Kínai kertek létrehozása - Ez szükséges a hangulatos kínai kerthez

hirdetes

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Szélesi Ferenc - Főkertész, Bogi
Kínai kertek létrehozása

A kínai kertek elkerítése

A tradicionális kínai kerteket egy fehér fal veszi körül. A falak világos színe éles kontrasztot képez a sötét, zöld levélzettel, amelyek így sokkal láthatóbbá válnak. A falak természetesen biztonsági célt is szolgálnak, hiszen egy privát kertről van szó, ahová a magánbirtokokon nem sétálhatott be csak úgy akárki.

Nem utolsó sorban, a falak segítenek eltakarni azokat a környező épületeket, amelyek belezavarnának a kert egyébként nyugodt hangulatába, ezzel az elzártság érzetét keltve egy olyan helyen, ami valójában nincs is olyan távol más dolgoktól.

Épületek

A kínai kertekben fellelhető épületek első sorban attól függnek, hogy kinek készül a kert. Egy zenész kertjében például egy privát kis előadóterem bújik meg, de találkozhatunk még pavilonokkal, tornyokkal, vagy akár templomokkal is. A kínai kertek tervezésénél fontos szempont, hogy az épület (vagy épületek) ne kapjanak főszerepet a kertben, hanem inkább kiegészítsék annak látványát. Értelemszerűen minél nagyobb kertről (és gazdagabb tulajdonosról) van szó, annál több épület férhet el benne.

hirdetes

Épületfajták

A ceremóniatermek általában a kert bejáratához közel helyezkednek el, és saját kis kerttel rendelkeznek, ahol a családi ünnepségeket szokás megtartani. A virágpavilon jellemzően az otthonhoz közel kap helyet és – ahogy azt neve is mutatja – virágokkal és más növényekkel van tele. Esetenként egy kis sziklakert is tartozik hozzájuk. A mozgatható falú pavilonok célja panorámakilátást biztosítani a kertre. A nagyobb, módosabb kertekben vendégházak is találhatók.

hirdetes

Szezonális pavilonok

Néhány kertben fellelhető egy úgynevezett „mandarinrécék pavilonja”. Ez az épület két szezonális részre osztódik. Az egyik rész északra néz, egy lótusztavacska irányába – nyaranta ezt a részt hűvös szellő járja át. A másik rész délre néz, egy szilvafákkal teli kert irányába – amikor a fák virágzani kezdenek, az a tavasz beköszöntét jelzi. Előfordulhatnak még az őszi levelek megtekintésére épített pavilonok, és olyan kisebb menedékek is, ahová az esőzések során húzódhat be az ember.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-18

15 igénytelen virág, amikre alig kell odafigyelni

Nem mindenkinek van elegendő ideje arra, hogy napi rendszerességgel ápolgassa virágait. Ha neked sincsen időd, akkor ezek az igénytelen virágok valók neked!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

További cikkek ebben a témában


Gombaölo Alto Combi

Gombaölő szer kombináció több kultúrában is.Hatóanyag: 120 g/l ciprokonazol + 300 g/l... Tovább

Esküvő szervezés

Az esküvő szervezés egyik alappillérének ma már a catering szolgáltatások számítanak. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia oktatás Tudomány