Így lehet megint zöld a kiégett fű helye: kiégett, sárguló fű kezelése

Így lehet megint zöld a kiégett fű helye

VN, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Kertészként bizonyára te is szívesen csodálod büszkén és elégedetten a szép zöld gyepet birtokodon. De mi a teendő, ha a fű itt-ott sárgulni kezd, vagyis „kiég”? Vissza lehet-e szerezni a kiégett fű eredeti, zöld színét, és ha igen, akkor mi a teendő? Az alábbi cikkben mindent megtalálsz, amit a kiégett fűről és annak kezeléséről tudnod kell!

Így lehet megint zöld a kiégett fű helye

A füvek évszakos „kiégése”

A kiégett fű sikeres kezeléséhez muszáj kiderítened, hogy mi okozta a problémát, ezt azonban nem lehet csak úgy ránézésre megállapítani.
A meleg szezont kedvelő füvek például télen nyugalmi állapotba kerülnek, ezért a melegebb éghajlatokon nem kell megijedni, ha a téli hónapok során elbarnul a gyep – ahogy az idő felmelegszik, visszatér majd belé az élet.

Ezzel szemben a hűvösebb szezont kedvelő füvek épp, hogy nyáron barnulhatnak be a hőmérséklet és a vízhiány miatt.
A legtöbb fűfajtának háromhetente 8,5 mm vízre van szüksége, hogy életben maradjon. Persze ez az abszolút minimum, tehát elképzelhető, hogy a gyep még így is bebarnul majd, de legalább életben marad. A lényeg az, hogy a víz a gyökereket is elérje, ne pedig a levelekre kerüljön.

Ha azonban az időjárás nem indokolja a gyep elbarnulását, akkor az alábbi okok lehetnek felelősek a fű kiégéséért:

Túl sok nitrogén kerül a talajba a műtrágyával

A nitrogén egy nagyon fontos tápanyag, ami többek között a fű zöld színéhez is nélkülözhetetlen. Azonban a jóból is megért a sok, és a talaj túlzott nitrogéntartalma súlyos károkat tehet gyepedben.
 

Mi a teendő, ha a nitrogén miatt égett ki a fű?

A leghatékonyabban úgy hozhatod helyre a nitrogén miatt kiégett füvet, hogy minden nap mélyen megöntözöd, amíg vissza nem nyeri eredeti zöld színét.

A gyepnek általában nagyjából 2,5 cm vízre van szüksége minden héten, de a gyógyuláshoz akár napi szinten is muszáj lehet ennyit adni neki. Fontos továbbá, hogy ez a víz legalább 12-15 cm mélyre eljusson, hogy elérje a gyökereket. Mindez segít majd elmosni a talajból a felesleges nitrogént.

Ha a kiégés elérte a gyökereket, akkor gereblyézd fel az elsárgult foltokat kertedben (a talajjal együtt), és szabadulj meg az elhalt növényektől. Ezt követően forgasd át a talajt (ehhez szintén elég lesz egy gereblye, ha a terület nem túl nagy). Végül szórj el némi fűmagot az üres részen és öntözd minden nap egy héten át.

Nagyobb területen ez meglehetősen idő- és munkaigényes feladat lehet, ezért, ha teheted, használj valamilyen öntözőrendszert, amit akár időzíteni is tudsz. Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy a víz elég mélyen hatol-e be a talajba.

Hogyan előzhető meg?

•    Ne használj többet a javasolt adagnál műtrágyádból, vagy használj helyette inkább komposztot, amiben egyébként is kevesebb a nitrogén.
•    A füveknek egyszerűen nincs szüksége nagy mennyiségű nitrogénre. Egy NPK 3-1-2 vagy 4-1-2 összetételű műtrágya elegendő kell, hogy legyen számukra.
•    Lehetőleg szeptember elején végezd a műtrágyázást, amikor a nyári hőmérséklet már csillapodott. A forró, száraz időben, amikor a füvek többsége nyugalmi állapotban van, a műtrágyázás túlnövekedést okozhat, ami kiégéshez vezet.
 

A kiégett fűnek még számos más oka is lehet, ezekben az esetekben pedig máshogyan kell kezelni is. Hogyan? Mutatjuk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vagyonbiztosítás

az előre nem számítható, váratlan káresemény anyagi következményeket meghatározott... Tovább

23/2006. (III. 23.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet