Kertészhibák, amikre figyelj oda

hirdetes

10 gyakori kertészhiba, amire érdemes odafigyelni!

Szélesi Ferenc, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Emlékszel a napra, amikor először nekiálltál kertészkedni? Sokakhoz hasonlóan biztosan te is hatalmas, piros paradicsomokat, érett uborkákat és ropogós répákat láttál magad előtt, amiket a kertből azonnal a salátás tálba vezetett volna az útjuk. 

Ezekre a kertészhibákra figyelj oda

Aztán jöttek a problémák, és egyszerűen nem tudtál rájönni, hogy mi a csuda oka lehet, hogy növényeid egyszerűen nem úgy nőnek (ha nőnek egyáltalán), mint ahogyan azt eltervezted. Pánikra semmi ok. A kertészet – mint számos más hobbi és hivatás – tele van buktatókkal, amikre egy kezdő kertész képtelen egyszerre felkészülni. A következő kis felsorolás ilyen hibalehetőségekre figyelmeztet – olvasd el, és tudd meg, miként kerülheted el őket!

1. Terv nélkül vágsz bele

A legtöbben hirtelen felindulásból kezdenek el kertészkedni. Legyen ennek oka bármi is (talán először kóstoltál házi kertészetből származó zöldségeket, esetleg azt olvastad valahol, hogy a bolti termékek tele vannak mérgekkel), terv nélkül kertészkedni olyan, mint alaprajz nélkül házat építeni. A zöldségtermesztés nem a legegyszerűbb hobbi. Előre tudnod kell, hogy mennyi helyet, időt, pénzt és erőfeszítést tudsz majd rááldozni, különben könnyedén túl nagy fába vághatod a fejszédet. Ha olyan zöldségeket kezdesz el termeszteni, amik nem igazán izgatják a fantáziádat, akkor idővel elhanyagolod majd őket, mert egyszerűen elveszíted az érdeklődésed irántuk.

hirdetes

Öreg hiba a szakirodalom áttanulmányozásának elhanyagolása is – ismerkedj meg a különböző fajták igényeivel (hőmérséklet, talaj, páratartalom, stb.), nézz utána, hogy hogyan védheted meg őket a hidegtől, tanulj meg magot csíráztatni kiültetés előtt… Nem is olyan egyszerű, ugye? 

hirdetes

2. Nem megfelelő változatokat választasz

Ha katalógusokból vásárolsz, akkor te is könnyedén bedőlhetsz a gyönyörű hibrid fajtákról készült képeknek és a „túl jó hogy igaz legyen” ígéreteknek, amiket melléjük írnak (ne aggódj, néha a veteránok is engedik csőbe húzni magukat ezekkel). Még ha néhány ígéret alapjai valósak is, még a legfinomabb terméseket hozó fajták sem lesznek képesek életben maradni, ha az éghajlat és a kerted által biztosított körülmények nem megfelelők számukra. A dísznövényeket még úgy ahogy megéri termeszteni, de az egzotikusabb zöldségektől ne várj bőséges terméseket kertedben, ha nem oda valók.

Persze egyáltalán nem rossz ötlet kísérletezni néhány ígéretes fajtával, amíg azok a megfelelő USDA-zónába tartoznak. A legbiztosabb megoldás azonban helyi termesztőktől beszerezni a magvakat és palántákat, hiszen ezek bizonyítottan jól érzik magukat az adott területen. A helyi piacokon továbbá hasonló érdeklődésű, tapasztaltabb kertészekkel is megismerkedhetsz. A következő oldalon még több hasznos tipp vár, megéri lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fonnyasztott szilázs

30—35% sza.-tartalom eléréséig előfonnyasztott zöldtakarmányból készített... Tovább

tájfajta

1. (növ.) Egy-egy vidéken a —>természetes szelekció folyamán hosszú idő alatt... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség