Útmutató a kála metszéséhez - Így gondozzuk a kálát

Hogyan kell metszeni egy Kálát – gyors és egyszerű útmutató a népszerű szobanövényhez

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kálák metszése kevesebb, mint öt percet vesz igénybe – a szakértők elárulják, hogyan, mikor és miért érdemes rendszeresen karbantartani a népszerű szobanövényeinket.

kála

A kála gondozása


A kála metszése egy egyszerű munka, amellyel megadhatjuk a népszerű szobanövényünknek, hogy csodáson burjánzzon. Csak öt percre és egy éles és tiszta ollóra van szükséged hozzá.

Ezek a növények végül maguk is lehullatják a régi sárga és barna leveleket, de a metszés a legjobb módszer, ha nem akarunk addig várni. Egyszerűen ez történik, amikor virágszárat hoznak világra, érlelődnek, vagy amikor a levelek közvetlenül a növény alá bújnak, és nincs elegendő fényük. Tehát, ha kálát nevelsz, és rosszabbul néz ki, fontold meg a metszését. Mivel az egyik legkönnyebben gondozható szobanövény, elképesztően elnézőek. Csak egy kis metszéssel – zöld, fényes lombozattal és fehér virágokkal jutalmaz majd meg.

Mikor kell metszeni a kálát?


Általában elmondható, hogy ha a kálának egészséges zöld lombozata és szára van, akkor nem kell metszeni. Csak akkor metsszük meg ha látjuk az elhalt vagy beteg részeket – ez utóbbiak eltávolításával megakadályozhatjuk, hogy a problémák átterjedjenek az egészséges szövetekre.

Azonban ezeket a szobanövényeket a legjobb a vegetációs időszakban metszeni. Ez tavasztól nyárig tart. Kerüljük a növény metszését a téli hónapokban, mert nehezen fog visszanőni – teszi hozzá.

Szakértői tippek a kála metszéséhez


A kála metszéséhez használhatsz ollót vagy metszőollót. Mielőtt elkezdenéd, győződj meg róla, hogy megfelelően előkészítetted, és mártsd be őket alkoholba vagy kézfertőtlenítőbe, hogy sterilizáld őket, ami biztosítja, hogy a vágások tiszták legyenek.

Akkor itt az ideje, hogy metsszünk. Ha egy elhalt levelet metszünk, akkor a levélnyél tövénél vágjuk le, a lehető legközelebb az aljához.

A régi, száraz virágszárakat is lemetszhetjük a tövénél. Ha a virágszár elég száraz, akkor egyszerűen kihúzhatjuk a kezünkkel.

Néha a kála virágainak csúcsai vagy szélei barnulnak meg. Ezt gyakran a túl sok közvetlen napfény okozza. Ha csinosítani szeretnénk megjelenését, egyszerűen levághatjuk ezeket a területeket. Miközben ezt tesszük, vágjuk be mindig a levél zöld részeit. Nem kell levágni az egész levelet. A levél zöld részei továbbra is hasznosak; élnek, egészségesek, fotoszintetizálnak, és táplálékot termelnek a növény számára. A barna hegyek és a barna szélek elhalt szövetek, és nem használnak a növény számára. Valójában ezek a bebarnulások nem károsak a növényre, így elhagyásuk nem probléma: ez csak az esztétikai vonzerőn múlik.

Miután befejeztük a növény rendbetételét, mindenképpen öntözzük meg és tartsuk erős, közvetett napfényben – ez megakadályozza, hogy a kála lelógjon, és erősebben kell visszanőnie, mint valaha.

Meg kell metszeni egy kálát, hogy kezelni tudjuk a méretét?

Túl nagyra nőtt a kálád a cseréphez? Ha nem szeretnéd átültetni az egészet egy nagyobb edénybe, fontold meg a növény felosztását kisebb csomókra, ahelyett, hogy megpróbálnád visszavágni. Így két vagy több „új” növényt is „beszerezhetsz”. Csak győződj meg róla, hogy mindegyikhez kapcsolódik egészséges gyökér rész.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

PR36P85 (X 1012 K)

Kukorica Cél: szemes, siló Leírás:Hímvirágzása közepes, a kalászkapelyva alapja nem vagy... Tovább

immunrendszer

az élő szervezetnek a különböző kórokozókkal szembeni védettségét, valamint... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény