Az EU északi részét is sújtja a kéknyelv-betegség, kérődzők, juhok megbetegedése, állatorvos

hirdetes

Az EU északi részét is sújtja a kéknyelv-betegség

Dél-Európában a marhafélék között gyakran előforduló kéknyelv-betegség az EU északi országaiban, többek között Hollandiában, Belgiumban és Németországban is felütötte a fejét.
Az EU északi részét is sújtja a kéknyelv-betegség, kérődzők, juhok megbetegedése, állatorvos

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.


A kéknyelv-betegség a kérődzök nem fertőző vírusos eredetű betegsége, mely főkként a juhokat támadja meg, de a marhát, a kecskét, a bivalyt, a szarvast, illetve az őzet is megbetegíti. Az állatok, illetve az emberek vérével táplálkozó szúnyogok terjesztik a betegséget. A kéknyelv-betegség közönségesnek számít Dél-Európában, különösen Olaszországban és Spanyolországban elterjedt. Az állatok esetén a betegség magas lázzal, fokozott nyálképződéssel, valamint az ajkak és a nyelv duzzadásával jár, melynek következtében a nyelv megkékül. A betegség utólag nem kezelhető, de egy vakcina segítségével megelőzhető.

Eddig még nem észleltek humán megbetegedést. A szakértők állítása szerint a hús, illetve a tej fogyasztása sem jelent kockázatot.

hirdetes

A holland hatóságok augusztus 18-án értesítették a Bizottságot a belga, ill. a német határhoz közeli Kerkrade térségében megjelent betegségről. Pár nappal később a német és a belga hatóságok is jelentették a kéknyelv-betegség megjelenését a holland határhoz közeli térségekben.

A tagállamok állatorvosi szakértői az Élelmiszerlánc és Állategészségügyi Állandó Bizottság (SCFCAH) augusztus 21-ei ülésén vitatták meg a kialakult helyzetet. A kéknyelv-betegség elleni védekezésről szóló 2000/75/EK irányelvvel összhangban hozták meg a döntésüket, melynek értelmében egy 150 km-es biztonsági zónát alakítanak ki, mely Hollandia és Belgium nagy részét, Luxemburg teljes területét, valamint Németország tartományai közül Észak-Rajna-Vesztfáliát, Rajna-vidékét, Saar-vidéket és Hessent érinti. Továbbá 20 kilométeres védőzónát alakítanak ki közvetlenül a fertőzött gazdaságok körül.

hirdetes

Habár a Bizottságnak a SCFCAH döntést még formailag jóvá kell hagynia, a tagállamokat felszólították a védő intézkedések azonnali végrehajtására.

A betegséget hordozó szúnyogok terjedését próbálják megakadályozni. A gazdálkodókat tájékoztatják a fertőzött területen történő rovarirtó szerek kijuttatásáról.

Egyes kutatók szerint a kéknyelv-betegség terjedése összefüggésbe hozható a globális felmelegedéssel, ill. Európa klímaváltozásával, melynek következtében egyre több vírus őrzi meg télen is a fertőzőképességét. Más kutatók a vírusterjedést a júliusi hőséggel hozzák kapcsolatba.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: EU-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Kerti ötlet

Ahány ember, annyiféle kert van. Mindenki másképp képzeli el álomkertjét, más ötleteik... Tovább

bentosz

egymással szoros kapcsolatban levő, vízfenéken v. vízben élő állatok és növények... Tovább

Tovább a lexikonra