Karalábét termesztenél? Mutatunk egy jó trükköt rá!

hirdetes

Karalábét termesztés trükkje!

GE.
karalábé

A Zineb vagy Orthocid gombaölő szert szórja ki az ágyás talajára, és enyhén kaparja be, hogy elkerülje a palánták nyugalmi állapotát. Érzékeny a hőmérséklet-változásra, még akkor is, ha nem igényel sok meleget: a fagyponthoz közelítő alacsony hőmérsékleten úgy hat, hogy később inkább kikel, mint gumókat képez. Túl magas hőmérséklet esetén azonban csak a lombozat fejlődik ki, a gumó pedig fejletlen marad.

Amikor karalábét termesztünk, a palánták minősége jelentősen befolyásolja vállalkozásunk sikerét. Csak jó hírű szolgáltatótól vásároljunk palántákat; olyan palántákat keressünk, amelyek fiatal, de egészségesek, erős, zömök, sötétzöld levelekkel. Ha tápkockában vagy tenyészedényben nevelték elő őket, akkor még néhány napig ajánlatos kiültetésük előtt edzeni a palántákat: szabadban, a napfényen tartani és keveset öntözni.

Fólia alatt magvetés


A fólia alatti hajtatás közepén történ magvetéssel kezddik a fólia alatti hajtatás közepén történ magvetéssel kezddik a fólia alatti hajtatás közepé A rendelkezésünkre álló helyet a lehet legjobban kihasználjuk, hogy a magvetéstl számtott négy hét mlva lehet a palántákat an ftetlen fóliasátorba kiültetni 30 x 15 cm A palánták növekednek a legsebesebben nappal 8-12°C-on, éjjel 4-8°C-on Ahhoz, hogy ezt a hmérsékletet tartsuk, szükséges, hogy a küls hmérsékletnek megfelelen szellztessünk, illetve tartsuk zártan a sátrat, illetve tartsuk zártan a sátrat

hirdetes

Karalábé palánta kiültetés


Április elején a jól fejlett palántákat jól előkészített zöldségágyásokba lehet ültetni, 30 x 25 cm-es sortávolsággal és karózással. A karfiol sokoldalúan hasznosítható növény, amely sokféle termelési környezetben jól működik. Összekeverhető a napos retekkel, amelyeket előzőleg egy ágyásba vetettek. Olyan ágyásokba is ültethető, ahol a fő növény a paradicsom, a paprika vagy a padlizsán. Mire ezek palántái megszilárdulnak, a karalábét már leszedték és elfogyasztották.

A karalábé májusi és júniusi vetése az első lépés a téli tárolásra szánt karalábé termesztésében. A palántákat négy-öt hetes korukban 40 × 20 cm-es sortávolsággal ültetjük ki, mivel leveleik és gumóik erősebbek, mint a korai növényeké. A palántadőlés gyakori probléma az újonnan ültetett palántáknál, amely a talaj tisztításával (Zineb, Orthocid) elkerülhető. Ültetés előtt a talajfelszínre kell szórni és be kell gereblyézni a tételeket.

hirdetes

Karbantartás


A palántákat rendszeresen öntözze, hogy a talajfelszín ne száradjon ki. Minél többet kapálunk, annál kevesebb gyomnövény versenyez a növényeinkkel, és annál több víz marad a talajban a növények számára. Jó ötlet az is, ha egyszer vagy kétszer könnyen oldódó vagy lombtrágyával tápoldatozunk.

A korai típusok akkor szedhetők, amikor a gumók átmérője 6-8 cm, míg a késői változatok gumói 8-12 cm átmérőjűek és a legízletesebbek. Az egyre fejlettebb gumókkal rendelkező növényeket fokozatosan szedik. Nem érdemes egyszerre nagy mennyiségű karalábét termeszteni, mivel a gumók menthetetlenül elrohadnak. A növények gyökereivel húzzuk ki a növényeket, ami nem nehéz, mivel a karalábénak kicsi a gyökérzete. A gyökeret metszőollóval vagy éles késsel aprítják fel, miután a hatalmas leveleket leszedték.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


átoktüske (Cenchrus pauciflorus Benth.)

a—>pázsitfüvek családjába tartozó, egyéves, heverő szárú gyomnövény. Rövid... Tovább

magfejtő gépek

az olyan cséplőszerkezetek összefoglaló neve, amelyek bizonyos hüvelyes és gumós növények... Tovább

Tovább a lexikonra