A gyep káros hatásai – Rendkívül káros a környezetre a gyep

hirdetes

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Mindenki arról álmodozik, hogy házából kilépve csodálatosan szép gyepet lát mindenhol. Arra viszont senki sem gondol, hogy a szépen művelt pázsit rengeteget árt a környezetnek - Az ngreport.com oldalon bukkantam egy érdekes írásra, amit most megosztok veletek is, érdemes elolvasnotok! 

Ismerjétek meg a gyep káros hatásait

Érdekes dolog a gyep, bárhogy nézzük

Az évek alatt eljutott odáig a világ, hogy mindenki szépen művelt gyepet szeretne, ez ugyanis mára a gazdagság és a jólét szimbólumává vált, de mondhatjuk úgy is, hogy aki nem rendelkezik szép pázsittal, az nem annyira jómódú, nem ad magára, sokan úgy vélik, hogy még igénytelen is. Pedig az igazság az, hogy a szépen, gondosan művelt gyep eszméletlen mértékben környezetszennyező.

Ennek az az oka, hogy nagyon sok vizet, kémiai anyagot, természetellenes, mesterséges adalékot igényel ahhoz, hogy valóban mesés legyen, ráadásul károsíthatja a természetes környezetet is. Példának okáért az ngreport.com az Amerikai Egyesült Államokat hozza fel, ahol a gyepfű a legnagyobb mennyiségben növesztett növény.

hirdetes

Ez annak ellenére is így van, hogy gyakorlatilag az embereknek semmi hasznuk nem származik a gyepből, nem ehetjük meg, az állatoknak sem ad otthont, nincs benne biodiverzitás, ráadásul sok-sok vizet és vegyszer igényel a fenntartása. Nézzük részletesen, miért okoz óriási környezetkárosítást a szépen művelt gyep! 

hirdetes

A gyep káros a rovarok számára

A rovarfajok egyre inkább fogynak, sajnos ez tény – 2019-ben egy globális kutatás kimutatta, hogy a rovarfajok negyven százalékának csökken az egyedszáma, az egyharmaduk pedig már veszélyeztetett, akár egy évszázadon belül teljesen el is tűnhetnek. Köztudott, hogy a méhek nagy veszélyben vannak, de számos értékes rovarfaj is ugyanígy küzd az életben maradásért.

A szépen művelt gyepben nem érzik jól magukat a rovarok, hogy miért? Mert a tökéletes gyephez szükség van műtrágyára, vegyszeres gyomirtásra, és még sorolhatnám. A szépen megművelt, gazok nélkül tartott gyepben nincs mit beporozni, nincs nektár, nincs semmi, amivel a rovarok táplálkozhatnának.

És itt már korántsem csak az Egyesült Államokról van szó, hanem az egész világról, Magyarországon is rengeteg olyan gyepet lehet találni, ami minden, csak nem biodiverzitást elősegítő környezet. Ezzel viszont még nincs vége, a következő oldalon folytatom a problémák felsorolását! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink, gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk, már késő. Most szuper vízgyüjtési tippeket mutatok.

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2020-03-27

Tisztul a Föld a koronavírusnak köszönhetően

A koronavírus miatti intézkedéseknek köszönhetően hatalmas változások következtek be a Föld életében. Egyre jobban tisztul a levegő, ennek eredményeképpen egyre tisztább a Föld.

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

További cikkek ebben a témában


idősoros elszámolás

a vállalatok gazd. eseményeinek idősoros nyilvántartását az ún. napló tartalmazza. A gazd.... Tovább

kórlefolyás

a betegség okának felmerülésétől, ill. kezdeti tüneteitől a végkifejletig lezajló... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem