A karácsony szimbólumai

A karácsony sokak által alig ismert szimbólumai

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A karácsony szimbólumait mutatom be

A karácsony szimbólumai – A csúcsdísz

A karácsonyfán található csúcsdísz Jézust, a megváltót, a felemelkedett embert jelképezi, aki eljutott a csúcsig. Gyakori volt régebben, de még ma is, hogy üstökös alakú csúcsdíszt helyezünk el a fán, mivel egy ilyen formájú csillag hozta el a hírt a Napkeleti Bölcseknek, mely szerint megszületett a Megváltó. 

A karácsony szimbólumai – A girlandok

A karácsonyfán található girlandok befonják az életfát, akár a kígyó. Ezek a girlandok emlékeztetnek az eredendő bűnre, a bibliai teremtéstörténet életfáján is kisértőként jelent meg, ő adta hírül az embereknek a tudást, és ő indította el az élet spirálján, miatta űzetett ki az Istenember Ádám, és társa, Éva a Paradicsomból. 

A karácsony szimbólumai – Az angyalok

Advent angyali kék, piros, fehér, valamint lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre – az angyalkák az ő hangjukra figyelmeztetnek. 

A karácsony szimbólumai – Arany és ezüst színek

A gazdagságot jelképezik kívül és belül egyaránt – a Nap és a Hold, a Rák és az Oroszlán színei. Éppen ezért van az, hogy a legtöbb karácsonyi szimbólum arany, valamint ezüst színben tündököl. 

A karácsony szimbólumai – A szaloncukor

A szaloncukor a boldogság egyik nagy forrása – a csokoládé és a belőle formált téglácskák a Boldogság Házának építőköveit jelképezik. Ebből adódik az is, hogy jobb, ha nem vásároljuk, hanem mi magunk készítjük a szaloncukrot. 

A karácsony szimbólumai – A mézeskalács

A mézeskalács formái (angyal, fenyő, csillag) tükrözik az összes többi jelképünket. Igazából a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi a mézeskalács. 

A karácsony szimbólumai – A gyertya

Nemcsak a gyertya, hanem az égősor is három sík, a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng, a szentháromság üzenete, a fény megérkezése, a fiú születése. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

páni félelem

az állatok rendellenes — indulati zavarai közé tartozó — magatartási reakciója.... Tovább

izotópok

az azonos rendszámú, de különböző tömegszámú atomok; atommagjaik azonos számú protont,... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony