Így hasznosítsd újra a karácsonyfádat az ünnepek után

Ne dobd ki! - 7 kreatív módszer a karácsonyfa felhasználásához

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Lehet, hogy az ünnepeknek a vége, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kell búcsúznunk a karácsonyfánktól . Azok számára, akik a valódi fák mellett döntöttek, rengeteg okos, környezetbarát mód kínálkozik ezek újrahasznosítására. Évente hatmillió karácsonyfát dobnak ki, az ünnepek után ez 250 tonna fát jelent. A jó hír az, hogy nem kötelező kidobni a fát, amint beköszönt a január – számos kreatív alternatíva létezik. 

Karácsonyfa felhasználása

1.Az ágak segítségével készíts madáretetőt a kertben

Vágd le az ágakat, vond be vajjal vagy margarinnal, majd forgasd meg madármagokban . Fogj egy barna madzagot, és akaszd fel az ágat a kertedben. Nem telik el sok idő, amikor máris rengeteg csipogó madarat fogsz látni a kertedben, akik jöttek meglátogatni téged a finom csemegéért cserébe. 

2.Használd a tűleveleket illatos tasakok készítéséhez

Ragaszkodj a karácsony illatához még egy kicsit úgy, hogy a tűleveleket kis szövetzacskókba pattintsa. Ezeket könnyedén elkészítheted saját magad, úgy, hogy kis szövet tasakokba helyezed a leveleket. Javasoljuk, hogy a szekrény vagy fiókok hátuljára helyezd őket, hogy friss, téli illatúak legyenek. Ragyogó ajándék akár barátoknak is.

3.Ültessük újra a kertben földlabdás fenyőnket

Az egyik legegyszerűbb dolgunk – ha van helyünk a kertben, és a karácsonyfánk földlabdás– az, hogy a fáinkat a szabadba ültetjük ki. Ápold jól, és lehet, hogy jövőre karácsonyra vissza tudod vinni a lakásba. Mivel minden ünnepi időszak végén több millió fát dobnak ki, újraültetésük nagyszerű dolog a környezet védelmében ebben az évszakban.

4.Használd komposztként 

A karácsonyfa tűleveleit add hozzá a komposzthalomhoz. Ügyelj arra, hogy csak kis mennyiséget használj. A tűlevelek mellett az egész karácsonyfát is rátehetjük a komposztra, ha előbb apró darabokra vágjuk.

5.Használd az ágakat koszorúkhoz

A koszorúkat gyönyörűen fel lehet akasztani a bejárati ajtóra, nem csak karácsonykor. Az ágak koszorúvá varázsolása egy csodálatos módja annak, hogy újrahasznosítsuk a fát – és kreatívak legyünk januárban. Szükséged lesz kötődrótra, ollóra, további virágokra (ha fel szeretnéd azokat is tenni) és kézműves habszivacsra, hogy a koszorú hosszabb ideig tartson.

6.Add az állatoknak oda téli menedéknek

Ha nem vagy biztos benne, mit kezdj karácsonyfáddal az ünnepek után, fontold meg, hogy a kertben egy védett helyre helyezed, ha nem is a fát, de néhány ágát, ahol a madarak esetleg megfészkelhetnek. Azt kiemelnénk, hogy semmiképpen se dobd közeli erdőbe ki, mert az környezetszennyezésnek minősül! 

7.Ha van kerti tavad, aprítsd fel a fát menedéknek 

A karácsonyfa újrahasznosítása nemcsak környezetbarát, hanem egyben remek módja is annak, hogy a tó környezetét védelmezze. Miután lekerült a díszekkel és girlandokkal feldíszített karácsonyfa, ne sietjünk azonnal a kidobással. Ehelyett gondoljunk arra, hogy a fa törzse és ágai kitűnően szolgálhatnak új célra a kertben.

Helyezzük a karácsonyfát a kerti tó fölé, de vigyázzunk, hogy stabilan legyen rögzítve. Az elhelyezésével két fontos célt érhetünk el. Először is, a fa búvóhelyet biztosít a madaraknak, különösen hideg téli napokon. Másodszor, a faágak és törzs árnyékot vet a vízfelszínre, csökkentve a tó vízmelegedését és segítve megőrizni a víz minőségét.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-03-26

Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!

Idén húsvétkor szeretnél valami extrán jó kalácsot csinálni, ami eltér a hagyományostól? Akkor készítsd el a colombat, az olaszok húsvéti kalácsát, imádni fogod!

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

feltételes reflex

az egyedi élet folyamán kialakult reflex, amely akkor jön létre, ha egy adott feltétlen... Tovább

kutyatej (Euphorbia)

a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó fajgazdag nemzetség. Az Alföldön gyakori,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Karácsony Ünnep