notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Természeti kincs Magyarországon

Hirdetés

Kiaknázatlan kincs a talpunk alatt!

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A föld alatt megbúvó elképesztő mennyiségű energia megoldást jelenthet energiaigényeink kielégítésére. Ráadásul nem kell külföldre mennünk érte, Magyarországon is elérhető ezt a kincs! 

Talpunk alatt rengeteg természeti kincs található

 

Az idén nyáron is bőven megtapasztalható globális klímaváltozás arra sarkallja az emberiséget, hogy átalakítsa jelenlegi energiafelhasználását. Új stratégiára van szükség annak érdekében, hogy mérsékeljük a környezeti terheket, és a hagyományos energiahordozók kimerülésével egy időben mind nagyobb arányban térjünk át a megújuló energiaforrások használatára.  Ilyen alternatív, megújuló energiaforrás a geotermikus energia. Kevesen tudják, hogy hazánk – készleteit tekintve – geotermikus energia-nagyhatalomnak számít, pusztán jól ki kéne aknázni a meglévő forrásokat.  

 

De mi is az a geotermikus energia? A geotermikus kifejezés görög eredetű, jelentése földhő. Földtani értelemben a Föld belsejének hőtartalékát jelenti. A geotermikus energia a geotermikus rendszerek révén hasznosítható, melynek elemei: a hőforrás, a víztározó illetve a szállító közeg (víz, gőz vagy ezek keveréke).

 

A geotermikus energiának számtalan előnye van, a következő három a legfontosabb:

 

  • kifejezetten környezetbarát, használata nem jár ártalmas égéstermékek keletkezésével, így nem okoz vegyi vagy nukleáris környezetszennyezést,
  • Hirdetés
  • a geotermikus erőművek üzemeltetési költsége kifejezetten alacsony, működésük gazdaságos,
  • a hőmennyiséget felszínre hozó víz sokoldalúan értékesíthető.

 

Magyarország ráadásul geotermikus nagyhatalomnak mondható, a következő oldalon el is mondom, miért! 

Talpunk alatt rengeteg természeti kincs található

 

Magyarország geotermikus nagyhatalomnak mondható, a rendelkezésre álló energiamennyiség tekintetében az Egyesült Államokkal és Kínával is felvesszük a versenyt. Ennek ellenére hazánkban a geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás csak egy elképesztően kis töredékét, 0,28 százalékát teszi ki.

 

Hazánkban jelenleg nincs geotermikus energián alapuló villamosenergia-termelés, holott a legnagyobb kitermelők – az USA és a Fülöp-szigetek – villamosenergia-készletük jelentős mennyiségét geotermikus energia felhasználásával állítják elő.

 

A fűtésre fordítható geotermikus energia tekintetében is bőven lemaradásban vagyunk, pedig lehetőségeink óriásiak lennének. Mostanáig kilenc városban (Csongrád, dmezővásárhely, Kapuvár, Makó, Nagyatád, Szeged, Szentes, Szigetvár, Vasvár) használnak a távfűtéshez geotermikus energiát is.  

Hirdetés

 

Azért lenne különösen fontos, hogy kihasználjuk imponáló mennyiségű készletünket, mert amennyiben az energia nem kerül felhasználásra, felemésztődik az atmoszférában. Számtalan területen tudnánk használni ezt az alternatív energiaforrást:

 

Termálvízként:

  • lakossági épületfűtés,
  • mezőgazdasági felhasználás (fűtés, vízellátás, öntözővíz-előmelegítés)
  • fürdők és gyógyfürdők vízellátása

 

A geotermikus energiának azért bőven vannak hátrányai is: a lakosság számára például irreálisan magas költségekkel járna gázfűtésről hőszivattyús geotermikus alapú fűtésre váltani. A legésszerűbb megoldásnak a geotermikus energia önkormányzati, illetve ipari-mezőgazdasági felhasználása látszik.

 

Forrás

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
698 653
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 411 735
Közösség

Libaételek

A libából készült ételek igazi ínyencségek és nagy odafigyelést igényel az... Tovább

Szegedi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Szeged Kálvária sugárút 43. 6724 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 211

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek