A gyep káros hatásai – Rendkívül káros a környezetre a gyep

hirdetes

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Mindenki arról álmodozik, hogy házából kilépve csodálatosan szép gyepet lát mindenhol. Arra viszont senki sem gondol, hogy a szépen művelt pázsit rengeteget árt a környezetnek - Az ngreport.com oldalon bukkantam egy érdekes írásra, amit most megosztok veletek is, érdemes elolvasnotok! 

Ismerjétek meg a gyep káros hatásait

Érdekes dolog a gyep, bárhogy nézzük

Az évek alatt eljutott odáig a világ, hogy mindenki szépen művelt gyepet szeretne, ez ugyanis mára a gazdagság és a jólét szimbólumává vált, de mondhatjuk úgy is, hogy aki nem rendelkezik szép pázsittal, az nem annyira jómódú, nem ad magára, sokan úgy vélik, hogy még igénytelen is. Pedig az igazság az, hogy a szépen, gondosan művelt gyep eszméletlen mértékben környezetszennyező.

Ennek az az oka, hogy nagyon sok vizet, kémiai anyagot, természetellenes, mesterséges adalékot igényel ahhoz, hogy valóban mesés legyen, ráadásul károsíthatja a természetes környezetet is. Példának okáért az ngreport.com az Amerikai Egyesült Államokat hozza fel, ahol a gyepfű a legnagyobb mennyiségben növesztett növény.

hirdetes

Ez annak ellenére is így van, hogy gyakorlatilag az embereknek semmi hasznuk nem származik a gyepből, nem ehetjük meg, az állatoknak sem ad otthont, nincs benne biodiverzitás, ráadásul sok-sok vizet és vegyszer igényel a fenntartása. Nézzük részletesen, miért okoz óriási környezetkárosítást a szépen művelt gyep! 

hirdetes

A gyep káros a rovarok számára

A rovarfajok egyre inkább fogynak, sajnos ez tény – 2019-ben egy globális kutatás kimutatta, hogy a rovarfajok negyven százalékának csökken az egyedszáma, az egyharmaduk pedig már veszélyeztetett, akár egy évszázadon belül teljesen el is tűnhetnek. Köztudott, hogy a méhek nagy veszélyben vannak, de számos értékes rovarfaj is ugyanígy küzd az életben maradásért.

A szépen művelt gyepben nem érzik jól magukat a rovarok, hogy miért? Mert a tökéletes gyephez szükség van műtrágyára, vegyszeres gyomirtásra, és még sorolhatnám. A szépen megművelt, gazok nélkül tartott gyepben nincs mit beporozni, nincs nektár, nincs semmi, amivel a rovarok táplálkozhatnának.

És itt már korántsem csak az Egyesült Államokról van szó, hanem az egész világról, Magyarországon is rengeteg olyan gyepet lehet találni, ami minden, csak nem biodiverzitást elősegítő környezet. Ezzel viszont még nincs vége, a következő oldalon folytatom a problémák felsorolását! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-21

5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid

A dália csodaszép! Hoztunk is 5+1 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a csodás virágokból, mutatjuk, hogyan tudod csodássá varázsolni a dáliát!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-05-27

9 házi készítésű növényvédőszer a virágoskerthez

A házi készítésű növényvédőszerek nem csak környezettudatosak és természetesek, de az egészségesedre sincsenek káros hatással, nem úgy, mint sok bolti változatuk.

2023-04-20

Mikor, hogyan, mennyit locsold az orchideádat az optimális virágzás érdekében?

Mennyi vizet kell önteni az orchideára? Melyik a legjobb öntözési módszer az orchideák számára, hogyan alkalmazd? Mennyi vizet kell locsolni az orchideára?

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajosztályozás

megkülönböztetnek mest. és ->genetikus talajosztályozási. A mest. t. legfőbb hibája, hogy... Tovább

Táncsics Mihály Mezõgazdasági Szakközépiskola

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem