Karantén a kertben, így ütheted el az idődet

Karantén a kertben - Mit csináljunk otthon a koronavírus idején?

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kerti karantén

Fedd be az ágyásokat egy réteg tápanyaggal

Hogy ágyásaidat felkészítsd az ültetésre, fedd be őket egy réteg érett trágyával vagy komposzttal. Ilyenkor azonban nem szabad beleásni a talajba, mert összetett és gazdag ökoszisztéma működik benne, amit ezzel csak megzavarnál. Az ágyásokon szétterített tápanyagok idővel beleszivárognak majd a talajba.

Kora tavasszal ajánlott kerti meszet alkalmazni

A 6,2 pH érték alatti talajt érdemes némi mésszel kiegészíteni. A finomszemű dolomit a legalkalmasabb erre a célra. A meszet több héttel az ültetés előtt javasolt hozzáadni a talajhoz. A frissen meszelt talajt takard le műanyag fóliával az esőzések elleni védelem érdekében.

Készítsd fel a pázsitot tavaszra

Gereblyézd végig a pázsitot, hogy eltávolítsd belőle a téli hulladékot és az elhalt növekményeket. Ezzel szellősebbé teszed a talajszintet és több fényt is kap majd, amire frissen elvetett fűnek mindenképpen szükségük lesz. Fogj egy vödörnyi talajt és keverj bele némi fűmagot. Ez után ezt a keveréket egyenletesen terítsd szét a pázsit csupasz foltjain. Ne sajnáld a vizet a magoktól, amíg ki nem csíráznak és meg nem erősödnek.

Ritkítsd meg az elhalt levélzeteket

Miután a növények növésnek indulnak, sokkal nehezebb lesz úgy megritkítani őket (például a díszfüveket és páfrányokat), hogy ne sértsd meg az egészséges részeiket. Az újonnan növő részek hamar kipótolják majd az eltávolítottakat. Ha még mindig a talajban vannak, akkor itt az ideje kihúzni onnan a tavalyról megmaradt paradicsom, tök és egyéb növénymaradványokat, hogy tiszta ágyással indíthasd a tenyészidőszakot. Ha biztos vagy benne, hogy nincs rajtuk semmilyen fertőzés, akkor ezek mehetnek egyből a komposzt közé.

Ültess kora tavaszi zöldségeket, amikor a talaj még könnyen munkálható

A talaj akkor áll készen az ültetésre, amikor eltűnnek belőle a jégkristályok és könnyedén szétesik az ember kezében. A túl nedves talaj sűrűvé válhat, ami megakadályozza a megfelelő szellőzést, így erre is fontos odafigyelni. A legnépszerűbb kora tavasszal ültetett zöldségek a borsók, a spenót, a saláta és a póréhagyma. Ha szeretnél az egész szezonban friss terméseket szüretelni, akkor ajánlott olyan növényeket ültetni, amik más és más érési idővel rendelkeznek.

Az előbb említett kora tavaszi zöldségek után ültess brokkolit, káposztát, retket, kelt, tarlórépát, újkrumplit és hagymákat. Ha a fagyos hőmérsékletek a tavaszba is átkúsznak, akkor érdemes a frissen ültetett növények hagymáit talajtakaróval védeni a hidegtől.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fehérjevizelés

a vizeletben fehérje (főképpen albumin) megjelenése. Veseelfajulás (elfajulás), vesegyulladás... Tovább

fészek (méh)

a kaptár a méhek tartózkodási helye szerint két részre osztható; az állandó tartózkodási... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert