Építsünk kerti tavat dézsából: gyere és építs velem te is kerti tavat dézsából olcsón és egyszerűen

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Kiss Jázmin, kertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A vadon élő tavak, bár kicsik, hatalmas hatással lehetnek kertünk biológiai sokféleségére. Nem kell hatalmas tónak lennie ahhoz, hogy a veteményeskert ökoszisztémáját gazdagítsa, és számos jótékony hatással bírjon. Amikor rájöttem, hogy kertem egyik elhanyagolt sarkában törmelék halmozódott fel, elhatároztam, hogy itt az ideje egy vadon élő tó létrehozásának. 

Kerti tó dézsából

Kerti tó dézsából: az alapok 

Első lépésként kitakarítottam a területet, eltávolítva a felhalmozódott törmeléket. Egy régi tölgyfa féldézsát választottam, amelyet egy megfelelő mélységű gödörbe süllyesztettem. Ez a dézsa lett a mini vadastavam alapja. A környező területről összegyűjtött kövekből kis sziklakertet építettem a tó köré, amely rejtőhelyet biztosít a vadon élő állatoknak, valamint könnyű be- és kiszállást a vízből. 

Így lesz kerti tó a dézsából: a tó környéke 

A tó körüli területet faaprítékkal borítottam, amely nem csak esztétikus, de praktikus is, mivel segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és gátolja a gyomnövények terjedését. Néhány hasznos gyógynövényt és virágot is ültettem a tó köré, hogy vonzóbbá tegyem a területet és növeljem a biodiverzitást. 

Kerti tó dézsából: vízfeltöltés és növények telepítése 

Egy váratlan esőzés során a víz természetes úton kezdte megtölteni a tavat, ami örömteli meglepetés volt. A maradékot esővízzel töltöttem fel a vízcsonkból, mivel a vezetékes víz klórt és egyéb adalékanyagokat tartalmaz, amelyek károsak lehetnek a tó élővilágára. 

Az aljára köveket helyeztem, hogy megfelelő szintet biztosítsak a beültetendő növényeknek. Az íves tavi ültetvényeket sűrű vízi talajjal töltöttem meg, és őshonos, oxigéntermelő növényeket telepítettem, amelyek elengedhetetlenek a víz megfelelő oxigénellátásához szivattyú hiányában. A talaj stabilitásának megőrzése érdekében apró kavicsot szórtam a tetejére. 

Kerti tó dézsából állatokkal 

Óvatosan leeresztettem a növényeket a tóba, majd egy szögletes sziklát helyeztem el a közepén, amely kiváló ki- és bemászóhelyet biztosít a békáknak és más kétéltűeknek. A terület megtisztítása közben találtam egy kőbékát is, amely tökéletes dekorációja lett az új tónak. Végül néhány ágat helyeztem a tó köré, amelyek ülőhelyül szolgálnak a látogató madarak számára. 

Kik voltak a kerti tavam első lakói? 

Nem kellett sokat várnom, hogy a tó befogadja első lakóit. Pár napon belül már észrevettem az első békákat, amelyek boldogan lubickoltak az új vízi birodalmukban. A kis vadastó hamar életre kelt, és egy békés oázissá vált kertemben, ahol a természet és az emberek harmonikusan együtt élhetnek. Ez a projekt egyszerű és nagyszerű példa arra, hogy egy kis kreativitással és némi munkával hogyan tehetjük kertünket egy kicsit zöldebbé és élőbbé. Tegyünk együtt a biodiverzitásért és élvezzük a természet csodáit akár egy kis dézsányi vízben is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kártétel-előrejelzés

az előrejelzésnek az a formája, amely a növényvédelmi beavatkozások gazdaságosságának... Tovább

biokommunikáció

az állatok egymás közötti, különböző jelekkel, jelrendszerekkel, kém. anyagokkal történő... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet kertfenntartás