A gyep káros hatásai – Rendkívül káros a környezetre a gyep

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ismerjétek meg a gyep káros hatásait

A szépen művelt gyep elképesztően vízpazarló

Jöjjenek először a számok: a NASA Ames Kutatóközpontjának kutatása szerint az Amerikai Egyesült államokban személyekre lebontva 757 liter tiszta vizet kellene elhasználni ahhoz, hogy az összes gyepet megfelelő mértékben lehessen gondozni – naponta! Tehát, csak azért, hogy a házak előtt szép zöld legyen a fű, összesen 400 palacknyi vizet kellene szétlocsolni.

A kutatásból ráadásul nemcsak ez derült ki, hanem az is, hogy az amerikaiak elképesztően túlöntözik a gyepet, nem veszik figyelembe a helyi páratartalmat, ami pedig nagyban befolyásolhatja, hogy mennyi vízre van szüksége a növényeknek. 

A környezeti következményeket tovább súlyosbítják az Amerikai Egyesült Államokban azzal, hogy nem a helyi fűféléket részesítik előnyben, hanem máshonnan importálják a gyephez alkalmazott fajokat. 

hirdetes

A szép gyeppel nő a káros anyag kibocsátás

Nemcsak a házaknál alkalmazzuk a gyepet, hanem például a sportpályáknál is, amiket szintén rendszeresen kell vegyszerekkel kezelni ahhoz, hogy a gyomnövények még véletlenül se nőjenek ki. Ismét egy kutatást hoz példának a cikk, mégpedig a Kaliforniai Egyetem által végzettet.

Ennek célja az volt, hogy megnézzék, mennyi dinitrogén-oxid keletkezik a gyep kezelése után. A kutatásból kiderült, hogy míg a mesterséges, gyeptéglás parkokban a környező növényzet képes felfogni a káros anyagok egy részét, addig a sportpályákon nem történik ilyesmi, ezért sokkal több dinitrogén-oxid és szén-dioxid kerül a levegőbe. 

hirdetes

Éljünk gyep nélkül? 

Nem, nem ezt mondjuk! Viszont érdemes gondolnunk a környezetünkre is. Használjunk sokkal kevesebb vegyszert, sőt, az a legjobb, ha nem is vegyszerezünk – én például a gyepben elviselem a virággyomokat, a tarackot pedig kézzel szedegetem ki minden héten. Érdemes öntözőrendszerben is gondolkodni, így sokkal kevesebb víz megy kárba, az öntöző pont annyit fog locsolni, amennyi szükséges. Vigyázzunk együtt környezetünkre! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-02-20

Szomorú, hogy valaki képes erre - Gázolajjal öntözték meg az Újszülöttek ligetét

Elképesztő, hogy mire képesek az emberek, csak azért, mert őket zavarja valami. Most az újszülöttek tiszteletére ültetett fákat locsolták le gázolajjal.

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

2020-03-27

Tisztul a Föld a koronavírusnak köszönhetően

A koronavírus miatti intézkedéseknek köszönhetően hatalmas változások következtek be a Föld életében. Egyre jobban tisztul a levegő, ennek eredményeképpen egyre tisztább a Föld.

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


orrfolyás

az orr- és melléküregei (—>szaglószerv), a légzacskó, a torok, a gége, valamint a... Tovább

lóbagócsok (gyomorbagócsok, Gastrophilidae)

a rovarok osztályának, a kétszárnyúak rendjének családja. Csökevényes szájszervű fajok,... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem