Az EU északi részét is sújtja a kéknyelv-betegség, kérődzők, juhok megbetegedése, állatorvos

hirdetes

Az EU északi részét is sújtja a kéknyelv-betegség

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Dél-Európában a marhafélék között gyakran előforduló kéknyelv-betegség az EU északi országaiban, többek között Hollandiában, Belgiumban és Németországban is felütötte a fejét.
Az EU északi részét is sújtja a kéknyelv-betegség, kérődzők, juhok megbetegedése, állatorvos

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.


A kéknyelv-betegség a kérődzök nem fertőző vírusos eredetű betegsége, mely főkként a juhokat támadja meg, de a marhát, a kecskét, a bivalyt, a szarvast, illetve az őzet is megbetegíti. Az állatok, illetve az emberek vérével táplálkozó szúnyogok terjesztik a betegséget. A kéknyelv-betegség közönségesnek számít Dél-Európában, különösen Olaszországban és Spanyolországban elterjedt. Az állatok esetén a betegség magas lázzal, fokozott nyálképződéssel, valamint az ajkak és a nyelv duzzadásával jár, melynek következtében a nyelv megkékül. A betegség utólag nem kezelhető, de egy vakcina segítségével megelőzhető.

Eddig még nem észleltek humán megbetegedést. A szakértők állítása szerint a hús, illetve a tej fogyasztása sem jelent kockázatot.

hirdetes

A holland hatóságok augusztus 18-án értesítették a Bizottságot a belga, ill. a német határhoz közeli Kerkrade térségében megjelent betegségről. Pár nappal később a német és a belga hatóságok is jelentették a kéknyelv-betegség megjelenését a holland határhoz közeli térségekben.

A tagállamok állatorvosi szakértői az Élelmiszerlánc és Állategészségügyi Állandó Bizottság (SCFCAH) augusztus 21-ei ülésén vitatták meg a kialakult helyzetet. A kéknyelv-betegség elleni védekezésről szóló 2000/75/EK irányelvvel összhangban hozták meg a döntésüket, melynek értelmében egy 150 km-es biztonsági zónát alakítanak ki, mely Hollandia és Belgium nagy részét, Luxemburg teljes területét, valamint Németország tartományai közül Észak-Rajna-Vesztfáliát, Rajna-vidékét, Saar-vidéket és Hessent érinti. Továbbá 20 kilométeres védőzónát alakítanak ki közvetlenül a fertőzött gazdaságok körül.

hirdetes

Habár a Bizottságnak a SCFCAH döntést még formailag jóvá kell hagynia, a tagállamokat felszólították a védő intézkedések azonnali végrehajtására.

A betegséget hordozó szúnyogok terjedését próbálják megakadályozni. A gazdálkodókat tájékoztatják a fertőzött területen történő rovarirtó szerek kijuttatásáról.

Egyes kutatók szerint a kéknyelv-betegség terjedése összefüggésbe hozható a globális felmelegedéssel, ill. Európa klímaváltozásával, melynek következtében egyre több vírus őrzi meg télen is a fertőzőképességét. Más kutatók a vírusterjedést a júliusi hőséggel hozzák kapcsolatba.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: EU-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

extrahált dara

a különböző olajos magvakból, így pl. a napraforgóból, repcéből héjtalanítás után... Tovább

hibrid

legalább egy tulajdonságban eltérő szülők keresztezéséből származó utód. (fajhibrid, fajtahibrid) Tovább

Tovább a lexikonra