dohány (Nicotiana)

dohány (Nicotiana)

hirdetes

a burgonya/élek családhoz tartozó népes nemzetség. Legtöbb faja D-Ameriká-ban őshonos, többek között a termesztett N. taba-cum és a N. rustica. (Az élvezeti dohány legtöbb fajtája a N. tabacumhoz, az ip. feldolgozásra alkalmas kapa-dohány a N. rustica fajhoz sorol.) A 16. sz.-ban, amikor a dohány Spanyolországon át Európába került, eleinte dísz- és gyógynövényként kezelték. Később a dohány burnót, majd pipa-, ill. szivar-dohány formájában vált élvezeti cikké. A 18. sz. elejétől nálunk is föllendült a termesztése; 1851 óta állami monopólium. A hazai dohány-termő terület az utóbbi időben csökkent, a 80-as években 12—14 ezer ha; a termés 1,3—1,5 t/ha. A dohány egyéves növény, egyenes, 1,5—2 m-re felnyúló szárán a 18—30 levél csavarmenetesen helyezkedik el, a levelek alakja változatos: szív, tojás, romboid, lándzsás stb. lehet; színük sötétebb, fonákuk világo¬sabb zöld. A levél hossza (20—70 cm) és szélessége (15—35 cm) közötti arány, az ún. levélindex a fajtára jellemző tulajdonság. A főhajtás levelei a haszonlevelek, elhelyezkedésük szerint alsó (homok- v. alj-), középső (anya- v. derék-), felső (csúcs- v. hegy-) levelek lehetnek. A szárított, fermentált dohány-levél 0,5—3,5% nikotint (alkaloidok) tartalmaz. Minőség szerint lehet cigaretta-, szivar-, pipa- v. kapa-dohány A szár tetején megjelenő bogas virágzatban 100— 150 rózsaszín, piros, zöldessárga v. fehér pártájú virág ül. A toktermés az érés folyamán megbarnul, majd felnyílik; a magházban 2—5 ezer tojás alakú, barna, recézett mag helyezkedik el. Emt.-ük 0,08—0,1 g. Olajtartalmuk 30—40%, nikotint viszont nem tartalmaznak. A dohány laza szerkezetes, jó víz- és levegőgazdálkodású termékeny talajon díszlik. A nagy N-adag, valamint a talaj Cl-tartalma rontja minőségét. A kémhatás iránti igénye fajták szerint 5,5—8 között változik. Melegigényessége miatt célszerű palántázni. A (többnyire fóliasátorban nevelt) palántákat rendszerint géppel ültetik ki, 100x30—40 cm-es kötésben. Ápolásához a gondos növényvédelmen kívül a tetejezés, majd a kacsozás tartozik. A virágzás előtti öntözést nagyon meghálálja. Akkor kell betakarítani, amikor a levelek a technikai érettség állapotába jutnak. A kézzel v. géppel letört leveleket —>póréra fűzve, pajtában szárítják. A száraz termés a zöldhozam 16—18%-a; 2—2,5 t/ha lehet. A szárított dohány-levelet hivatalos minősítés után veszik át, majd fermentálják és gyárakban dolgozzák fel. Fontos vegyip. nyersanyag az ún. nikotin-dohány, amelyből növényvédő szert állítanak elő. Magtermesztéshez a leveleket letörik, a virágzatot megritkítják. A megbarnult tokok jelzik a beéredést. A várható 0,5—0,8 t/ha magtermés olajtartalma 30—35%, pogácsája értékes fehérjetakarmány. A vetőmaghozónak szánt tövek tokját az érés folyamán több részletben szedik le, utóérlelik és azután csépelik, tisztítják.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Kerti tó

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy-két udvarnak, kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, nem árt, ha időben elkezdjük...

Koszorúfutóka

Varázsolj Te is isteni illatot lakásodba – ezek a növények lesznek segítségedre

Az emberek többféle okból kifolyólag telepíthetnek lakásukba növényeket. Vannak, akik helyiségeiket szeretnék feldobni velük, s vannak, akik csupán csak szeretik, ha zöld...

A sündisznók gondozása

A sünökre szükségünk van, de nekik is ránk!

Ezekben a hetekben is küzdenek a sündisznók azért, hogy elegendő zsírréteget halmozzanak fel a téli hideg beállta előtt. A sünök akár meg is fagyhatnak téli vackukban, hogyha...

Minden, amit tudni kell a Márton-napról, kialakulása, története

Márton-nap - ezeket a történeteket biztosan nem ismered!

Márton-nap, lúd, újbor, mi köti össze ezeket a látszólag teljesen különböző fogalmakat? Szent Márton, Gallia nemzeti szentje, Pannóniában Sabaria városában született...

Manapság egyre több ünnepet vesz át a magyar emberek többsége más kultúráktól és kezd hajlamossá válni, elfelejteni, hogy nekünk is vannak tradicionális ünnepeink.

Halloween vagy Mindenszentek, avagy üdv az új világban?

Manapság egyre több ünnepet vesz át a magyar emberek többsége más kultúráktól és kezd hajlamossá válni, elfelejteni, hogy nekünk is vannak tradicionális ünnepeink. Többek...

Óvakodj ezektől a rossz növényektől

A 11 legrosszabb növény, amit csak termeszthetsz kertedben

Hogy megkönnyítsük kertészkedéssel eltöltött idődet, összegyűjtöttünk néhány dísznövényt, amik egyáltalán nem érik meg a fáradozást. Ha nem szeretnél a mérgező,...

Tyúkhúr bemutatása

A tyúkhúr jótékony hatásai

A tyúkhúr (Stellaria media) a legtöbb kertben megtalálható, aminek köszönhetően sokan csak gazként tekintenek rá. Ez a hasznos növény azonban messze áll a gaztól, ugyanis...

Riaszd el a pókokat eredményesen

Természetes módok a pókok távoltartására

Senki sem szereti igazán a pókokat. Még ha legtöbbjük valójában ártalmatlan is, senkit sem tölt el jó érzéssel, ha szobája egyik sarkában megpillant egy nyolclábú hálólakót.

Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék! Így segíthetsz rajtuk!

Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék! Így segíthetsz rajtuk!

A lakosság segítségét kérik! Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék, akiknek még nőniük kell, még nem elég erősek az úthoz! Kérlek, segíts te is és oszd meg,...

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Az orchidea nagyon sok ember kedvenc virága. Azt is tudják viszont sokan, hogy az orchidea igencsak kényes növény. Ennek ellenére sok orchidea faj szépen növekedik az otthoni...

Ismerd meg a datolyaszilvát

Őszi finomságok - Érik a datolyaszilva

Az egyik legkülönlegesebb, egyben legfinomabb őszi finomságot mutatom most be nektek. A cikkből mindent megtudhattok a kákiról, vagy másnéven a datolyaszilváról! 

Használd fel a vadgesztenyét

Így használhatod fel a vadgesztenyét

A természet rengeteg ajándékot ad nekünk, mi pedig a legtöbbször észre sem vesszük ezeket…Mostani cikkemben megmutatom nektek, hogyan használhatjátok fel a vadgesztenyét,...