Hogyan öntözzük a karácsonyfát, ha vágott és hogyan, ha cserepes?

hirdetes

Hogyan öntözzünk karácsonyfát – szakértői tippek kivágott és gyökeres fákhoz

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Csodálatos ünnepi lombokra vágysz? Ezzel a tanáccsal meglesz! Bár ha egy igazi karácsonyfát választunk a műfa helyett, mindig szebben néz ki, minden bizonnyal hozzátartozik a karbantartás, nevezetesen az öntözés. Mutatjuk, hogyan csináld!

karácsonyfa öntözése

Így kell öntözni a karácsonyfát

A karácsonyfa megfelelő öntözése elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy a szezon során a legjobban nézzen ki végig a fánk. A karácsonyfa gondozásának ismerete és az öntözési rutin betartása azonban a vásárolt fa típusától és a hozzá való alaptól függ.

Akárhogy is van, akár vágott, akár cserepes karácsonyfánk van, a rendszeres öntözés segít életben tartani a karácsonyfát, és megakadályozza a tűhullást, így az újévig megőrzi csodálatosan ünnepi vonzerejét.

Cikkünkben kertészeti szakértők elmagyarázták, hogyan kell megfelelően öntözni a karácsonyfát, hogy tartós karácsonyi dísz legyen.

Hogyan öntözzük a karácsonyfát

Az otthonodban található igazi karácsonyfa típusa megváltoztatja az öntözés módját, a kivágott fák és a gyökeres fák kissé eltérő gondozást igényelnek. Szerencsére mindkettőt könnyű életben tartani.

VÁGOTT KARÁCSONYFA ÖNTÖZÉSE

Ha vágott karácsonyfád van (gyökerek nélkül), akkor érdemes egy centimétert levágni a törzs aljáról, mielőtt felállítanánk. Ha frissen vágott karácsonyfát beltéren állítunk fel, vágjunk le körülbelül egy hüvelyknyit a törzs tövétől egy panelfűrésszel, mielőtt megtámasztva, egy vödör vízbe állítanánk. Ez lehetővé teszi, hogy a fa a lehető legtöbb vizet szívja magába a díszítés előtt. A törzs levágása lehetővé teszi, hogy a fa több vizet szívjon fel – akárcsak a vágott virágok egy vázában.

hirdetes

Ha a fa a helyére került, és hozzáadtad a karácsonyfadísz-ötleteidet, célszerű minden nap öntözni. Bár ez túlzásnak hangzik, a napi egyszeri öntözés sima vízzel segít megőrizni a fa friss megjelenését a szezon során, és meghosszabbítja élettartamát.

Gyökerei nélkül a karácsonyfa gyorsabban romlik – ezért természetesen nem ideális, ha a hónap elején szeretnénk felállítani a fát.

hirdetes

A különböző méretű fáknak különböző mennyiségű vízre van szükségük, a hat láb magas fáknak pedig egy gallon vízre van szükségük naponta. Egyszerűen figyeld a faállomány vízszintjét, hogy megbizonyosodj arról, hogy a víz soha nem megy a törzs alja alá – a fa frissen tartása érdekében a legjobb megoldás egy víztározóval ellátott állvány kiválasztása.

GYÖKERES CSEREPES KARÁCSONYFA LOCSOLÁSA

Miután a cserepes karácsonyfát megszoktad, hogy bent van, az öntözés olyan egyszerű, mint nedvesen tartani a talajt, de nem áztatni. A kivágott karácsonyfával ellentétben valószínűleg nem kell minden nap meglocsolni a cserepes fát, hogy boldog legyen, ami azt jelenti, hogy egy kicsit kevesebbet kell karbantartani.

A cserepes fákat rendszeresen öntözni kell, de kerüljük a túlöntözést, ha pár naponta ellenőrizzük a tartály nedvességtartalmát. Ehhez az ujjaddal ellenőrizd, hogy pár centiméternyire nedvesség van-e a talajban. Ha a talaj túl nedvesnek tűnik, a gyökerek elrothadhatnak, és ha a fa túl száraz, a tűk megbarnulnak és lehullanak.

A cukros víz valóban segít tovább életben tartani a karácsonyfát?

A karácsonyfához nem szükséges cukrot hozzáadni a vízéhez. Ha cukrot vagy bármilyen más tartósítószert adunk a vízhez, az sem segíti a fa frissességét jobban, mint a sima víz – a cukros víz valójában több rosszat is okozhat, mint hasznot, megakadályozva a tiszta víz megfelelő felszívódását, és a fa hamarabb hullatja majd tűit. Csak sima csapvízre vagy összegyűjtött esővízre van szüksége karácsonyfádnak.

Permetezzük vízzel a fát?

Nem kell egy igazi karácsonyfa tűit vízzel permetezni. Ez nem jelent előnyt a fának, és gyakran veszélyt jelenthet – különösen, ha lámpák vannak a fán. A vízpermetezés a dekorációkat is károsíthatja.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vízmosás

A víz által okjozott erózió, a gyors lefolyású, lezúduló, ált. csapadékból származó... Tovább

szulák (Convolvulus)

A szulákfélék (Concolvulaceae) családjának nemzetsége. Apró sz. v. folyondár (C. arvensis... Tovább

Tovább a lexikonra
Ünnep