A gyep káros hatásai – Rendkívül káros a környezetre a gyep

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mindenki arról álmodozik, hogy házából kilépve csodálatosan szép gyepet lát mindenhol. Arra viszont senki sem gondol, hogy a szépen művelt pázsit rengeteget árt a környezetnek - Az ngreport.com oldalon bukkantam egy érdekes írásra, amit most megosztok veletek is, érdemes elolvasnotok! 

Ismerjétek meg a gyep káros hatásait

Érdekes dolog a gyep, bárhogy nézzük

Az évek alatt eljutott odáig a világ, hogy mindenki szépen művelt gyepet szeretne, ez ugyanis mára a gazdagság és a jólét szimbólumává vált, de mondhatjuk úgy is, hogy aki nem rendelkezik szép pázsittal, az nem annyira jómódú, nem ad magára, sokan úgy vélik, hogy még igénytelen is. Pedig az igazság az, hogy a szépen, gondosan művelt gyep eszméletlen mértékben környezetszennyező.

Ennek az az oka, hogy nagyon sok vizet, kémiai anyagot, természetellenes, mesterséges adalékot igényel ahhoz, hogy valóban mesés legyen, ráadásul károsíthatja a természetes környezetet is. Példának okáért az ngreport.com az Amerikai Egyesült Államokat hozza fel, ahol a gyepfű a legnagyobb mennyiségben növesztett növény.

Ez annak ellenére is így van, hogy gyakorlatilag az embereknek semmi hasznuk nem származik a gyepből, nem ehetjük meg, az állatoknak sem ad otthont, nincs benne biodiverzitás, ráadásul sok-sok vizet és vegyszer igényel a fenntartása. Nézzük részletesen, miért okoz óriási környezetkárosítást a szépen művelt gyep! 

A gyep káros a rovarok számára

A rovarfajok egyre inkább fogynak, sajnos ez tény – 2019-ben egy globális kutatás kimutatta, hogy a rovarfajok negyven százalékának csökken az egyedszáma, az egyharmaduk pedig már veszélyeztetett, akár egy évszázadon belül teljesen el is tűnhetnek. Köztudott, hogy a méhek nagy veszélyben vannak, de számos értékes rovarfaj is ugyanígy küzd az életben maradásért.

A szépen művelt gyepben nem érzik jól magukat a rovarok, hogy miért? Mert a tökéletes gyephez szükség van műtrágyára, vegyszeres gyomirtásra, és még sorolhatnám. A szépen megművelt, gazok nélkül tartott gyepben nincs mit beporozni, nincs nektár, nincs semmi, amivel a rovarok táplálkozhatnának.

És itt már korántsem csak az Egyesült Államokról van szó, hanem az egész világról, Magyarországon is rengeteg olyan gyepet lehet találni, ami minden, csak nem biodiverzitást elősegítő környezet. Ezzel viszont még nincs vége, a következő oldalon folytatom a problémák felsorolását! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-05

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

Sajnos kárt tehet a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban a fagy, de vannak praktikák, amikkel könnyedén védekezhetsz ellene. Mutatjuk a kertész tippjeit!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

2024-03-25

Közösségi összefogással újul meg a Budai Arborétum

Az egykori Kertészeti Egyetem gyűjteményes kertjében megkezdődött a felújítási program, a MATE budai kampuszának otthont adó arborétum megtisztítása céljából.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szentendrei Árvácska Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Segítséget nyújtunk az utcára került, kóbor, beteg, éhezõ... Tovább

korreláció

különböző folyamatok, jelenségek és ezeket leíró mennyiségek közötti összefüggés. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem