Kávézacc műtrágyaként, Kávézacc komposztálás: Milyen hatással van a kávézacc a kertben?

Kávézacc komposztálás- Így használd a kávézaccod tavaszi kertedben!

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden reggel friss kávé készítésével indítod a reggeledet, sőt van, hogy napi többször is főzöl frissítő feketét? A kávézacc pedig minden egyes alkalommal a kukában landol? De volt, hogy elgondolkoztál már rajta, hogy nem-e lehetne valamilyen módon újra hasznosítani? Hát lehet! Jó ötlet a kávézacc műtrágyaként való használata? Hogyan segít vagy árt a kertben használt kávézacc?

Kávézacc műtrágyaként milyen hatással?

Kávézacc komposztálása 

A kávéval történő komposztálás nagyszerű módja annak, hogy hasznosíts valamit, ami egyébként helyet foglalna a szemétlerakóban, és csak a kidobandó dolgokat gyarapítaná a kukászsákban. Az újrahasznosítás fénykorát éli manapság, és végre találtunk valamit, aminek nagy értelme is van. Hiszen kávét mindenki (najó majdnem mindenki) iszik minden nap, és feltételezzük kertészekedni is szerettek, ha az oldalunkat böngészitek éppen. Tudtad, hogy a kávézacc komposztálása elősegíti a nitrogén hozzáadását a komposzthalomhoz? Éppen ezért érdemes a kidobandó kávézaccot mától nem a szemetesbe üríteni, hanem a komposztládába! A használt kávéfilterek is komposztálhatók. A kávézacc zöld komposztanyagnak minősül, ezért valamilyen barna komposztanyaggal javasolt kiegyensúlyozni a halmot.

Kávézaccból műtrágya

A kávézacc kertészkedésben való felhasználásának lehetőségei nem érnek véget a komposzttal. A kávézacc sok mindenre használható a kertben, többek közözz műtrágyának is jó. Vajon a kávézacc közvetlenül a földbe helyezése is jótékony hatásokkal bír? Bár a kávézacc nem ad azonnal nitrogént a talajhoz, még is azt mondhatjuk, hogy igenis van értelme a kávézaccot műtrágyaként is használni! A kávézacc műtrágyaként való felhasználásának az az előnye, hogy szerves anyagot ad a talajhoz, ami javítja a vízelvezetést, a vízvisszatartást és a talaj levegőztetését. A felhasznált kávézacc elősegíti a növények növekedését elősegítő mikroorganizmusok fejlődését, és vonzza a gilisztákat. Sokan úgy érzik, hogy a kávézacc csökkenti a talaj pH-értékét (vagy növeli a savasságot), ami jót tesz a savakat kedvelő növényeknek. Ez azonban csak a mosatlan kávézaccra igaz. A friss kávézacc savas. A használt kávézacc semleges. Ha a kávézaccot műtrágyaként szeretnéd használni, dolgozd be a zaccot a növények körüli talajba. A maradék hígított kávé is hasonló hatásokat vált ki.

A használt kávézacc egyéb felhasználási módjai a kertekben

A kávézacc más célokra is felhasználható a kertben. Sok kertész szereti használni a használt kávézaccot növényei talajtakarójaként, neked is javasoljuk, hogy hasznosítsd ebben a formában a reggeli adag maradékát. Vagy ha soka  csiga a kertedben, akkor is bevetheted, ugyanis a kávézacc távol tartja a növényeidtől a csigákat. A kávéban található koffein hatásairól sok tanulmány született már. Ha a negatív hatásokat vizsgálják, akkor hajlamosak vagyunk becsukni szemeinket, azonban ha az apró betűs részeket is elolvasnánk, tudhatnánk, a kávézaccban lévő koffein negatívan hat a kártevőkre, amik emiatt elkerülik a kávézaccos területeket. Olyan elmélet is született már, , hogy a talajon lévő kávézacc macskariasztó, és megakadályozza, hogy a macskák alomdobozként használják az virág- és zöldségágyásodat. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kövér porcsin (PortulacaoleraceaL.)

a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozó, homokos területeken élő egyéves,... Tovább

takarmánykáposzta (marhakáposzta, Brassica olera-cea convar. acephala [DC] Alef.)

a ->keresztesvirágúak családjához tartozó kétéves takarmánynövény; zöldtermést az első,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Húsvét Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés virágtermesztés Zöldség