Kínai kertek létrehozása - Ez szükséges a hangulatos kínai kerthez

hirdetes

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Kínai kertek létrehozása

A kínai kertek elkerítése

A tradicionális kínai kerteket egy fehér fal veszi körül. A falak világos színe éles kontrasztot képez a sötét, zöld levélzettel, amelyek így sokkal láthatóbbá válnak. A falak természetesen biztonsági célt is szolgálnak, hiszen egy privát kertről van szó, ahová a magánbirtokokon nem sétálhatott be csak úgy akárki.

Nem utolsó sorban, a falak segítenek eltakarni azokat a környező épületeket, amelyek belezavarnának a kert egyébként nyugodt hangulatába, ezzel az elzártság érzetét keltve egy olyan helyen, ami valójában nincs is olyan távol más dolgoktól.

Épületek

A kínai kertekben fellelhető épületek első sorban attól függnek, hogy kinek készül a kert. Egy zenész kertjében például egy privát kis előadóterem bújik meg, de találkozhatunk még pavilonokkal, tornyokkal, vagy akár templomokkal is. A kínai kertek tervezésénél fontos szempont, hogy az épület (vagy épületek) ne kapjanak főszerepet a kertben, hanem inkább kiegészítsék annak látványát. Értelemszerűen minél nagyobb kertről (és gazdagabb tulajdonosról) van szó, annál több épület férhet el benne.

hirdetes

Épületfajták

A ceremóniatermek általában a kert bejáratához közel helyezkednek el, és saját kis kerttel rendelkeznek, ahol a családi ünnepségeket szokás megtartani. A virágpavilon jellemzően az otthonhoz közel kap helyet és – ahogy azt neve is mutatja – virágokkal és más növényekkel van tele. Esetenként egy kis sziklakert is tartozik hozzájuk. A mozgatható falú pavilonok célja panorámakilátást biztosítani a kertre. A nagyobb, módosabb kertekben vendégházak is találhatók.

hirdetes

Szezonális pavilonok

Néhány kertben fellelhető egy úgynevezett „mandarinrécék pavilonja”. Ez az épület két szezonális részre osztódik. Az egyik rész északra néz, egy lótusztavacska irányába – nyaranta ezt a részt hűvös szellő járja át. A másik rész délre néz, egy szilvafákkal teli kert irányába – amikor a fák virágzani kezdenek, az a tavasz beköszöntét jelzi. Előfordulhatnak még az őszi levelek megtekintésére épített pavilonok, és olyan kisebb menedékek is, ahová az esőzések során húzódhat be az ember.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

További cikkek ebben a témában


gabonák érési fokozatai

a —>gabonafélék szemtermésének az érése a tejes- v. zöldéréssel kezdődik; a szem... Tovább

ló ápolása

a ló egészségét fenntartani, munkabírását fokozni megfelelő ápolással lehet. Rendszeresen... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia oktatás Tudomány