjuk hogyan!

kivi termesztése

Egzotikus, mégsem déli gyümölcs a kivi, így otthonodban is könnyen termesztheted!


A kivi eredete


Mindenki ismeri a kivit, így ha beszélünkről, egyből szemünk elé ugrik a kívül barna és szúrós, de belül zöld és savanykás ízű gyümölcs. Te is termesztheted könnyedén a saját kertedben és hidd el, nem is olyan ördöngösség. A kivi eredeti neve „kínai egres” volt, ugyanis Dél-Kína nemzeti gyümölcsének számít, de a huszadik század közepén először elkezdték „dinnyécskének”, azaz „melonette”-nek hívni világszerte, majd 1959-ben megkapta a hivatalos kivigyümölcs nevet. A kivi név egy Új-Zélandon őshonos madár nevéből ered, hiszen a külsőségeit nagyon hasonlítanak, a madárka is olyan kicsi és barna, mint a gyümölcs.
A kivit nagyon sokan szeretjük, de mégsem elterjedt a gondolat, hogy saját kertünkben termesszük, pedig nem csak finom, de a növény egzotikus látványa is feldobná a kert kinézetét. Nézd meg, hogyan termeszthetsz Te is otthon kivit!

Te szereted az egzotikus gyümölcsöket?

Kivi termesztés otthon


Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a kivi egy déli gyümölcs, ezért nem is jut eszünkbe, hogy saját kertünkben is termeszthetnénk. A kivi kínai eredetű, így az itthoni éghajlat tökéletes a termesztésére Magyarországon is.

A kivi virágainak megkülönböztetése


A kivi egy kétlaki növény, ami annyit jelent, hogy külön töveken fejlődnek a porzós és a termős virágai. Az önporzós kivi mindig kevesebb termést hoz. Tehát, ha neked is van már kivi a kertedben, de az nem hoz termést, vagy csak nagyon keveset, az azért van, mert elsőként meg kell határozni a kivi nemét, ami nem olyan nehéz feladat, mint ahogy hallatszódik. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy virágzáskor jobban szemügyre vesszük a virágokat. A termős virág közepében nagyon jellegzetes formát alkotó, keréküllőre emlékeztető, sugaras alakzatban elhelyezkedő bibeszálak láthatóak, míg ezek a porzós virágban nincsenek jelen, de a virágpora így is megtermékenyítő képes.

Kattints a következő oldalra, ha kíváncsi vagy a kivi termesztés következő lépéseire!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-04

Növények, amik távol tartják a csigákat a kertedtől

Tudtad, hogy rengeteg növény képes távoltartani a csigákat? A cikkben bemutatott növények nemcsak szépek, illatosak, hanem még a a csigákat is riasztják.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kariogram

egy sejt kromoszómaállományának képe. A mitózis metafázisában megfigyelhető... Tovább

Zala Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Zalaegerszeg Mártírok útja 35-39. 8900 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet