A karalábé termesztése és tudnivalók

hirdetes

A karalábé termesztése a kertben

SzSz, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A karalábé a levesek egyik alapja, emellett önmagában is rendkívül finom, és tele van vitaminnal. Hogyan termesszük a kertben? Mit kell a karalábéról tudni?

A karalábé termesztése és tudnivalók

A karalábé sokoldalú zöldség, amelyet magában vagy számos receptben felhasználatunk. Ugyan nem sokan fogyasztjuk, mégis a húsleves egyik alapja, de rengeteg finom étel készíthető belőle. Sőt, akár több káposztaféle helyettesítésére is kiváló. A karalábé a káposztafélék csoportjába tartozik. Nyersen fogyasztva friss, ropogós. Magas vitamintartalma miatt a gyógyászatban is előszeretettel használják méregtelenítésre. 
 

A karalábét könnyű termeszteni, még a kezdő kertészeknek is. Akár már a szezon előtt elültethetjük a borsóval és a retekkel egyidejűleg. A karalábé nagyon hidegtűrő növény, és ideális esetben már a talaj felmelegedése előtt betakaríthatjuk. A karalábé íze a betakarítás napján a legzsengébb. 

hirdetes


A karalábé fényigénye

A karalábénak teljes napfényre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően nőjön és jellegzetes ízét megkapjuk. Mivel a karalábé egy gyorsan fejlődő, kora szezoni zöldség, érdemes akár olyan fák közelébe ültetni, amelyek még nem hajtottak ki, így nem árnyékolják a növényt egyáltalán. 
 

Talaj

Habár a karalábé nem gyökérzöldség, ugyan azokat a körülményeket kedveli, mint a sárgarépa vagy a retek: nedves, gazdag, agyagos. Emelt ágyással például zsengébb karalábékat kapunk. 

hirdetes


Vízigénye

A karalábét folyamatosan öntözzük, hiszen a nedves talajt szereti. Szerencsére a hideg tavaszi talajban nem nehéz nedves közegben tartanunk. A talaj tápanyagtartalmának növelése érdekében a vízbe érdemes komposztteát alkalmazni minden alkalommal. 


Hőmérséklet és páratartalom

Mint sok káposztaféle, a karalábé is legjobban a hűvösebb időben nő. A nyári hőmérséklet érkezésével a karalábé már be is takarítható. A be nem takarított növények a meleg időjárásban virágzásnak indulnak, és ebben az esetben már nem olyan finom az ízük. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

talajsimító

egyszerű, házilag is elkészíthető eszköz, amely a megművelt talaj felszínének... Tovább

túlsarjadzás (vadhús)

A sarjadzó szövetnek a sebgyógyulását (a behámosodást) zavaró túlműködése.Többnyire a... Tovább

Tovább a lexikonra