Kávégépek bemutatása

Ha finom kávét szeretnél...

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kávézás sokunk számára a mindennapok részét képezi; a gőzölgő fekete segít beindítani a reggeleket, felfrissít az álmos délutánokon, vagy csak egyszerűen szeretjük az ízét. Egy megfelelő kávéfőző gép megkönnyíti a mindennapokat. Összegyűjtöttük, milyen típusok közül választhatunk, illetve mit érdemes tudni ezekről…

Milyen kávéfőzőt válasszunk?

Automata kávéfőző gépek

Nem véletlenül említjük elsőként az automata gépeket, hiszen tökéletes ízélményt képesek nyújtani számunkra. A „titok” abban rejlik, hogy ezek a gépek beépített darálóval rendelkeznek, vagyis az őrlemény mindig frissen készül közvetlenül a lefőzés előtt. Ennyit számít a frissesség…Persze érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a gépek inkább irodai és közösségi felhasználásra készülnek, otthoni használatra kissé túlzásnak tűnnek – hacsak nem lakik több kávéimádó a családban…

Szerencsére ma már kaphatók kisebb kialakítással rendelkező változatok is, amelyek kisebb háztartások számára is ideális megoldást nyújtanak. Sőt, alternatív megoldásként rendelkezésre állnak olyan gépek, amelyek nem rendelkeznek kávédarálóval. Ezeket értelemszerűen őrölt kávéval kell feltöltenünk, más tekintetben a működésük teljesen megegyezik a szokványos automata gépekkel.

A kereskedők szerint az ilyen változatok nem túl népszerűek, ami elsősorban annak tudható be, hogy a felsőkategóriás gépeket kereső vásárlók nem szívesen mondanak le a friss őrlemény által biztosított ízélményről. Persze erre a problémára is van megoldás; ha a kávébabot lefőzés előtt mi magunk őröljük, az ízvilág nem csorbul, csupán az a kérdés, van-e kedvünk ennyit pepecselni.

Kapszulás kávéfőzők 

A kapszulás kávéfőzők kifejezetten megosztják a kávéfogyasztókat; egyesek szerint a kávézás legmagasabb élvezetét nyújtják, mások szerint teljesen szükségtelenek. Tény, hogy az ilyen géppel lefőzött kávé valóban magas minőségű. Ennek több oka is van. A kávéőrlemény apró párnácskában vagy alumínium tubusban helyezkedik el, amely tökéletes aromazáró képességgel rendelkezik, vagyis maga a kávé nem szenved el minőségromlást a tárolás során. A másik „titok” abban rejlik, hogy a kapszulagyártók a magasabb minőség megtartása érdekében a világ magasan rangsorolt kávéfajtáit töltik a kapszulákba… 

Az ilyen gépek használata kifejezetten egyszerű és kényelmes, ráadásul lényegesen olcsóbbak az automata kávéfőzőknél. Ha számolni szeretnénk a ráfordított költségekkel, az esetben sokkal inkább a kapszulák árát kell figyelembe vennünk, mintsem a gépét.

Filteres kávéfőzők…

A jó öreg filteres kávéfőzők a mai napig keresettek, nem véletlenül. Kifejezetten olcsók, a működési elvük pedig nem is lehetne egyszerűbb. Bekapcsolást követően a gép forró vizet csepegtet a szűrőbe helyezett kávéra, ahol a keresztülcsordogáló forró víz kioldja a kávé aromaanyagait, így elkészül az áhított fekete ital. Persze el kell mondani, hogy ezzel az eljárással csupán gyengécske kávét főzhetünk, aminek a koffeintartalma kifejezetten alacsony. Hiába töltünk a gépbe nagyobb mennyiségű őrölt kávét, sokkal erősebb italt akkor sem készíthetünk. 

A korszerűbb változatok sok esetben melegítő tálcával, hőtároló kancsóval és időzítővel rendelkeznek. Sőt, a gyártók ma már a formatervezésre is nagyobb figyelmet fordítanak, így ezeket a készülékeket bátran elhelyezhetjük az igényes lakberendezéssel ellátott konyhákban és ebédlőkben is.

Amiről nem szabad megfeledkezni…

Akármilyen típusú gépet választunk, magas élvezeti értéket csakis abban az esetben várhatunk, ha minőségi kávét vásárlunk. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a kávégépek rendszeres és alapos tisztítása elengedhetetlen a megfelelő ital előállításához! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzatdarabolás

a —>szülőútban rekedt —> magzat megszületését akadályozó testrészének... Tovább

heterociklikus vegyület hatóanyagú gombaölő szerek

heterociklusos vegyületet tartalmazó gombaölő szerek; leggyakoribbak a nátrium-tartalmúak.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek