A gyep káros hatásai – Rendkívül káros a környezetre a gyep

hirdetes

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV

Mindenki arról álmodozik, hogy házából kilépve csodálatosan szép gyepet lát mindenhol. Arra viszont senki sem gondol, hogy a szépen művelt pázsit rengeteget árt a környezetnek - Az ngreport.com oldalon bukkantam egy érdekes írásra, amit most megosztok veletek is, érdemes elolvasnotok! 

Ismerjétek meg a gyep káros hatásait

Érdekes dolog a gyep, bárhogy nézzük

Az évek alatt eljutott odáig a világ, hogy mindenki szépen művelt gyepet szeretne, ez ugyanis mára a gazdagság és a jólét szimbólumává vált, de mondhatjuk úgy is, hogy aki nem rendelkezik szép pázsittal, az nem annyira jómódú, nem ad magára, sokan úgy vélik, hogy még igénytelen is. Pedig az igazság az, hogy a szépen, gondosan művelt gyep eszméletlen mértékben környezetszennyező.

Ennek az az oka, hogy nagyon sok vizet, kémiai anyagot, természetellenes, mesterséges adalékot igényel ahhoz, hogy valóban mesés legyen, ráadásul károsíthatja a természetes környezetet is. Példának okáért az ngreport.com az Amerikai Egyesült Államokat hozza fel, ahol a gyepfű a legnagyobb mennyiségben növesztett növény.

hirdetes

Ez annak ellenére is így van, hogy gyakorlatilag az embereknek semmi hasznuk nem származik a gyepből, nem ehetjük meg, az állatoknak sem ad otthont, nincs benne biodiverzitás, ráadásul sok-sok vizet és vegyszer igényel a fenntartása. Nézzük részletesen, miért okoz óriási környezetkárosítást a szépen művelt gyep! 

hirdetes

A gyep káros a rovarok számára

A rovarfajok egyre inkább fogynak, sajnos ez tény – 2019-ben egy globális kutatás kimutatta, hogy a rovarfajok negyven százalékának csökken az egyedszáma, az egyharmaduk pedig már veszélyeztetett, akár egy évszázadon belül teljesen el is tűnhetnek. Köztudott, hogy a méhek nagy veszélyben vannak, de számos értékes rovarfaj is ugyanígy küzd az életben maradásért.

A szépen művelt gyepben nem érzik jól magukat a rovarok, hogy miért? Mert a tökéletes gyephez szükség van műtrágyára, vegyszeres gyomirtásra, és még sorolhatnám. A szépen megművelt, gazok nélkül tartott gyepben nincs mit beporozni, nincs nektár, nincs semmi, amivel a rovarok táplálkozhatnának.

És itt már korántsem csak az Egyesült Államokról van szó, hanem az egész világról, Magyarországon is rengeteg olyan gyepet lehet találni, ami minden, csak nem biodiverzitást elősegítő környezet. Ezzel viszont még nincs vége, a következő oldalon folytatom a problémák felsorolását! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-25

Készíts házi mosogatógép tablettát!

Hogy ha te is használsz mosogatógépet, akkor ez a cikk hasznos lesz számodra, mivel olyan módszert mutatok be, amivel sokat tudsz spórolni és környezetbarát is!

2022-04-12

5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, de mégis az

Te is újrahasznosítanál mindent, amit csak lehet? Akkor mostani cikkünket imádni fogod! Mutatunk 5 dolgot, amiről azt hitted nem komposztálható, mégis az!

2022-07-22

5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben

Sokan nem is tudják, de egyes szobanövények nem csak szebbé teszik az otthon helységeit, hanem képesek le is hűteni azokat (ráadásul a levegőt is tisztítják).

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

További cikkek ebben a témában


talajosztályozás

megkülönböztetnek mest. és ->genetikus talajosztályozási. A mest. t. legfőbb hibája, hogy... Tovább

javított földút

a földutak használhatóságának javítására a talajtípustól függően kialakított tartósabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem