Karantén a kertben, így ütheted el az idődet

Karantén a kertben - Mit csináljunk otthon a koronavírus idején?

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sajnos a koronavírus egyre jobban kihat az életünkre, a világ vezető hírei a járvánnyal vannak kapcsolatba, bármely témáról legyen szó, biztos, hogy kapcsolatba kerül vele. Az intézkedések többsége azzal kapcsolatos, hogy ne menjünk emberek közé, minél több időt töltsünk otthon, éppen ezért hoztam nektek pár tavaszi teendőt, amivel elfoglalhatjátok magatokat a kertben! 
 

Kerti karantén

Takarítsd ki a vízelvezető árkokat

A levelek és a hulladék könnyedén összegyűlnek a ház körüli vízelvezető területeken. A tavasz egyre több esőzést hoz majd magával, ezért fontos biztosítani, hogy ez a rengeteg esővíz akadálymentesen elfolyhasson. Mivel kora tavasszal még nem igazán indul be a növények növekedése, ilyenkor a legegyszerűbb kitakarítani a vízelvezető árkokat. A kitakarított organikus anyagokat mindenképpen add hozzá a komposzthoz, a szemetet pedig biztonságosan távolítsd el a portáról.

Javítsd meg az emelt ágyások behajlott oldalait

A vizes téli talaj komoly terhet jelent az emelt ágyások számára – a karók elkorhadhatnak, szétfagyhatnak és így csökken az ágyások stabilitása. Ellenőrizd, hogy ágyásaid oldalai nem-e dőlnek oldalra túlságosan és hogy nincs-e bennük görbület vagy egyéb elváltozás. Ha meghajolt oldalú ágyást találsz, akkor ásd ki a talajt a kérdéses oldal mögött és cseréld ki a régi karókat újakra. Ez után egyenesítsd ki a meghajlott oldallemezeket és erősítsd őket az új karókhoz szögekkel vagy csavarokkal. 

Ellenőrizd a virágfuttató rácsokat és a kerítéseket

A rácsokat és kerítéseket szintén kora tavasszal javasolt ellenőrizni és rendbe rakni, hiszen ilyenkor még nem növik körbe őket a növények, így nem zavarnak a munkában és a gyökereikre sem kell odafigyelned. Az új kerítéseket azonban csak az után érdemes elhelyezni, miután a fagyos talaj kissé felenged és a tavaszi esőzések utáni talajvíz elszivárgott a felső rétegből. Ha a talaj túl vizes, akkor kerítés oszlopainak kiásott lyukak hamar megtelhetnek vízzel.

Iktasd ki az ébredező tavaszi gyomokat és takard be az üres foltokat az ágyásokon

A kertben ilyenkor a legegyszerűbb eltávolítani a fiatalabb gyomokat, mert gyökereik még nem hatoltak túl mélyre. A talaj üres részeit fedd le valamilyen talajtakaróval, hogy megakadályozd az újabb gyomok megjelenését ezeken a területeken. Általában 7-10 cm vastag talajtakarót alkalmazni. Organikus talajtakaró helyett fekete talajtakaró fólia is használható a gyomosodás megelőzésére.

Ha heti rendszerességgel megfordítod a takarót, akkor jó eséllyel nyakon csíphetsz majd néhány házatlancsigát, amik alatta rejtőzködtek. Talajtakaró szétszórása vagy lefektetése közben ügyelj rá, hogy a takaró kerüljön jó néhány cm távolságra a fák és növények törzsétől/szárától illetve lombjaitól. Így megakadályozhatod a fiatal növények szárának rothadását és megvédheted a fák törzsét is. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

celulóz

a Föld legelterjedtebb természetes —>poliszacharidja, a növényi sejtek falának az anyaga.... Tovább

baromfi fertőző gége- és légcsőgyulladása

főként növendék és felnőtt tyúkok — többnyire súlyos gége-, légcső-, orr-,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert