Drágább lesz az idei karácsonyfa

Drágább lesz az idei karácsonyfa

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Már december első hetében megjelentek a fenyőárusok az utcákon, piacokon. Aki teheti, ne siessen a vásárlással, mert december közepéig vágják a karácsonyfát. Egy-egy karácsonyi szezonban másfélmillió fenyőfát vásárolnak meg Magyarországon, hogy szent estére feldíszítsék.
Drágább lesz az idei karácsonyfa, fenyőárusok, piac, utca, karácsonyfa, karácsonyi szezon, fenyőfa, Magyarország, Szent este, erdőművelés, exportőr, Dánia, importfa, nordmann, fekete fenyő, gyökérlabd

Ennek tekintélyes része import, ami hazai fenyő, jobbára azt sem erdőművelésben termesztik, hanem magántermelőnél, így a fák kivágásával nem keletkezik kár a honi flórában.


Az idén viszont a szokásosnál szűkösebb lesz a kínálat. A mostani meleg ugyanis nem tett jót a fáknak, ráadásul a legnagyobb exportőrnek számító Dániából sem érkezik sok fa, ugyanis egy korábbi termőhely váltási program miatt az idén csökkent a vágásértett fák száma. A legtöbb importfát egyébként Dániából vásároljuk. Az óceáni klímán ugyanis nincs olyan szélsőséges hideg, ami károsítaná a kis fák csúcsát. (Az Alpok, vagy a Kárpátok magasabb tájain viszont épp ezért kevés szép formájú fát találni.)


A hazai piacon évről évre kevesebb fát vásárolnak, s leginkább a hagyományos luc és ezüstfenyő iránti kereslet csökken. Az idén a lucfenyő méteréért 800 - 1200 forintot kell fizetni. Az ezüstfenyő ára 1500 - 1800 forint körül várható. A fekete fenyő gyakorlatilag eltűnt a karácsonyfa kínálatból. Ellenben a dán nordmann egyre népszerűbb. Aki ilyen fát akar vásárolni, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlni, méterenként 4000 - 5000 forintot kérnek a majd a kereskedők. A két-három méter feletti fákra általában egyedi árat állapítanak meg.


Akinek a fenyőillat és a frissen vágott fa hangulata nem hiányzik, válogathat a kínai műfenyők közül is. Egyegy szebb, világító fűzérrel is feldíszített fa ára nagyjából megegyezik a nordmann fenyő árával.


Favásárlásakor ugyanakkor nem árt az óvatosság. Szabó Fruzsina, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke arra figyelmeztet: azokat az importfenyőket, amelyeket minőségi kifogások miatt az árudák nem vettek át, nepperek vásárolták fel és árusítják. Jellemzően bevásárlóközpontok környékén tetszetős nejlonhálóban, gúzsba kötve kínálják az akciós fákat. A díszítéskor azonban váratlan lehet meglepetés: a főágak többsége hiányzik. A gyökeres fáknál meg kell mozgatni a gyökérlabdában a fenyőt, ugyanis csak annak a fácskának van esélye a túlélésre, amelyik jól behálózta gyökerével a földlabdát.


A tapasztalat azt mutatja: a faiskolákban, az állandó kertészeti árudákban érdemes vásárolni. Itt ugyan az árak valamivel magasabbak, de többnyire válogatott, minőségi árut tartanak, és valamilyen vásárlási kedvezményt is adnak. Van, ahol, a teljes ár levásárolható, másutt az ünnep után visszaadják a fenyőre költött pénz egy részét.

Forrás: Népszabadság

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Zalaegerszegi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal   ... Tovább

szulákpohánka (szulákkeserűfű,Bilderdykia [Fagopyrum])

A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó nemzetség. Elterjedt gyom a mélyre... Tovább

Tovább a lexikonra