A karfiol termesztése, gondozása, nevelése

hirdetes

Minden, amit a karfiol termesztéséről tudnunk kell!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudj meg mindent a karfiol termesztéséről

A karfiol ültetése

Mikor érdemes karfiolt ültetni?

A karfiolok általában 7-10 USDA között hidegtűrők, de ez az adott változattól is függ, ahogy az is, hogy mikor érdemes elültetni. Néhány fajta például akkor teljesít a legjobban, ha ősszel kerül a talajba.

Nyári fajták: az átültetés kora tavasszal kezdődik, még az utolsó fagy előtt. A magvakat tehát 3-4 héttel az utolsó várható fagy előtt kell elültetni házon belül.

Őszi szüreteléshez: ha ősszel szeretnél karfiolt termeszteni, akkor az első várható fagytól kell elkezdened visszafelé számolni, durván 6-8 hetet – ekkor ültesd el házon belül a karfiolmagokat.

Fény- és hőigény

A karfiolnak sok napfényre van szüksége, hogy jól érezze magát. Ez napi legalább 6 óra közvetlen napsütést jelent, azonban a hőmérséklet jobb, ha 15,5°C körül marad. Bizonyos fajták (Snow Crown, Cheddar, Graffiti, Amazing) jobban tűrik a meleget, és ideálisabbak lehetnek itthoni termesztésre. Ha igazán forró nyárra számítasz, akkor maradj inkább az őszi termesztésnél.

hirdetes

Talajigény

A karfiolnak jó vízelvezetésű talajra van szüksége, lehetőleg 6,4 és 6,8-as pH érték között. Fontos, hogy a talajt sok organikus anyaggal (trágya, vagy komposzt) kell dúsítani.

Kiültetés

A csírázási idő durván egy hét a legtöbb fajtánál, hasonlóképpen a káposzták családjának többi tagjához. A palántákat 2-3 héttel az utolsó fagy után kell kiültetni. Mivel sok helyre van szükségük, nem javasolt növénytartóba helyezni őket – kerüljenek közvetlenül a kerti ágyásokba. A karfiolok a szokottnál is kényesebbek, ha az ültetési távolságról van szó.

hirdetes

Ha túl közel kerülnek egymáshoz, akkor fejlődésük megakad, és előfordulhat, hogy még fejet sem teremnek majd (nem is beszélve arról, hogy a „tömegben” gyorsabban terjednek a betegségek és kártevők is). A karfiolpalánták között legalább fél métert hagyj a sorokban, a sorok között pedig legalább 75cm-t. A következő oldalon a karfiol gondozásáról fogok beszélni, érdemes velem tartani ott is! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

céges rendezvényhelyszín Budapest

Cégünkkel találtunk egy olyan szórakozóhelyet, ahova azóta is folyamatosan visszajárunk.... Tovább

lábállások (lábszerkezet)

a —>végtagok egyes részeinek megítélésén és értékelésén kívül a... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség