Kaliforniai paprika termesztése virágos ládában vagy cserépben

hirdetes

Kaliforniai paprika termesztése virágos ládában vagy cserépben

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kaliforniai paprika egy ízletes és sokoldalú zöldség, amely könnyen termeszthető cserépben, így remek választás a korlátozott hellyel rendelkező kertészek számára. Ebben a cikkben végigvezetünk a paprika cserépben történő termesztésének lépésein.

kaliforniai paprika termesztés

Hogyan termesszünk kaliforniai paprikát cserépben?

Rengetegszer hangoztatjuk, hogy a legtöbb zöldséget akár cserépben is könnyen termesztheted kert hiányában, ilyen a kaliforniai paprika is, aminek ráadásul több fajtájával is kísérletezhetsz! Ebben a cikkben leírjuk a lépéseket, amiket be kell vetned a kaliforniai paprika cserépben termesztésénél! 

 
Válasszuk ki a megfelelő edényt a kaliforniai paprika cserepes termesztéséhez


A paprika cserépben történő termesztése során fontos a megfelelő tartály kiválasztása. Egy 2 literes edény ideális egy kaliforniai paprika növény termesztésére, de ha több növényt szeretnénk nevelni, ügyeljünk arra, hogy elegendő teret adjunk nekik a növekedéshez. A tartály alján vízelvezető lyukaknak kell lenniük, hogy megakadályozzák a víz felhalmozódását a gyökér körül és ezáltal a gyökérrothadást.

Föld a kaliforniai paprika termesztéséhez


A kaliforniai paprika a jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajt részesíti előnyben. Használhatunk kereskedelmi forgalomban kapható virágföld keveréket, vagy elkészíthetjük saját magunk is, ha egyenlő arányban keverjük össze a komposztot, a tőzegmohát és a perlitet.

hirdetes

Kaliforniai paprika mag vagy palánta ültetése


A kaliforniai paprika magvakat beltéren kezdjük el nevelni, ehhez először 8-10 héttel az utolsó várható fagy időpontja előtt ültessük el a magokat a termőföldbe, vagy vásároljuk meg a palántákat egy helyi faiskolában vagy kertészetben. A magvak vagy palánták ültetésekor ügyeljünk arra, hogy elég mélyre ültessük a magokat, hogy a talaj befedje majd a gyökereket.

Hogyan öntözzük és trágyázzuk a kaliforniai paprikát


hirdetes
A kaliforniai paprikát rendszeresen öntözzük úgy, hogy a talaj nedves legyen, de ne legyen vizes. Kerüljük el, hogy víz kerüljön a levelekre, mert ez betegségeket okozhat. Trágyázzuk meg a paprikát kiegyensúlyozott műtrágyával 4-6 hetente, a csomagolási utasításokat követve.

A kaliforniai paprika fényigénye


A kaliforniai paprikának legalább napi 6 óra közvetlen napfényre van szüksége ahhoz, hogy virágozzon, ezért helyezze az edényt napos helyre. Ha nincs hozzáférésünk közvetlen napfényhez, használhatunk termesztőlámpákat.

A kaliforniai paprika gondozása


Ahogy a kaliforniai paprika növények nőnek, rendkívül nehézkessé válhatnak, és támogatást igényelhetnek. Használjunk karót vagy rácsot a növények megtámasztására, és megakadályozhatjuk, hogy meghajoljanak vagy eltörjön a száruk.

A kaliforniai paprika begyűjtése


A kaliforniai paprika fajtától függően jellemzően 60-90 nappal az ültetés után érik be. Szüreteljük le a paprikát, amikor eléri teljes méretét és szilárd tapintásúvá válik. Vágjuk le a paprikát a növényről éles késsel vagy ollóval, ne tépjük, így jövőre is újra terem azon a helyen.

A kaliforniai paprika cserépben történő termesztése kiváló módja annak, hogy élvezzük a friss, saját termesztésű termékeket, még akkor is, ha nincs nagy kertünk. Megfelelő tárolóedénnyel, talajjal és gondozással bőséges kaliforniai paprika termést takaríthatsz be közvetlenül a teraszodról vagy erkélyedről.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-21

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zsúfoltság

A gazd. -os állattartás és áll. egyik feltétele, hogy megfelelő alapterület álljon az... Tovább

bérlőgazdálkodás

eredeti értelmében a rövidebb-hosszabb időre bérbe vett területen folytatott gazdálkodás.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés