Kávézacc műtrágyaként, Kávézacc komposztálás: Milyen hatással van a kávézacc a kertben?

hirdetes

Kávézacc komposztálás- Így használd a kávézaccod tavaszi kertedben!

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden reggel friss kávé készítésével indítod a reggeledet, sőt van, hogy napi többször is főzöl frissítő feketét? A kávézacc pedig minden egyes alkalommal a kukában landol? De volt, hogy elgondolkoztál már rajta, hogy nem-e lehetne valamilyen módon újra hasznosítani? Hát lehet! Jó ötlet a kávézacc műtrágyaként való használata? Hogyan segít vagy árt a kertben használt kávézacc?

Kávézacc műtrágyaként milyen hatással?

Kávézacc komposztálása 

A kávéval történő komposztálás nagyszerű módja annak, hogy hasznosíts valamit, ami egyébként helyet foglalna a szemétlerakóban, és csak a kidobandó dolgokat gyarapítaná a kukászsákban. Az újrahasznosítás fénykorát éli manapság, és végre találtunk valamit, aminek nagy értelme is van. Hiszen kávét mindenki (najó majdnem mindenki) iszik minden nap, és feltételezzük kertészekedni is szerettek, ha az oldalunkat böngészitek éppen. Tudtad, hogy a kávézacc komposztálása elősegíti a nitrogén hozzáadását a komposzthalomhoz? Éppen ezért érdemes a kidobandó kávézaccot mától nem a szemetesbe üríteni, hanem a komposztládába! A használt kávéfilterek is komposztálhatók. A kávézacc zöld komposztanyagnak minősül, ezért valamilyen barna komposztanyaggal javasolt kiegyensúlyozni a halmot.

Kávézaccból műtrágya

A kávézacc kertészkedésben való felhasználásának lehetőségei nem érnek véget a komposzttal. A kávézacc sok mindenre használható a kertben, többek közözz műtrágyának is jó. Vajon a kávézacc közvetlenül a földbe helyezése is jótékony hatásokkal bír? Bár a kávézacc nem ad azonnal nitrogént a talajhoz, még is azt mondhatjuk, hogy igenis van értelme a kávézaccot műtrágyaként is használni! A kávézacc műtrágyaként való felhasználásának az az előnye, hogy szerves anyagot ad a talajhoz, ami javítja a vízelvezetést, a vízvisszatartást és a talaj levegőztetését. A felhasznált kávézacc elősegíti a növények növekedését elősegítő mikroorganizmusok fejlődését, és vonzza a gilisztákat. Sokan úgy érzik, hogy a kávézacc csökkenti a talaj pH-értékét (vagy növeli a savasságot), ami jót tesz a savakat kedvelő növényeknek. Ez azonban csak a mosatlan kávézaccra igaz. A friss kávézacc savas. A használt kávézacc semleges. Ha a kávézaccot műtrágyaként szeretnéd használni, dolgozd be a zaccot a növények körüli talajba. A maradék hígított kávé is hasonló hatásokat vált ki.

hirdetes
hirdetes

A használt kávézacc egyéb felhasználási módjai a kertekben

A kávézacc más célokra is felhasználható a kertben. Sok kertész szereti használni a használt kávézaccot növényei talajtakarójaként, neked is javasoljuk, hogy hasznosítsd ebben a formában a reggeli adag maradékát. Vagy ha soka  csiga a kertedben, akkor is bevetheted, ugyanis a kávézacc távol tartja a növényeidtől a csigákat. A kávéban található koffein hatásairól sok tanulmány született már. Ha a negatív hatásokat vizsgálják, akkor hajlamosak vagyunk becsukni szemeinket, azonban ha az apró betűs részeket is elolvasnánk, tudhatnánk, a kávézaccban lévő koffein negatívan hat a kártevőkre, amik emiatt elkerülik a kávézaccos területeket. Olyan elmélet is született már, , hogy a talajon lévő kávézacc macskariasztó, és megakadályozza, hogy a macskák alomdobozként használják az virág- és zöldségágyásodat. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-05-16

6 hiba, amit el kell kerülni a növények vízben történő szaporítása során – és mit tegyünk helyette

Adjuk meg új dugványainknak a legnagyobb esélyt a sikerre azáltal, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, ha vízben szeretnénk hajtatni őket! Vízben gyökereztetni

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nádképű csenkesz (Festuca arundinacea Schreb.)

a —>pázsitfüvek családjába tartozó, a —>réti csenkeszhez hasonló bojtos gyokerű,... Tovább

ló fertőző kevésvérűsége

vírus okozta, lázas rohamokban megnyilvánuló, heveny, félheveny v. idült betegség, amelynek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Húsvét Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés virágtermesztés Zöldség