Védd meg kertedet a kártevők ellen és élvezd a bőséges termést egész szezonban!

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Kiss Jázmin, kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Június az év egyik legszebb hónapja, amikor a kertek virágba borulnak, a zöldségek és gyümölcsök pedig rohamléptekben fejlődnek. Azonban ez az időszak nemcsak a kertészek számára hoz örömöt, hanem a kártevők számára is, akik ilyenkor jelentős mértékben szaporodnak és aktivitásuk csúcsára ér. Ahhoz, hogy megvédhessük növényeinket és biztosítsuk a bőséges termést, fontos, hogy tudjuk, milyen kártevőkre számíthatunk júniusban, és hogyan védekezhetünk ellenük hatékonyan.

kártevők a kertben nyáron

1. Levéltetvek

A levéltetvek szinte minden kertész rémálmai közé tartoznak. Ezek az apró, szívó szájszervvel rendelkező rovarok gyorsan szaporodnak és hatalmas kolóniákban lepik el a növényeket. Főként a fiatal hajtásokra és a levelek fonákjára telepednek, ahol szívogatják a nedveket, így gyengítve a növényt. A levéltetvek terjedésének kedvez a meleg és nedves időjárás, ami júniusban gyakori.

Védekezés: A legjobb módszer a megelőzés. Ültessünk ellenálló fajtákat, és gondoskodjunk a megfelelő növénytársításról. Például a körömvirág és a kapor levéltetűriasztó hatású lehet. Ha már megjelentek, akkor természetes ellenségeik, mint a katicabogarak és fátyolkák, hasznosak lehetnek. Permetezhetünk rovarölő szappanos vízzel is, ami hatékonyan csökkenti a tetvek számát.

2. Üvegházi molytetű

Ez a kártevő különösen a paradicsom, paprika és uborka növényeket támadja meg. A molytetű apró, fehér színű rovar, amely a levelek fonákján él és sűrű, pókhálószerű szövedéket képez. A szívogatásuk következtében a levelek elsárgulnak, majd lehullanak, a növények pedig legyengülnek és kevésbé termékenyek lesznek.

Védekezés: A megelőzés érdekében kerüljük a túl sűrű ültetést, hogy a növények levegőzése megfelelő legyen. A fertőzött leveleket távolítsuk el és semmisítsük meg. Használhatunk ragacsos sárga lapokat is, amelyek vonzzák és csapdába ejtik a molytetűket. Biológiai védekezésként a molytetű természetes ellenségeit, például a parazita darazsakat is alkalmazhatjuk.

Üvegházi molytetű elleni védekezés

3. Hernyók

A különböző hernyófajok szintén komoly károkat okozhatnak a kertekben. A káposztalepke, a paradicsommoly és más lepkefélék hernyói rágják a leveleket, szárakat és gyümölcsöket, ami jelentős termésveszteséget okozhat. A hernyók különösen a fiatal, zsenge növényrészeket kedvelik, de a nagyobb növényekben is kárt tehetnek.

Védekezés: Kézi eltávolításuk a leggyakoribb módszer, de ez időigényes és nem mindig hatékony. Hatékonyabb lehet a biológiai védekezés, például Bacillus thuringiensis (Bt) baktériumtartalmú készítményekkel, amelyek specifikusan a hernyókra hatnak. Fontos a rendszeres ellenőrzés és a hernyók korai felismerése.

4. Csigák

A csigák, különösen a meztelencsigák, komoly fenyegetést jelentenek a kerti növényekre. Szeretik a nedves, árnyékos területeket, és éjszaka vagy esős időben aktívak. Főként a zsenge, lédús növényi részeket fogyasztják, ami különösen káros lehet a palántákra és a fiatal növényekre.

Védekezés: A csigák elleni védekezés egyik legjobb módja a fizikai akadályok használata. Szórjunk körül durva anyagokat, mint például tojáshéjat vagy homokot, amelyek megnehezítik a csigák mozgását. Csigacsapdákat is használhatunk, például sörrel teli edényeket, amelyekbe a csigák beleesnek. Kémiai csigaölő szerek is elérhetők, de ezek alkalmazása során legyünk körültekintőek, hogy ne károsítsuk a hasznos élőlényeket.

5. Levéldarázs lárvák

A levéldarázs lárvái, amelyeket néha „álhernyóknak” is neveznek, jelentős károkat okozhatnak a gyümölcsfákon és cserjéken. Ezek a lárvák a leveleket rágják, gyakran csak a levélereket hagyják meg, ami a növények legyengüléséhez vezet.

Védekezés: A fertőzött levelek eltávolítása és megsemmisítése az egyik leghatékonyabb módszer. A levéldarázs természetes ellenségei, mint a parazita darazsak és madarak, szintén segíthetnek a populáció csökkentésében. Kémiai védekezés esetén válasszunk olyan szereket, amelyek kímélik a hasznos rovarokat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Elektra

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Kétvonalas MSL-restaurált hibrid sziklevelei... Tovább

forgóeszközök

azok a termelőeszközök, amelyek úgy használódnak el egy termelési ciklusban, hogy az... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem