dohány (Nicotiana)

dohány (Nicotiana)


a burgonya/élek családhoz tartozó népes nemzetség. Legtöbb faja D-Ameriká-ban őshonos, többek között a termesztett N. taba-cum és a N. rustica. (Az élvezeti dohány legtöbb fajtája a N. tabacumhoz, az ip. feldolgozásra alkalmas kapa-dohány a N. rustica fajhoz sorol.) A 16. sz.-ban, amikor a dohány Spanyolországon át Európába került, eleinte dísz- és gyógynövényként kezelték. Később a dohány burnót, majd pipa-, ill. szivar-dohány formájában vált élvezeti cikké. A 18. sz. elejétől nálunk is föllendült a termesztése; 1851 óta állami monopólium. A hazai dohány-termő terület az utóbbi időben csökkent, a 80-as években 12—14 ezer ha; a termés 1,3—1,5 t/ha. A dohány egyéves növény, egyenes, 1,5—2 m-re felnyúló szárán a 18—30 levél csavarmenetesen helyezkedik el, a levelek alakja változatos: szív, tojás, romboid, lándzsás stb. lehet; színük sötétebb, fonákuk világo¬sabb zöld. A levél hossza (20—70 cm) és szélessége (15—35 cm) közötti arány, az ún. levélindex a fajtára jellemző tulajdonság. A főhajtás levelei a haszonlevelek, elhelyezkedésük szerint alsó (homok- v. alj-), középső (anya- v. derék-), felső (csúcs- v. hegy-) levelek lehetnek. A szárított, fermentált dohány-levél 0,5—3,5% nikotint (alkaloidok) tartalmaz. Minőség szerint lehet cigaretta-, szivar-, pipa- v. kapa-dohány A szár tetején megjelenő bogas virágzatban 100— 150 rózsaszín, piros, zöldessárga v. fehér pártájú virág ül. A toktermés az érés folyamán megbarnul, majd felnyílik; a magházban 2—5 ezer tojás alakú, barna, recézett mag helyezkedik el. Emt.-ük 0,08—0,1 g. Olajtartalmuk 30—40%, nikotint viszont nem tartalmaznak. A dohány laza szerkezetes, jó víz- és levegőgazdálkodású termékeny talajon díszlik. A nagy N-adag, valamint a talaj Cl-tartalma rontja minőségét. A kémhatás iránti igénye fajták szerint 5,5—8 között változik. Melegigényessége miatt célszerű palántázni. A (többnyire fóliasátorban nevelt) palántákat rendszerint géppel ültetik ki, 100x30—40 cm-es kötésben. Ápolásához a gondos növényvédelmen kívül a tetejezés, majd a kacsozás tartozik. A virágzás előtti öntözést nagyon meghálálja. Akkor kell betakarítani, amikor a levelek a technikai érettség állapotába jutnak. A kézzel v. géppel letört leveleket —>póréra fűzve, pajtában szárítják. A száraz termés a zöldhozam 16—18%-a; 2—2,5 t/ha lehet. A szárított dohány-levelet hivatalos minősítés után veszik át, majd fermentálják és gyárakban dolgozzák fel. Fontos vegyip. nyersanyag az ún. nikotin-dohány, amelyből növényvédő szert állítanak elő. Magtermesztéshez a leveleket letörik, a virágzatot megritkítják. A megbarnult tokok jelzik a beéredést. A várható 0,5—0,8 t/ha magtermés olajtartalma 30—35%, pogácsája értékes fehérjetakarmány. A vetőmaghozónak szánt tövek tokját az érés folyamán több részletben szedik le, utóérlelik és azután csépelik, tisztítják.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Pattanóbogár, a kártevő

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz,...

Krumplitermesztés konténerben

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

A krumpli, vagy tudományos nevén a burgonya, hagyományosan a magyar konyha egyik alapvető alapanyaga. Azonban a hagyományos földben történő termesztés helyett egyre többen...

lila brokkoli

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...

Miért sárgul az aloe vera levele?

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....

magról termesztés

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...

sarkantyúka ültetése

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...

Földkocka készítő

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...

Veteményeskert kialakításának lépései

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...

Háziállatként tarthatták a rókát?

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

 Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...

Lilaakácot mikor kell megmetszeni?

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...

Bazsalikom termés növelés

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...

zöldbab ültetés lépései és időpontja

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...