Kínai kertek létrehozása - Ez szükséges a hangulatos kínai kerthez

hirdetes

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Kínai kertek létrehozása

Sziklakertek

A kínai kertekben mindig találni valamilyen kövekből, sziklákból készített szerkezetet. Ízlés szerint ez lehet egy sziklakert, vagy sziklákból összeállított, miniatűr hegyek is. Ezek a hegyek készülhetnek kövek és föld felhasználásával, vagy szimplán csak sziklákból.Az igazán hatalmas, klasszikus kínai kertekben az ilyen mesterséges hegyek tetején egy kis pavilon is áll.

A sziklákat méretük, színük, felületük, anyaguk és keménységük alapján szokás kiválasztani. A kínai kertészek körében különösen kedveltek a különleges formájú, világos mészkősziklák. A mesterséges sziklahegyek nem csupán díszítőelemekként szolgálnak. Ezek a szerkezetek szimbolikus szerepet töltenek be a kínai kultúrában. A hegyek a stabilitás és a virtus jelképei, továbbá a legendás kínai filozófus, Konfuciusz tanításainak szimbólumai is egyben.

hirdetes

Virágok, fák, és egyéb növények

Nem meglepő módon a növényeket is nagy gonddal szokás kiválasztani, olyan szempontok alapján, mint a szín, a méret, a mintázat, és az illat. A kínai kertészek köreiben általában az illat a legfontosabb tényező, amelyet különféle hangulatok megteremtése céljából válogatnak össze. A növények (akár a virágok, akár a fák) természetes formái továbbá nyugtató kontrasztot teremtenek a díszes épületek egyenes, éles vonalaival. A levelekre hulló esőcseppek hangja különösen nyugtató hatású lehet.

hirdetes

Vizes díszek

A kínai kertekben a kisméretű tavacskák a legnépszerűbb vizes díszítőelemek. Ez általában a kert közepén helyezkedik el, és mérete általában arányos a kertével. A kert többi eleme a tó köré épül fel, az elrendezést tehát elsődlegesen ez szabja meg. A tavakban gyakran tartanak halakat, általában aranyhalakat. Kínában a víz a kommunikáció és az álmok szimbóluma. A vizes díszek továbbá természetesen illenek a kertek látványvilágába.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

További cikkek ebben a témában


agroökológiai potenciál

valamely területről gondos gazdálkodás feltételezésével várható mg. hozam. Meghatározzák:... Tovább

kaszálógép (fűkaszáló gép)

a szálastakarmányt levágja és renden hagyja. A vontatott és önjáró típusú kaszálógépek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia oktatás Tudomány