A karfiol termesztése, gondozása, nevelése

Minden, amit a karfiol termesztéséről tudnunk kell!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A népszerű, mutatós megjelenésű karfiol számos fogás hozzávalója, azonban a káposzták családjának többi tagjához képest valamivel több törődést igényel. Kényes fajtának számít, mert a hőingadozások és egyéb külső tényezők könnyedén elszíneződéseket, vagy más fejlődési rendellenességeket okozhatnak nála.

Tudj meg mindent a karfiol termesztéséről

Karfiol: ezeket érdemes tudni

Azonban senkit sem szeretnénk eltántorítani a karfioltermesztésről, hiszen némi kitartó kísérletezéssel és sok odafigyeléssel akár te is versenyérett darabokat nevelhetsz kertedben. Akár fehér, akár zöld, narancssárga, vagy éppen lila változatot szeretnél szüretelni, a kitartó munka garantáltan meghozza majd a gyümölcsét (pontosabban ez esetben a zöldségét). Nézzük, hogy hogyan termesztheted meg te is ezt a sokoldalú, keresztesvirágú csodát!

A karfiol fajtái – Attól függően, hogy a világ mely pontján készülsz karfiolt termeszteni, más és más fajták, változatok lehetnek ideálisak számodra. Íme néhány a legnépszerűbbek közül.

Goodman – Egy korán érő karfiolfajta, amely kisméretű, de egyenletes fejeket terem. Finom, diószerű íze van, és puha virágokat hoz.

Steady – Ez a vaskos fajta több éghajlaton is jól érzi magát. A sűrű, fehér fejet hatalmas külső levelek védik, így ezek védelméről nem kell külön gondoskodnod.

Cheddar – Ha szeretnél némi színt vinni kerted felhozatalába, akkor ez az egyik karfiolfajta, amit érdemes megfontolni. A Cheddar karfiolokat a béta-karotin színezi sárgává, ami a sárgarépák színéért is felelős. Korán érő fajta, ami 58 nap alatt szüretelhetővé válik. A sárga virágocskák színe még intenzívebbé válik, ha megfőzöd őket!

Minuteman – Ez a hibrid fajta az egyik legkorábban (51 nap alatt) érő típus, így kiváló azoknak a gazdáknak, akik minél előbb szeretnék karfiollal gazdagítani főztjeiket (vagy akik nem szeretnek a nyári forróságban szüretelni). Egy jól megtermett Minuteman feje akár 900 gramm is lehet.

Freedom – Egy másik hibrid, ami a hidegebb és melegebb időjárást is képes elviselni, és leveleivel gondoskodik önmaga védelméről.

Amazing – Az Amazing fő előnye, hogy feje bármilyen méretben leszüretelhető, ezen kívül nem igényel külön védelmet, mert saját leveleivel oldja meg ezt magának.

Basileo – Ez a zöld hibrid gyorsan megérik, ezért remek az olyan területekre, ahol a tavasz általában hűvösebb, de a nyár már forróbb.

Snow Crown – Egy jó ízű fajta, ami jó választás kezdőknek, mert sok betegségnek ellenáll.

Graffiti – A graffiti karfiolok intenzív lila színére garantáltan mindenki megjegyzést tesz majd az asztalnál. Ez a hőálló fajta 70 nap alatt érik meg, főzés hatására pedig kék színt vesz fel. A következő oldalon mindent elmondok a karfiol ültetéséről, gondozásáról, megéri lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

éves gyulladás

olyan gyulladás, amelynek jellemzője a nagy mennyiségű bűzös izzadmányképződés, a... Tovább

radioaktivitás

a kém. elemeknek az a tulajdonsága, hogy spontán nagy energiájú sugarakat bocsátanak ki... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség