Kínai kertek létrehozása - Ez szükséges a hangulatos kínai kerthez

hirdetes

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Szélesi Ferenc - Főkertész, Bogi
Kínai kertek létrehozása

Sziklakertek

A kínai kertekben mindig találni valamilyen kövekből, sziklákból készített szerkezetet. Ízlés szerint ez lehet egy sziklakert, vagy sziklákból összeállított, miniatűr hegyek is. Ezek a hegyek készülhetnek kövek és föld felhasználásával, vagy szimplán csak sziklákból.Az igazán hatalmas, klasszikus kínai kertekben az ilyen mesterséges hegyek tetején egy kis pavilon is áll.

A sziklákat méretük, színük, felületük, anyaguk és keménységük alapján szokás kiválasztani. A kínai kertészek körében különösen kedveltek a különleges formájú, világos mészkősziklák. A mesterséges sziklahegyek nem csupán díszítőelemekként szolgálnak. Ezek a szerkezetek szimbolikus szerepet töltenek be a kínai kultúrában. A hegyek a stabilitás és a virtus jelképei, továbbá a legendás kínai filozófus, Konfuciusz tanításainak szimbólumai is egyben.

hirdetes

Virágok, fák, és egyéb növények

hirdetes

Nem meglepő módon a növényeket is nagy gonddal szokás kiválasztani, olyan szempontok alapján, mint a szín, a méret, a mintázat, és az illat. A kínai kertészek köreiben általában az illat a legfontosabb tényező, amelyet különféle hangulatok megteremtése céljából válogatnak össze. A növények (akár a virágok, akár a fák) természetes formái továbbá nyugtató kontrasztot teremtenek a díszes épületek egyenes, éles vonalaival. A levelekre hulló esőcseppek hangja különösen nyugtató hatású lehet.

Vizes díszek

A kínai kertekben a kisméretű tavacskák a legnépszerűbb vizes díszítőelemek. Ez általában a kert közepén helyezkedik el, és mérete általában arányos a kertével. A kert többi eleme a tó köré épül fel, az elrendezést tehát elsődlegesen ez szabja meg. A tavakban gyakran tartanak halakat, általában aranyhalakat. Kínában a víz a kommunikáció és az álmok szimbóluma. A vizes díszek továbbá természetesen illenek a kertek látványvilágába.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-18

15 igénytelen virág, amikre alig kell odafigyelni

Nem mindenkinek van elegendő ideje arra, hogy napi rendszerességgel ápolgassa virágait. Ha neked sincsen időd, akkor ezek az igénytelen virágok valók neked!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

További cikkek ebben a témában


egypetés ikrek (identikus ikrek, monozigotikus ikrek)

egyetlen petesejtből és —>ondósejtből alakulnak ki úgy, hogy a megtermékenyült petesejt... Tovább

emelt szintű halastó

olyan sík vidéki víztározó, amely elsődlegesen halászati célokat szolgál, de magas... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia oktatás Tudomány