Természeti kincs Magyarországon

hirdetes

Kiaknázatlan kincs a talpunk alatt!

A föld alatt megbúvó elképesztő mennyiségű energia megoldást jelenthet energiaigényeink kielégítésére. Ráadásul nem kell külföldre mennünk érte, Magyarországon is elérhető ezt a kincs! 

Talpunk alatt rengeteg természeti kincs található

 

Az idén nyáron is bőven megtapasztalható globális klímaváltozás arra sarkallja az emberiséget, hogy átalakítsa jelenlegi energiafelhasználását. Új stratégiára van szükség annak érdekében, hogy mérsékeljük a környezeti terheket, és a hagyományos energiahordozók kimerülésével egy időben mind nagyobb arányban térjünk át a megújuló energiaforrások használatára.  Ilyen alternatív, megújuló energiaforrás a geotermikus energia. Kevesen tudják, hogy hazánk – készleteit tekintve – geotermikus energia-nagyhatalomnak számít, pusztán jól ki kéne aknázni a meglévő forrásokat.  

 

De mi is az a geotermikus energia? A geotermikus kifejezés görög eredetű, jelentése földhő. Földtani értelemben a Föld belsejének hőtartalékát jelenti. A geotermikus energia a geotermikus rendszerek révén hasznosítható, melynek elemei: a hőforrás, a víztározó illetve a szállító közeg (víz, gőz vagy ezek keveréke).

 

A geotermikus energiának számtalan előnye van, a következő három a legfontosabb:

 

  • kifejezetten környezetbarát, használata nem jár ártalmas égéstermékek keletkezésével, így nem okoz vegyi vagy nukleáris környezetszennyezést,
  • hirdetes
  • a geotermikus erőművek üzemeltetési költsége kifejezetten alacsony, működésük gazdaságos,
  • a hőmennyiséget felszínre hozó víz sokoldalúan értékesíthető.

 

Magyarország ráadásul geotermikus nagyhatalomnak mondható, a következő oldalon el is mondom, miért! 

Talpunk alatt rengeteg természeti kincs található

 

Magyarország geotermikus nagyhatalomnak mondható, a rendelkezésre álló energiamennyiség tekintetében az Egyesült Államokkal és Kínával is felvesszük a versenyt. Ennek ellenére hazánkban a geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás csak egy elképesztően kis töredékét, 0,28 százalékát teszi ki.

 

Hazánkban jelenleg nincs geotermikus energián alapuló villamosenergia-termelés, holott a legnagyobb kitermelők – az USA és a Fülöp-szigetek – villamosenergia-készletük jelentős mennyiségét geotermikus energia felhasználásával állítják elő.

 

A fűtésre fordítható geotermikus energia tekintetében is bőven lemaradásban vagyunk, pedig lehetőségeink óriásiak lennének. Mostanáig kilenc városban (Csongrád, dmezővásárhely, Kapuvár, Makó, Nagyatád, Szeged, Szentes, Szigetvár, Vasvár) használnak a távfűtéshez geotermikus energiát is.  

hirdetes

 

Azért lenne különösen fontos, hogy kihasználjuk imponáló mennyiségű készletünket, mert amennyiben az energia nem kerül felhasználásra, felemésztődik az atmoszférában. Számtalan területen tudnánk használni ezt az alternatív energiaforrást:

 

Termálvízként:

  • lakossági épületfűtés,
  • mezőgazdasági felhasználás (fűtés, vízellátás, öntözővíz-előmelegítés)
  • fürdők és gyógyfürdők vízellátása

 

A geotermikus energiának azért bőven vannak hátrányai is: a lakosság számára például irreálisan magas költségekkel járna gázfűtésről hőszivattyús geotermikus alapú fűtésre váltani. A legésszerűbb megoldásnak a geotermikus energia önkormányzati, illetve ipari-mezőgazdasági felhasználása látszik.

 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


hőszigetelés

kis hővezető képességű anyag felhasználása hőkiegyenlítésre vagy a hőveszteség... Tovább

foszfatidok

foszfort foszforsav (foszfatidsav) formájában tartalmazó lipidek egyik csoportja, részt vesznek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek