Kerti balesetek meglőzése: Gondolnád, hogy ezek a kerti balesetek kifejezetten gyakorinak számítanak? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kerti baleseteket és adunk tippeket, hogy előzd meg.

hirdetes

Ezek a leggyakoribb kerti balesetek és így előzd meg őket

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Biztonságos hobbinak tűnik a kertészkedés és elsőre talán nem jut eszünkbe egy esetleges veszély sem, de könnyen sérüléshez vezethet, ha nem figyelünk oda eléggé. Évente rengeteg sérülés történik a kertben, amikor különféle szerszámokat használnak az elektromos szerszámoktól az egyszerű létrákig. Mielőtt elkezdenéd a fűnyírást, a metszést, a létrán mászást vagy a legújabb barkácsprojektet, fontold meg a következő kertészeti biztonsági tippeket, hogy a kerted ne váljon veszélyzónává.

Kerti balesetek megelőzése

Készülj fel!

Felkészülés nélkül ne rohanj bele a kerti munkába. A legtöbb munka fizikailag megerőltető, ezért okos először bemelegíteni. Ha hosszabb ideig tervezel dolgozni, készíts elő vizes palackot, hogy hidratált maradhass. Kerüld továbbá a közvetlen napon történő munkavégzést és a legmelegebb napszakban 10 és 15 óra között. Viselj hosszú ujjú felsőt és nadrágot, széles karimájú sapkát, kalapot és mindig alkalmazz fényvédő krémet. Viselj napszemüveget, hogy elkerüld az ultraibolya sugárzás miatti átmeneti vakságot és szürkehályogot.

Miután bemelegítettél, legyen tudatában a testtartásodnak. Nem csak az egész test helyzete számít, hanem a csukló szöge is, amikor megfogod a szerszámokat. Győződj meg róla, hogy ellazultál és semleges helyzetben vagy. A kutatások azt mutatják, hogy akár 25%-ot is elveszíthetsz a markolat erejéből, ha hajlítva tartod a csuklódat. Ez pontatlanságot okozhat, vagy akár leejtheted a szerszámokat és megsérülhetsz.

Használd biztonságosan a megfelelő eszközöket

Soha ne puszta kézzel áll neki a tisztításhoz és ásáshoz. A levélkupacok alatt vagy a talajban éles törmelékek lehetnek, ezért mindig használj megfelelő szerszámokat a munkához. Győződj meg arról, hogy a megfelelő munkához megfelelő szerszámokkal rendelkezel és tartsd azokat biztonságos és kényelmes helyen, távol a gyermekektől.
Legyél óvatos, amikor elektromos szerszámokat használsz, mivel azok meglehetősen élesek lehetnek és az elektromos szerszámoknak vezetékei vannak, amelyeket használaton kívül ki kell kihúzni a balesetek elkerülése érdekében. Olló vagy metszővágó vásárlásakor keress olyan modelleket, amelyek biztonsági zárral rendelkeznek. Ne válassz testhezálló fogantyúkat, mert csak egy kézmérethez passzolnak tökéletesen, így, ha kisebb vagy nagyobb kezed van, akkor jobban megterheled a kezed.

hirdetes

Mindig viselj védőfelszerelést

A kerti munkákra való felkészülés és a megfelelő szerszámok biztonságos használata mellett a kerti védőruházat viselése előkelő helyet foglal el a biztonsági listán. Ez egy kulcsfontosságú tényező, amely megvéd téged a sérülésektől. A legjobb, ha megfelelő munkaruházatot vásárolsz, amely különféle elemekből, például nadrágokból, ingekből, kabátokból és mellényekből áll, így a végzett munkától függően váltogathatod a ruháidat.

A nélkülözhetetlen kellékek a védőszemüveg, a kerti kesztyű, a hosszú nadrág és az erős kerti cipő. Kertészeti védőkesztyű kötelező, mivel védi a kezdet a vágásoktól és a bőrirritációtól. A tervezett munkától függően a hosszú ujjú védőruházat nagyon hasznos lehet a rovarok, kártevők és vegyszerek ellen. Ha bőröd fényérzékeny, soha ne tervezz kerti munkáit hosszú ujjú és nadrág nélkül. Ha komolyabb munkát tervezel és nehezebb gépekkel vágod a fát például, feltétlenül viselj hallásvédőt, valamint orr- és szájmaszkot, amely megvéd téged a portól és az esetleges allergiás reakcióktól vagy akár asztmás rohamoktól.

hirdetes

Dolgozz okosan, ne keményen

Tervezd meg a napi munkádat, hogy ne dolgozz keményebben a kelleténél. Osszuk szét a munkát részekre, és pihenjünk közöttük. Kerüld az ismétlődő tevékenységeket huzamosabb ideig, különösen, ha 60 év feletti, vagy gerincproblémákkal, ínhüvelygyulladással vagy ízületi gyulladással küzdesz.
Legyen kerti szék a közeledben, hogy pihenj és térdelés helyett akár munkához is használd. Levezeti a stresszt az ízületekről és a gerincről; ha nem tudsz ülve dolgozni, akkor legalább fontold meg a térdpárnák használatát. Minden áron védd a hátad, így amikor nehéz tárgyakat kell mozgatnia, dolgozz okosabban, ne keményebben! Erősítsd meg a lábadat és tartsd a terhelést testedhez közel. 

Sérülés esetén…

Néha minden elővigyázatossági intézkedés ellenére előfordulhatnak sérülések, ezért fontos tudni, mit kell tenni. Ha megvágod a kezedet vagy az ujjadat, gyakorolj közvetlen nyomást a vérzés megállítására egy tiszta ruhával. Ha a vérzés 15 perc elteltével sem áll el, vagy zsibbadni kezd, menj az ügyeletre. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha elesel és a szédülés nem múlik el, vagy hányingert érzel.
A szabadban töltött idő és a kertészkedés terápiás előnyei jól dokumentáltak, de ahhoz, hogy továbbra is élvezhessük őket, biztonságban kell maradnunk. Tartsd szem előtt ezeket a kertészeti biztonsági tippeket és a kerttel töltött napjaid tiszta örömben telnek majd!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hemangióma (haemangioma)

a vérereket képző szövet jóindulatú daganata. Tovább

szálastakarmányok

a fogalom nem teljesen körülhatárolt, a szénává szárítható takarmányféléket sorolják... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek