Így termessz kamillát sikeresen! Trükkök

Így termessz kamillát! - A legnépszerűbb gyógynövény termesztésének titkai

GE., ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A valódi kamilla egy jól ismert növény, amelyet gyulladások, gyomor- és bélproblémák gyógyítására használnak. Többféle magban kapható, mindegyik változatos hatóanyag-tartalommal; az amatőr kertészek számára ez valószínűleg nem jelent jelentős tényezőt. A vetés késő nyáron vagy kora ősszel kezdődik. Ekkor lehet a legnagyobb terméshozamot elérni.
A valódi kamilla alacsony fenntartású növény, amely megfelelő körülmények között akár a telet is túlélheti.

kamilla

Általános tudnivalók:

 • Kamilla (valódi) (lat. Matricaria chamomilla)
 • Az Asteraceae egy növénycsalád, amely számos különböző virágfajt tartalmaz (latinul: Asteraceae).
 • Dél- és Kelet-Európa, valamint Nyugat-Ázsia a termék származási helye.
 • Augusztus vége-szeptember eleje a legjobb időpont a vetés megkezdésére.
 • Szeptember-október (virágzás és betakarítás).
 • 15-20 cm magas
 • Gyógynövény, gyógyszerként használt növény.
 • A rebbenő virágzat és a kupolás virágzat a faj két különlegessége.

Földrajzi elhelyezkedés és talajviszonyok

A valódi kamilla jól fejlődik homokos talajban, lehetőleg kissé homokos talajban, amely sok napfényt kap. Félárnyékos helyen is vethető. Az optimális fejlődéshez a helynek csak enyhén nedvesnek kell lennie. A talaj pH-értéke 6,5 és 8 között legyen, és lehet enyhén savas vagy lúgos (bázikus). A környezet azonban nem lehet túl savas, mert a kamilla nehézfémeket szívhat fel. Ha egyáltalán lehetséges, a talajnak tápanyaghiányosnak kell lennie. Ha valódi kamillát szeretne termeszteni, fekete talajt válasszon. A
 

Talajhelyzet áttekintése a következő:

 • világos vagy kissé árnyékos helyen, agyagos, homokos talajjal.
 •  
 • Meleg és nagyon enyhén nedves talaj az ideális.
 • A 6,5 és 7,5 közötti pH-érték az ideális.

Vetés


Vetés előtt távolítsa el a gyomokat. Ezután a földet addig kell lazítani, amíg finom és morzsalékos nem lesz. A talajhoz komposztot lehet adni, hogy még alkalmasabbá tegyük. Az igazi kamillamagokat nem ültetik el, és az ültetés után nem fedik be földdel; ezt a növényt fénycsírának nevezik. Ültetés után a magot csak finoman szabad összetörni. Az első baktériumok nagyjából egy hét múlva kezdenek csírázni.

A vetés lépései dióhéjban:

 • A gyomokat ki kell tépni.
 • A földet lazítással tegyük morzsalékossá.
 • Ha szükséges, keverjen komposztot a talajba.
 • A magokat nem szabad földdel betakarni.
 • Körülbelül egy hét múlva megjelennek az első palánták.

Telelés


Nem kérdés, hogy a tél beállta előtt kell vetni: Ha a kamilla már eléggé megnőtt ahhoz, hogy a kis rozetta látható legyen, a növény biztonsággal átvészeli a téli időszakot, ha megvédjük a fagytól, például szalmával letakarva. Amikor tavasszal beköszönt a hideg időjárás, problémák léphetnek fel. Ez az éghajlati változás váratlanul érte a növényt. Ennek következtében a virágok kevesebb virágot hoznak. A magokból a téli hónapok elmúltával kifejlett növények nőnek.

Öntözés


A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy ne öntözzük túl. Az öntözés csak mértékkel lényeges, mivel a valódi kamilla csak enyhén nedves talajban fejlődik. A meglehetősen száraz állomány viszont jobb a növénynek, mint a nedves talaj. Kicsivel többet öntözzön, mint a kertben, ha konténerben szeretné termeszteni az autentikus kamillát. A fiatal növényeket inkább virágpermettel és vékony ködpermettel kell öntözni, mint locsolókannával. Ezután már csak kis mennyiségű vízre van szükség. A túlöntözés a Matricaria chamomilla termesztésének leggyakoribb hiba oka.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhok fürösztése

a juhok külső élősködőinek (rühatkák, tetvek stb.) elpusztítására, ill. azok... Tovább

libalegelő

silány gyep; ha a libák járják és piszkítják tollukkal, ürülékükkel, más állat nem legel rajta. Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés