Kardszárnyú delfin támadás Portugáliában: Kardszárnyú delfinek támadtak meg és süllyesztettek el egy egész hajót

Kardszárnyú delfinek támadtak meg és süllyesztettek el egy egész hajót

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Be kell, hogy valljam, hogy amióta az egyiptomi cápatámadások történtek, egy kicsivel jobban izgulok, amikor tenger közelébe kerülök. Már hajókázva is azon töröm a fejemet, hogy vajon itt biztonságban vagyunk? Igen, túlaggódom. Most még is érkezik a hír, hogy egy egész hajót süllyesztettek el kardszárnyú delfinek, azaz gyilkos bálnák, szerencsére a rajta utazók megmenekültek!

Kardszárnyú delfin támadás Portugália 2022

Gyilkos bálnák süllyesztettek el egy halászhajót

Amikor olvassuk a hírt, hogy kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy hajót, a remek képzelőerőnknek köszönhetően hajlamosak lehetünk azt látni szemeink előtt, ahogyan legalább egy közepesen hatalmas hajót szednek szét ezek az egyébként nagyra nőtt állatok. Természetesen ilyenről szó nincsen, egy apró halászhajóról van szó, ami mégígy is igen nagy falat lehetett nekik. Szerencsére a rajta utazók megmenekültek, ugyanis még időben sikerült riasztaniuk a portugál haditengerészetet. Igen eddig kihagytuk, az eset Portugália partjainál történt, egészen pontosan 11km-re Sines tengerparti városától, tehát eléggé benn a tengerben, és nem a strandok környékén! A támadásban 5 egyed vett részt. Miért támadtak a gyilkos bálnák, miért kellett neki az egész hajó?

„A haditengerészet a lisszaboni Tengeri Kutatási és Mentési Koordinációs Központon (MRCC) keresztül, a Sines kikötő kapitányával együttműködve koordinálta a vitorlás mentőtutaján tartózkodó öt legénységi tag mentését, miután az elsüllyedt orkánokkal folyatatott interakció során, 11 km-re a parttól” – áll a közleményben.

Ezért támadhattak a gyilkos bálnák

A tengerben lévő állatok támadása mindig a vadászattal, a zsákmányszerzéssel függ össze. Éppen ezért van az, hogy nem szabad halászterületek mellett strandolni sem, ugyanis a préda a ragadozókat is csábítja. Az z Atlanti-óceánnak ezen a részén nem számít ritkának ez az eset. Szakmai körökben már többször volt róla szó, hogy ezek a támadások milyen nagy problémát jelentenek. Ez a támadás most különösen agresszív volt, de 2020 nyara óta egyre szaporodnak az ehhez hasonló esetek. Szakértők szerint a felnőtt gyilkos bálnák pusztán azért célozzák és támadják meg a hajókat, hogy megtanítsák a fiataljaikat tonhalra vadászni. A szaporodó esetszám arra enged következtetni, hogy egyre több egyed tanulja el ezt a hajókkal folyatatott interakciót. Más tudósok szerint csupán önvédelemből támadnak a tengeri állatok.

„Ez nem bosszú. Csak elővigyázatosságból cselekszenek”- Alfredo López, a tengeri emlősök tanulmányozásával foglalkozó koordinátor.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-03-18

Ezt minden kutyatartónak tudnia kell: így tudod megmenteni kutyádat

Megismerheted ebben a cikkben a leggyakoribb tévhiteket a külső paraziták elleni védekezésről, és megtanulhatod, hogyan óvhatod meg kutyádat egész évben te is.

2024-03-18

Sokan nem tudják: Ezek a tavaszi virágok mérgezőek a kutyákra

Kutyatartóként nagyon óvatosnak kell lennünk, mert elég egyetlen óvatlan pillanat, és meg is van a baj. Több olyan tavaszi virág van, ami mérgező a kutyákra.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-03-26

A tavasz dalnoka: 5 érdekes tény a barátposzátáról

Fedezd fel az 5 legérdekesebb tényt a barátposzáta madárról: történelmi hátterük, táplálkozási szokásaik, társas viselkedésük, hosszú vándorlásaik történetével!

2024-04-08

Itt a tavasz, jönnek a fecskék: így vigyázz rájuk!

Elérkezett az április és vele együtt a fecskékre is számíthatunk, akik nem csak aranyos, de hasznos madarak is. Vigyázz rájuk te is, segítünk tippjeinkkel ebben!

2024-04-04

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Áprilisban egyre több madár lepi el a kerteket és dalolnak csodás dallamokat, fedezd fel te is a cikkünkben, hogy melyek a leggyakoribb madárkák a kertben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aberráció

rendellenesség, a szabályostól való eltérés; pl. fejlődési rendellenesség,... Tovább

genetikai kód

a fehérjékben levő aminosavak sorrendjét meghatározó jelrendszer, a dezoxiribonukleinsav... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos